Şemada gördüğünüz devre bir DC dimmer gibi çalışarak, bir dizi led grubunun parlaklığı arttırılıp azaltılabilir. Devrenin beslemesi +12V olup, led grupları devre beslemesini geçmeyecek şekilde seri ve paralel olarak gruplandırılmıştır. Devre beslemesi bir aküden yada doğrudan verilebilir. SW2 anahtarı devrenin açma/kapama anahtarıdır. SW1 anahtarı ise ledlerin sürekli iletimde kalmasını sağlayan anahtardır.
Burada, D112 (1n4148) diyodunun görevi, Sw1 anahtarı kapalı iken 555 timer çalışacağından, 555 timer’ın sinyal çıkışını devre beslemesinden ayırmak olacaktır. D111 (1n4148) diyodunun görevi ise timer’ın çıkışını korumak olacaktır. Devrenin dimmer olarak çalışmasını sağlayan ana kontrolcüsü U1 555 timer’dir. RV1, R1, R2, C1 ve C2 malzemeleri bir timer’ın sağlıklı çalışabilmesi için vazgeçilmez malzemelerdir. RV1 potansiyometresinin konumu değiştirildiğinde timer’ın çıkışında ki frekansta değişeceğinden ledlerin parlaklığıda değişecektir.
555 Timer’ın çıkış sinyali R25 direnci üzerinden N-kanal güç mosfetini sürecektir. R26 direnci ise güç mosfetini kesime götüren dirençtir. Seri bağlı led gruplarını korumak için anod uçlarına R3…R24 ön dirençleri bağlanarak +12V’a çekilmiş, led gruplarının kotod uçları ise bir birine bağlanarak güç mosfetinin drain ucuna bağlanmıştır. IRFZ44 Mosfet’in source ucu ise şaseye bağlıdır. Isı durumuna göre IRFZ44 Mosfet’in soğutucuya bağlanmalı
Yayım tarihi: 2019/05/22 Etiketler: 555 devreleri, dimmer devresi, led dimmer
Merhaba, bu devrede merak ettiğim konu;
– devre pwm sinyali ile mi tetiklenmektedir.
– ledlerin yanması nasıl oluyor. yani, bir programlama mı söz konusu, bu programlama değiştirilebiliyor mu?
– devrede ledler korunmak için 12v a çekilmiştir deniliyor. Sanırım bir yanlışlık var. 12v dan aşağı çekilmiştir olması lazımdı.
Teşekkür ederim.