555 Entegresi İle Basit Sirenli Alarm Devresi

| Haziran 17, 2023 Tarihinde güncellendi
555 Entegresi İle Basit Sirenli Alarm Devresi

Basit bir alarm devresi ama baya caydırıcı sirenin sesine yazar bile dayanamadı 🙂 devre kızıl ötesi verici ve alıcı olarak iki bölümden oluşuyor verici devre de 555 entegresi ile kontrol edilen IR led var (tv kumandalarında kullanılan) ledin gönderdiği sinyal diğer devre de TSOP (38khz ya da 36khz) alıcıya ulaşıyor sinyal kesildiği anda siren çalışmaya başlıyor siren TIP120 transistör ile sürülmüş oldukca yüksek ses çıkartıyor alarmı durdurmak için devrenin enerjisini kesmek gerekli

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Alarm devresi iki bölümden oluşur: verici ve alıcı. Verici ışık yayar (örneğin bir LED veya lazer olabilir) ve bu ışık alıcıya gider. Verici ve alıcı arasındaki bu ışık bir engel tarafından kırılırsa ve alıcı kısa bir an için bile gelen ışığı algılamazsa, bir alarmı (veya istediğiniz herhangi bir yükü) tetikler. Mesela bir odaya girenleri sayabilirsin ya da alarm sistemi olarak kullanabilirsiniz.

Akla gelen ilk şey, verici tarafında LED veya lazeri DC güç kaynağına bağlamak ve alıcı tarafında amplifikatörlü fototransistör kullanmaktır. Ama bu değişen ortam ışığı seviyesi ile işe yaramayacak. Örneğin, amplifikatörünüzü bulutlu bir günde çalışacak şekilde kalibre ettiniz ve ardından parlak güneş parladı ve bu durumda zaten yeterli düzeyde gelen ışığa sahip olduğu için bir alarm tetiklemeyecektir.

TV uzaktan kumandaları herhangi bir ortam ışığı koşulunda çalışır… Bunun nedeni, belirli frekansta IR ışığı yaymalarıdır. Ve TV alıcıları yalnızca bu belirli frekansa tepki verir. Bu, ortam ışığının yavaş değişen parlaklığını umursamadığı ve yalnızca belirli bir frekansla hızlı değişen parlaklık düzeyinde tepki verdiği anlamına gelir. TV uzaktan kumandalarının çalıştığı frekans genellikle 36kHz veya 38kHz’dir, ancak IR uzaktan kumanda uygulamalarında kullanılan başka birçok “standart” frekans vardır. Bu nedenle, temelde bir verici tarafındaki kızılötesi LED’in bu frekansla açılıp kapanması gerekir.

break-beam-sensor-alarm-transmitter-receiver-555

Bu amaçla, yalnızca belirli frekansta tepki veren özel alıcılar satın alabilirsiniz. Bu alıcıların en popüler serisi TSOP’tur.

TSOP Paket Çeşitleri ve TSOP’nin İç Yapısı

tsop-package-types-tsop-internal-structure

Gelen sinyal, kontrol edilebilir kazançlı (AGC) yükselticiye gider, ardından bant geçiren filtre sadece belirli frekansı geçer, diğer her şeyi keser ve son olarak, bant geçiren filtreden sonra sinyal girişi aldığında çıkış transistörünü açan demodülatöre gider. .

Bu alıcı, IR LED’den (veya IR lazerden) belirli bir frekansta “yanıp sönen” ışık algılarsa, çıkış transistörünü açar. (pim 1 DÜŞÜK olur).

TSOP Uygulama Örneği

small-TSOP-application-example

Mikrodenetleyiciye bağlı sağda IR verici ve solda TSOP alıcısı var (mikro yerine çıkışına herhangi bir kontrollör kullanılabilir).

Bu alıcının yalnızca temiz 2.5V ila 5V girişe ihtiyacı vardır. Bu nedenle, R1 ve C1 önerilir (giriş RC filtresi gerekli değildir). R1 genellikle 100(ohm işareti) ve C1 4.7uF’dir. TSOP çıkışı 5mA yük akımına kadar düşebilir (5mA yüke kadar şaseye kısa devre yapabilir) bu alıcılar genellikle yüksek akımlar ile çalışmak için değil, uzaktan kumanda için kullanılır.

Standart kararsız modda çalışan sadece NE555 zamanlayıcı devresidir, şematik olarak herhangi bir 555 zamanlayıcı veri sayfasında ve ayrıca direnç ve kapasitör değerlerini hesaplamak için formüller bulabilirsiniz. Veya herhangi bir çevrimiçi 555 zamanlayıcı hesap makinesini kullanabilirsiniz. 555 zamanlayıcı, yaklaşık 30+ metre menzil için fazlasıyla yeterli olan 200mA’ya kadar LED’leri çalıştırabilir.

Işık kısa bir an için bile kesintiye uğrarsa, devreyi tetikler ve yüksek akım çıkış transistörü açılır ve çıkışa enerji verir. Böylece çıkışa herhangi bir yük bağlayabilirsiniz.

555 Siren Alarm Devre Şeması

555-high-power-siren-alarm-circuit-schematic
alarm devresi, basit alarm, alarm siren,siren alarm

Kaynak: jumperone.com/2011/11/break-beam-sensor/

555-entegresi-ile-basit-sirenli-alarm-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/11/07 Etiketler: , , ,



3 Yorum “555 Entegresi İle Basit Sirenli Alarm Devresi

  1. emreemre

    hocam bu dervrenin baskı devre şeması yokmu hazır ben mi bulamıyorum yerdımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    CEVAPLA
  2. emreemre

    bu sayfayla ilgilenen yok mu cevap verecek bir yardım sever.alıcı devresinde 1n5819 yerine ne kullanabilirim. verici devresinde ise 1n4001 yerine farklı birşey kullanılmış devreyi kurdum vericiden sinyali telefonun kamerasıyla görebiliyorum ancak alıcının hoparlör çıkışı hiç digişmiyor sürekli ötüyor diyottan olabilir mi yardım ederseniz çok iyi olur kafayı yemek üzereyim 🙂
    🙁

    CEVAPLA
  3. poyraz kayapoyraz kaya

    benim bir proje için belirli aralıklarla çalan bir alarm devresi yapmam gerekiyor fakat mümkünse pıc kullanmadan yapmam gerekiyor.
    görsel bir model yapmam gerektiği için zaman aralıklarının önemi yok 10 saniyede birde çalabilir 1 dakikada bir de çalabilir fakat hangi elemanları kullanmam gerektiğini bilmiyorum yardımcı olabilirseniz sevinirim..

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir