3W Led Sürücü Devreleri UC3842 UC3845

| Haziran 17, 2023 Tarihinde güncellendi
3W Led Sürücü Devreleri UC3842 UC3845

3w power led sürmek için hazırlanan devrenin uc3842 ve uc3845 pwm kontrol entegreleri ile hazırlanmış 2 devre şeması bulunyor ilk devrede uc3842 kullanılıyor 2 adet led seri bağlanmış güç mosfeti ise irlz24n diğer 3w led sürücü devresi ise u3845 ile kontrol ediliyor 10 led seri bağlanmış bu devrede kullanıan mosfet ise irf3205 devrelerin giriş voltajı 10v….30v arasında 3w power led sürücü devresinin uygulama resminde görünmüyor ama mosfeti ufak bir soğutucu ile kullanmanızı öneririm.. İlk devrede ki akım sınırlama direnci (r4) hesabı 1v/akım çıkan sonuca ğöre direnç kullanılacak yazar direncin gücünün en az 0.5w olması gerektiğini söylüyor…

high-power-led-driver-step-down-dc-dc-converte-3w-led
power led driver, power led sürücü, 3w led, uc3845, uc3842

Yüksek Güçlü LED sürücüsü.

Bu devre, 1500mA’ya kadar güçlü LED’lere güç sağlamak için yapılmıştır. Giriş gerilimi 10-30V. Maksimum çıkış akımı yaklaşık 1500mA’dır ve yalnızca Q1 transistörünün sıcaklık rejimine bağlıdır.

Şema, PWM denetleyicisi uc3842’ye dayanmaktadır. uc3843,1842,1843,2842,2843 devre şemasında herhangi bir değişiklik yapılmadan bu çip yerine kullanılabilir.
Bu çiplerin hala çalışabileceği minimum voltaj yaklaşık 10V, maksimum 30V’a kadar.

LED’lerden geçen akım, direnç R4 ile belirlenir. Bu devre, 1V’lik bir destek voltajına sahip akımla çalışan bir bağlantı kullandığından, R4’ün nominal değeri basitçe hesaplanır: R4=1/Id, burada Id, LED’in izin verilen maksimum akımıdır. Direnç R4’ün gücü 0,5W’tan az değildir.

R4’ün hesaplanan nominal değeri genellikle standart olmadığından, R4 birkaç direnci seri bağlayarak birleştirilir veya daha yüksek dirençli bir tel parçasından yapılır.

Şemadaki Q1 transistörü yerine IRLZ24N, IRLZ34N, IRLZ44N serilerinden herhangi biri kullanılabilir. Şemayı monte ettikten sonra LED’ler yerine bir gösterge ampermetre bağlarız, alınan akımı kontrol ederiz. Akım çok yüksek veya çok düşükse, R4 direnç derecesini biraz ayarlayın. Daha sonra ledleri ampermetreye seri bağlayıp akımı tekrar kontrol edip gerekirse R4 ile eşleştiriyoruz.

Çıkışa ek olarak bir 100uFx16V kondansatör bağlanabilir, yani LED’lere paralel olarak birkaç mA’lık küçük bir akıma neden olur. Akım normalse, gerekli değildir.
Bu şemadaki LED’ler seri olarak bağlanmıştır. Seri bağlı tüm LED’lerin gerilimlerinin toplamı, güç kaynağının geriliminden en az 2-3V daha düşük olmalıdır.
Sadece bir LED bağlamak mümkündür, şemanın işleyişi değişmez.

Belki de bu şemadaki en pahalı kısım indüktördür, ancak herhangi bir şekilde ferrit çekirdek kullanarak, uygun kalınlıkta bir tel ile sararak ve ardından ortaya çıkan endüktansı ölçerek kendiniz sarabilirsiniz. Endüktansın boyutu çok kritik değildir, sadece 220uH’den az olmaması önemlidir.

Diğer şema, seri bağlı LED’leri besleme voltajından daha yüksek bir toplam kümülatif voltajla çalıştırmak için tasarlanmıştır. Bunun için klasik bir boost veya step-up kullanılır.

Boost veya step-up dönüştürücülerin yapılması ve ayarlanması biraz daha karmaşıktır, bu nedenle bu devre daha deneyimli elektronik meraklıları için önerilir.
Burada doğru seçilmesi gereken ana eleman, maksimum darbe akımını tutması gereken indüktördür ve darbe akımı, ferrit çekirdeğin doyma modunu geçmemelidir. Bobin yanlış seçilirse, çalışma sırasında bobinin çekirdeği çok güçlü bir şekilde ısınır veya devrenin verimi çok düşük olur, yani bobinde çok fazla akım akar.

Boost dc/dc dönüştürücülerin verimi yani verimlilik faktörü, buck tipi dönüştürücülere göre daha düşüktür, bu nedenle bu tür dönüştürücüler yaygın olarak kullanılmamaktadır. Çoğunlukla bu tür boost tipi dönüştürücüler, LED akımı 100mA’e kadar ve voltaj dönüştürme faktörü 3-4 olduğunda kullanılır.

Bu devre, 8mm, 300mA, 3.4V, 1W parametrelerine sahip 10 seri bağlı LED’e güç sağlamak için yapılmıştır, ancak diğer parametrelere ve çeşitli LED’lere güç sağlamak için kullanılabilir.

Bu durumda güç kaynağı olarak seri bağlı 8 adet AA tipi 1.2V pil kullanılmıştır. Bununla birlikte, daha düşük veya daha yüksek voltajlı (Umin – 8,6V) bir güç kaynağı kullanmak mümkündür, yalnızca güç kaynağının voltajının bağlı tüm LED’lerin toplam voltajını aşmaması önemlidir.

Ancak, besleme gerilimi düşürülürken diyotlardan geçen gerekli akımın elde edilmesinin zor olabileceği unutulmamalıdır. 10 adet 3.4V LED seri olarak bağlanırsa, 10V güç kaynağı ile 300mA’nın zaten sınır olduğu tahmin edilebilir. Bu durumda diyot sayısı azaltılmalı veya daha düşük akımlı LED’ler seçilmeli veya güç kaynağının voltajı artırılmalıdır.

LED’lerden akan akım, gücü artırmak için paralel bağlanan R3, R4 dirençleri olan bir akım sensörü yardımıyla belirlenir. R3, R4’ün toplam değeri 1/Id’ye eşittir, burada Id, LED’in izin verilen maksimum akımıdır. Örneğin bu durumda LED’lerden geçen akım 300mA olduğunda 1/0.3 = 3.33 ohm’luk bir direnç gerekir. Her biri 6,8 ohm’luk iki direnç seçilir, seri bağlandığında 3,4 ohm alırız.

C1, R2 öğeleri, dönüştürücünün darbe frekansını yaklaşık 18 kHz’e ayarlar. Endüktans bobininin L2 derecesini doğru seçmek önemlidir, bu oldukça kritiktir ve endüktans çok yüksek veya çok düşükse, şema gerekli gücü üretemez, yani akan akım çok düşük olacaktır. Ayarlama sırasında, belirli bir “rezonans” elde etmek gerekir, böylece gerekli enerji miktarı darbe sırasında depolanacaktır.

Şemanın ayarlanması, hem L2’nin dönüş sayısı (endüktans) hem de C1 veya R2’nin nominal değeri değiştirilerek gerçekleştirilir. C1, 2200pF ila 3200pF arasında ayarlanabilir.

Ayarlama sırasında, akım belirleyici direnç R3, R4 doğru seçilirse, gerekli sayıda LED hemen açılabilir. Sadece LED’lerin toplam çalışma voltajının güç kaynağının voltajından yüksek olması gerektiğini hatırlamanız gerekir.

Ayarlama sırasında, diyotlardan geçen akımı ölçmek için bir ibreli ampermetre bağlanır. L2, gerekli sayıda dönüşü basit bir çubuğa veya halka şeklindeki ferrit çekirdeğe sararak ve ayarlama sırasında dönüş sayısını artırarak veya azaltarak kendiniz yapılabilir. Burada dönüş sayısını ve endüktansı doğru bir şekilde hesaplamak ve belirtmek imkansızdır, çünkü her bir durumda farklı sonuçlar elde edilebilir ve belirtildiği gibi, endüktif bobin en iyi ayarlama sırasında deneysel olarak seçilir.

Ayarlama sırasında, diyotlardan gereken maksimum akımın geçmesini sağlamak gerekir. Bu devre, basitlik açısından ek devre elemanları gerektirecek aşırı gerilim korumasına sahip olmadığından, devrenin yüksüz bağlanması önerilmez, çünkü bu durumda bazı devre elemanlarına zarar verebilecek çok yüksek bir voltaj indüklenecektir.

3w-led-surucu-devreleri-uc3842-uc3845

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2012/11/10 Etiketler: , , , ,



1 Yorum “3W Led Sürücü Devreleri UC3842 UC3845

  1. EmreEmre

    Hocam bu R4 olayı kafamı karıştırdı. 3.5V luk 700ma lik 2 tane power led bağlamamız için 3.5/1.4=2.5ohm luk bir direnç mi bağlayacağız. Bu konuda biraz detaylı bir açıklama yapabilir misiniz?

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir