D Sınıfı Amfi Devresi 4-ohm hoparlör ile 3000w güç verebiliyor 2-ohm hoparlör ile gücü 4500w Class D Amfi Devresinin çalışma voltajı Simetrik DC30V……100V arasında ama 30V gibi düşük voltajlarda verimli olmaz. IR2110 CD4049 entegreleri için ek +12V gerekli.
Devrenin PCB çizimi düzenli sadece mosfetlerin kart altından yapılması biraz uğraştırır.. D Sınıfı Amfi Devresi LM311 TL071 opamp, CD4049 hex buffer, IR2110 mosfet sürücü ve 555 zamanlayıcı entegresi üzerine kurulu
Devre şemasında çıkış katında kullanılan bobin değeri 10uh yazıyor yazar 22uH kullandığını söylemiş 2mm tel ile 30 tur sarılacak nüve çapı 35mm elinizde daha küçük halka nüveler varsa üst üste birleştirip sarım yapabilirsiniz.
Güç mosfetleri N kanal IRFP260 yerine IRFP4242 veya IRFP4227 mosfet kullanılabilir. Class D amfi devresinin aşırı yüklenmeye karşı koruma devresi LM311 opamp ve 555 zamanlayıcı entegreleri ile yapılmış hassasiyeti 10k trimpot ile ayarlayabilirsiniz.
Class D Amfi projesine ait devre şeması, pcb çizimleri ve malzeme listesi paylaşımış.
Amfi test videosu
Kaynak: elcircuit.com/2018/03/high-power-class-d-amplifier-d4k5.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2018/08/17 Etiketler: amplifikatör devreleri, class d anfi, ir2110
Merhaba acaba devreyi çalıştırabilen oldumu ? İyi günler .
Merhaba arkadaşlar devreyi yapmayı düşünüyorum , youtube daki kanalında devrenin çalışmadığını yazanlar var acaba devreyi çalıştırabilenler oldu mu ? İyi çalışmalar.
Ben devreyi tamamlamak üzereyim mutlaka çalışması gerekir devre elemanlarını doğru seçip taktıktan sonra çalışır diye umuyorum ki zaten malzeme listesi eksik, kullandığı kompanentleri net şekilde belirtmemiş şuan bu yüzden oyalamdım devre üzerinde iki elemanın değeri yazmıyor artık bulacağız bişeyler uygun elemanı lehimliyeceğim.
Gelişme olursa yardımcı olmak amacı ile burada belirtirim.
İyi günler…
Merhabalar. Ben yaptım çalışıyor sikintisiz
Merhaba, geri bildirim için teşekkürler birde resim veya video mükemmel olurdu 🙂 resimleri imgbb.com/ videonuzu youtube sitesine yükleyip linki yorum ile gönderebilirsiniz.
iyi çaslışmalar
Evet bir fotoğraf veya video ekleseydiniz diğer yapacak olanlar için cok iyi olurdu.
bu siteden faydalanmayan yoktur sanıyorum. paylaşım arttıkça daha güzel sonuçlar alınabilir
Ben devrenin hazır olarak gerber dosyası ile sipariş verdim jlcpcb den 6 ay önce ama devreyi incelediğimde hatalı kısımları buldum bir kondansatör ters takılı bir zaman sonra şişiyor bunun gibi küçük hatalar var ama ton ve verim olarak güzel. Soğutucu konusu sıkıntılı ben kendim ayrı olarak bir DSınıfı amfi çizimi yaptım dahili koruma mevcut (ısı koruma, DCkoruma, kısa devre koruması, hoparlör geciktirme) gelince fotoğrafları atarım
Bunlar benim tasarımımdan resimler
2kw model
https://ibb.co/Jj2hKSv
https://ibb.co/hsqR340
Oğuz bey oncelikle tesekkurler. yaptiginiz devreyi test etme imkaniniz oldumu ? Ve devreyi paylasmayi dusunuyormusunuz?
Evde baskı yapıp denedim ve sonuç çok iyi oldu. 900w versiyonunu yakında paylaşacağım onunda testi yapıldı. Bence herşey paylaştıkça güzel. 🙏🙏🙏
Bunlar 900w ve 2kw versiyonları.
Sarı nüve daha önce sardığım için kullandım normalde bunun ile olmayacak tabiki test için idarelik kullandım normalde bu demir tozu veya kömür nüve olucak ikisi ilede test yaptım kömür ile de gayet iyi netice aldım.
Nüvenin çalışma frekansı ile ilgili durum araştırdığım kadarı ile.
Zaten bu amfinin anahtarlama frekansı 250kHz buna uygun nüve seçilmeli bence.
Mosfetleri ırfp250n kullandım daha hızlı bir igbt yada mosfet ile daha iyi sonuç alınır ısı açısından
https://ibb.co/1QM3ChH
https://ibb.co/kBy0t3W
Oguz bey paylasim icin tesekkurler . Devreyi kendiniz mi cizdiniz . Eger test edip yuksek gucde sorunsuz calistirdiysaniz ve pcb yi paylasirsaniz bende denemek istiyorum. Bu arada nuve hakkinda cok teknik detay var ancak ben bütün fabrikasyon class d lerde ferrit nuve gördüm. Demir cekirdekli nuve kullananlarda olmus . Frekans acisindan hangisi daha verimli calisir bir fikrim yok. Irs 2092 ile yaptigim denemede ei33 ve oto anfi smps nuvesini kullanmıştım. Oto anfide iken 50 khz de calisiyor tabi. 250 khz de calisan bir devrede sonucu görmek gerek. Irfp250 ile kac volt ta beslediniz ve 4 mosfet ile kac ohm çalıştırdı yuk testi yaptinizmi
Devreyi kendim çizdim tasarım bana ait ama tabiki eklenti olarak sonuçta herkesin bildiği bir sürücü şeması kullandım biraz geliştirdim diyebiliriz.
Yük testini yaptım 2ohm empedansta testi gerçekleştirdim sesi fazla açma imkanı olmadığı için bu empedansa denk gelecek resistans sardım.
Resistans yanmasın diye bir fan ile soğutma yaptım telefon sinyalinin düşük geleceğini düşündüğüm için bir preamfi kullandım.
Frekans jeneratörü kullanarak 100 hz sinyal girişi yaptım resistans kızarıyordu çıkışı AC metre ile ölçtüm tam güçte besleme voltajını çıkışta aldım. 8.5 saat boyunca aralıksız tam güçte çalıştı ve hiç bir sorun olmadı.
Maalesef bir osiloskop edilemediğim için tam güçteki sinüs sinyalini gözlemleyemedim.
600watt bir trafo ile testleri yaptım trafo yetersiz geliyor.Şimdi smps devresini bitiriyorum 1500 watt güçlerde rahat çalışabiliyor bitirince daha verimli bir test yapacağım osiloskop ile ölçümleri sitede paylaşacağım proje ile birlikte.
Smpsin testini yapmıştım yine resistanslar kullanarak hiç bir ısı sorunu yaşamamıştım bütün hali ile tasarımdan sonra smps+dclass testini yapacağım.
Pcbler geldi bu arada çok güzel basılmış
https://ibb.co/8jpVkCr
https://ibb.co/Fsr90sS
Merhaba hocam. Elimde xetec 1500.1 d class mono amfi var. Amfi son seste çok kısık kulagini dayayinca duyabiliyorsun .cok kisiye gosterdim. D class amfiyi kolay kolay tamir edebilen birisini bulamadim. Bende smps katını kullanmak degerlendirmek istiyorum. Sizin bu devreden alip bu smps devresi ile kullanmam mümkün mü acaba +- 63 volt civarinda voltaj cikisi mevcut
test ettiğiniz devreyi sabırla bekliyorum- bekliyoruz 🙂