2×70v 1000w Smps

| Mayıs 13, 2023 Tarihinde güncellendi
2×70v 1000w Smps

2X70 Volt 1kv (1000w) smps devresi SG3525 PWM Kontrol entegresi üzerine kurulu isterseniz çıkış voltajını ayarlayabilirsiniz. @X-Fi Arkadaşımıza paylaşımı için Teşekkürler Aşağıda ki açıklamalar kendisine aittir.

Merhaba arkadaşlar uzun zamandır SMPS ve Anfilerle ugraşıyordum geçen yaz başladığım projemi sonunda bitirdim geçikmesinin sebebiyse devrenin çalışmasına ramen tüm denemeleri yaptıkdan sonra yayınlamak istedim ve öyle yaptım.

 

Gelelim devreye sistem AC-DC konvertör olarak çalışıyor AC 220V şebeke geriliminde simetrik 30V dan simetrik 100V a kadar DC gerilim elde ediyorum max gücü ise 1000W dır swich mode trafonun sarılışı güce birebir etkili oluyor eğer tam güçde çalıştıracaksanız iyi bi sogutma ve benim kullandığımdan daha büyük swich mode trafo kullanmalısınız.

Devrenin çıkış gerilimi simeri 30V dan 100V a kadar çıkabiliyor 30 Voltun altında kullanmanızı tavsiye etmem güç kaybı oluyor ben devreyi 70V için tasarladım simetrik 12V çıkışıda var örneğin anfi beslerken ton kontrol katı yada fanları rahatlıkla çalıştırabiliyorsunuz.

2×70v 1000w Smps Devre Şeması

2x70v-1000w-smps-schematic-sg3525

Trafo1 için:

4 kanala 35 sipir 2 şer kanal seri bağlanacak 1 mm (primer)
4 kanala 25 sipir 2 şer kanal seri bağlanacak 1mm-1.5mm (sekonder)
tek kanal 7 sipir (12 Volt için min 24 AC çıkış görmeniz gerekir)(sekonder)

Trafo4 için:

Resimdede açıkca belli oluyor sipir saymadım küçük bir ferid trafo teyerli olacaktır primer sargısını oldukça kalın kullanmalısınız (2mm)hatta bu kılıflı kablo bile olabilir primer için 20 sipir sardım ben 0.6mm ve altı olabilir. Trafo frekansa göre geri besleme sağlıyor kendi trafonuza göre ayarları trimpotdan yapacaksınız.

Trafo5 için:

14 sipir(pirimer)
4x 12 sipir (sekonder) noktalamalara dikkat ederek sarılması gerekli.

Trafo 6-7 şok bobinidir 15 er sipir 2mm sarılabilir 8-9 da şok bibini görevindedir resimdeki gibide sarabilirsiniz eski şaselerden bobinlerde kullanılabilir

1000w-smps-switched-mode-switching-mode-power-supply

power-amplifier-1000w-smps-circuit

smps-1000w-70v-100w-switched-mode-power-supply

smps-switching-power-supply-design-circuit-diagrams

Devrenin tüm tasarımı baskı devresi ve şeması bana ait projede Veysel ARSLAN ve gevv kardeşimizin vermiş oldugu gökümanlardan yararlandım devrede voltaj ayarı Frekans ayarları ekledim geri beslemeli stabil çıkış alınabilmesi için

2x70v-1000w-smps

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/01/26 Etiketler: , , , ,



33 Yorum “2×70v 1000w Smps

  1. Power ElectronicsPower Electronics

    Bence ciddi sorunları olan bir devre. Şema da filtreler eksik. SG3525 ayarlı bir smps için uygun değil. bu devre stabil çalışmaz. PCB çizimi yeterli değil kurallarına göre çizilmemiş. ama yinede hiç yoktan iyidir. uğraşılmış bir emek olarakta bakmak gerekiyor aynı zamanda.

    CEVAPLA
    1. veysel arslanveysel arslan

      o zamanlar malzeme yoktu piyasada aylarca ferrit nuve arardik bulamazdik/
      ali `x-fi` buralardamisin ulasamiyorum sana

      CEVAPLA
      1. gevvgevv Yazar

        Hoş geldiniz @veysel arslan hocam efsanesiniz 🙂 yerli yabancı bir çok sitede SMPS devreleriniz paylaşıldı, uygulandı, geliştirildi sağ olun.

        @X-fi hocam yıllardır görünmüyor umarım durumu iyidir.

        CEVAPLA
        1. veyselveysel

          Hoş buldum, ilgilendiğin için teşekkürler, eskilerden tek senin forum kalmış

  2. süleymanözkansüleymanözkan

    ama yinede hiç yoktan iyidir. uğraşılmış bir emek olarakta bakmak gerekiyor aynı zamanda.en azından uğraşmış didinip çalıştırmışsın o da yeter olsun bu gün bu devre yarın çok daha iyi devreler başarılar dilerim devamı için

    CEVAPLA
  3. Abdurrahman TosunAbdurrahman Tosun

    Her zaman için emeğe saygı.
    Teşekkürler.

    CEVAPLA
  4. enrieenrie

    emeğine sağlık hocam ben bu konuda hiç bişi bilmiyodum biraz kafamda bişiler şekillendi teşekkür ederim benim kafama takılan konu bu trafolar hakkında birazda geniş bi bilgi sağlaya bilirmisiniz teşekkürler

    CEVAPLA
  5. zerohead_ak47zerohead_ak47

    power electronics arkadaşım sg3525 in ayarlı smps ye uygun olmadığını söylemişsin

    biz buna katılıyoruz çükni çıkış voltajını kısınca dalga boyunu küçültüyo3525 buda moslarda aşırı ısı yapıyo

    önerebileceğin kaliteli bir pwm varmı ?

    CEVAPLA
  6. hasanhasan

    ya arkadaşlar benim mosfetler aşırı ısındı ve yandı bunun nedeni ne olabilir. yardımcı olursanız sevinirim.

    CEVAPLA
  7. zerohead_ak47zerohead_ak47

    3525de voltajı kısarsan dalga boyuda düşüyo buda mosların akıma karşı direnç kazanmasını sağlıyo ve ısınıyo moslar

    3525 geri beslemeden voltaj kısmaya uygun değil az önce güzel bir patlama oldu ^^ lm5035 var gayet iyi ama temin edemedim

    CEVAPLA
  8. Abdurrahman TosunAbdurrahman Tosun

    az önce X-Fi nin 500 watt amfisindeki yazıyı okudum etd 59 ile 1400 wat smps yapmış keşke onu yayımlasa bence böyle bişey arayan çoktur.(mesela ben)Anında yaparım ama bu smps hakkındaki yorumlar kafamı karıştırdı…..

    CEVAPLA
  9. X-FiX-Fi

    arkadaşlar bu sistemde çalışıyor ufak tefek eksiklikleri var evet benim ilk smps denememdi sonuçda sonradan yaptığımda ise baskıdevreyi geliştirdim gücü arttırdım ve birkaç ek özellik daha ekledim forumlara vermememin sebebi hiçbir emek kolay kazanılmıyor üzerinde veysel arslan ile geliştirdigimiz bazı sistemler var bunlarında kopyalanmasını istemiyorum ama ginede msn de güvendiğim birçok arkadaşa baskıdevreyi gönderdim saklamıyorum öte yandan yapılmış halde satın almak isteyenler var smps çok ustalık isteyen bi iş anfi gibi değil çalışmama olasılıkları var çok kolay mosfet yakabiliyosunuz elinizin altında osilaskop olması gerekli yani ben internette yayınlasam bile çalıştrabilecek kişiler bellidir o kişilerede baskıdevreyi bizzat veriyorum zaten şimdilik biraz daha böyle devam eder belki ilerleyen günlerde internetede sunarım…

    saygılar

    CEVAPLA
  10. ahmet basahmet bas

    bu devreyi satın almak istiyorum ama gercek değerleri veriyormu
    veriyorsa mükemmel satı almak istiyorum bilgilerinizi bekliyorum

    CEVAPLA
  11. ugur ekerugur eker

    x-fi arkadasım ben 91 yılından beri smps ile ugrasıyorum senin yayınladıgın devrede kısa devre koruması yok ve yanlız pozitif alternası seziyor yeni yaptıgın devrede bunları göz önüne aldınmı? eger aldıysan ben istanbuldan etd 59 ve diger malzemeleri temin edebiliyorum 1400w lık şemanı pcb sini yollarsan sevinirim emailim :ugureker74@hotmailcom 800w lık mos devresi için kullanıcam şemasını yayınlamıştım iyi çalışmalar ugur

    CEVAPLA
  12. X-FiX-Fi

    bu sistem için kısadevre koruması şöyle çalışıyor TR4 transformatörü güç trafosuna seri bağlı durumda devre max akım çektiğinde TR1 in Xl si düşer 0 a yaklaşır bu durumda TR4 üzerine sarılmış 2 sipirlik primer bobini elektriklenir ve sekonderinde voltaj görülür bu voltaj doğrultulup entegrenin 10. bacağına girer böylece sistem shut down olur ve kapanır.

    pozisif alternansı seziyor demişsin bişey anlamadım pozifif çıkışı esas alarak geri besleme yaptım bunu negatifi kullanarakda yapabilirdim veya herikisinide bişey değişmez sonuçta iki simetri gerilim birbirine eşit biri +70 biri -60 olamaz.

    Diğer sistem için alıcı olmak isteyenler veya bilgi almak isteyenler bana ulaşsın lütfen şu an için pcb vermekten yana değilim ilerde belki koyarım

    CEVAPLA
  13. aliali

    Selamlar; ben bu devrenin oldukça benzerini yapmıştım. karşıma epeybir sorun çıkmıştı. devre oldukça iyi duruyor üzerinde bir emek olduğu belli. bende size pratikten bir iki şey söyliyeyim. devrede gerçekten bir ısınma sorunu var.trafo etd59 ile değiştirilirse gerçekten iyi sonuç veriyor. bu arada etd59 datasheet de 1.7KW güç aktarımı sağlıyor diyor ama ben 1.2KW üzerine pratikde hiç çıkamadım. devrenin can alıcı elemanı etd59 bence kesinlikle elde sarılmamalı. trafo yapan bir yere sardırırsanız daha iyi sonuç alırsınız. bir de trafonun doyuma gitmemesi için sarım şekli telin kesidi trafoun L değeri ve iç direnci hesap edilmeli. yüksek frekansta çalıştırmak her zaman bir avantaj. L ve R değeri düştüğünden yüksek akım taşıma kapasitesi artıyor termal olarak. aynı zamanda sg3525 çok stabil çalışmıyor özellikle yüksek frekanslarda verimi iyi değil. bir de ben ırfp360-460 serisini kullanmıştım ilk yaptığımda rdson 0.2R, tetikleme kayıplarıyla birlikte yaklaşık mosfet başına tam güçte 8-10w ısı düşüyor. tabi birde çıkış diyotları var. onlarda tam güçte iyi bir soğutma gerektiriyor. bunların yanında benim devrede ilk dikkatimi çeken mosfet sürmede kullanılan push-pull devresi. orada bc337-237 pnp-npn kullanılmış o devre 4-5kHz (ki devre minimum 20Khz de çalışıyordur)üzerinde doğru çalışmaz. çıkışı osiloskop ile bakarsanız ne kadar bozuk olduğunu görürsünüz. yani kare dalga değil git gide üçgen dalga elde etmeye başlarsınız. buda mosfetlerin ton süresini düşürdüğü için direnk olarak trafodan çekebileceğimiz gücü düşürür. kesinlikle oraya mos tabanlı bir push-pull yada mosfet driver konulması gerekir. birde giriş sigortası niye 15A ki ac 220v dan max 6A çekmez mi bu devre. ek olarakta devrede rastgele sıradan kondansatör kullanmakta devrenin hem yanlış hemde kararsız çalışmasına neden oluyor. AC ve DC tarafların cap. karakterislik tipi ona göre seçilmeli, giriş çıkış katı arasına muhakkak bir(yada üçlü) adet RF filtre kondansötürü atılmalı.

    sonuçta beni bayağı uğraştırmıştı. birazda pahalıya geldi diyebilirim fakat sonuçta uğraştığıma deymişti. uğraşan arkadaşlara kolay gelsin. bu arada X-Fi devre üzerinde baya çalışmış her zaman hakkını vermek lazım.

    CEVAPLA
  14. X-FiX-Fi

    Ali adaşım söylediklerine bende şunları ekliyim ekliyim devrenin eksikleri gözden kaçan hataları tabiki olacaktır bunları geliştirmek size kalmış en azından kendisi bişeyler tasarlamak isteyenlere çok yardımcı olduğunu düşünüyorum 15A sigorta olayı 315V kondansetörlerinin ilk anda boş olduğunu ve şarj olmak için ani akım çekişlerini hesaplayarak koymuştum aslında yanlış değil ama daha değişik yolları var artık role yada NTC kullanarak bu ilk yükü hafifletebiliyorsunuz ETD59 tipinde bi trafonun katalog bilgilerinde 1250W 50KHz 1.7kW 100KHZ deniyor kendi tercihim 50khz de anahtarlamaktır çünkü 100khz e yaklaşıldıkça el yapımı bi devre için verim düşüyor 1.7kw güç üretmek için şebekeden 2kw çekmeniz gerekebiliyor buda istenmeyen bişey smpsler için %90 verim çok büyük bi başarı demek bunu sağlamaya çalışmak lazım sarımalr işin hassasiyeti gerçekten verimi arttırmak için sarımlarda litz teller kullanılmalı mosfet seçimleri iyi yapılmalı çalıştırmadan önce sürücü katını osilaskop kontrolünde denenmeli bazen gözden kaçan hatalar küçük parazitler dengesizlikler oluşturabiliyor bunlarda ısı ve verim kaybı demek frekans ve duty cycle hesapları uygulamada tutmayabiliyor vs…

    Benim tecrübelerimde bunlar belki birilerine fikir verir aslında bilinmesi gerekenler bunlar çalışmaz diye bişey yok çalışmamasının nedenini araştırmayı öğrenmek lazım daha sonra çalıştırsanız bile üzerinde günlerce test yapmanız gerekiyor hiçbi tecrübesi olmayanlar için ilkler herzaman zordur ama ilkleri başarırsanız artık onu kopyalaması ve yenilerini anlaması kolaydır sonrasında sizde kendiniz yapıp deneyip ölçtüklerinizi siteye eklersiniz beraber tartışırız bitek ben eklemiyim istiyorum tek olmak istemedim hiç çok göz önünde oluyorum böyle olunca artık dedimki biraz geri çekileyim benimkisinden daha iyi projeler eklensin onlara yorum yapayım ben ilk smps yapayım deyip araştırdığımda önüme büssürü yabancı proje çıktı burdaki eksikliklerde zaten ogün için anlayamadıklarımdı şidmi yapmaya kalkışan her türk bu sayfayı okuyordur benim böyle bi şansım olmadığı artık bizden birileride bildikleri kadarını paylaşsın diyorum yanlışlık olabilir normaldir en azından onun yanlış olduğunu bilmiş olurmusunuz herkezden tabi bu dalda pekçok şey bilmesi beklenemez ama en azından amaç meraklı olanlara yardımcı olabilmektir dediğim gibi bilgi edinmek bişeyler ögrenmek isteyenlere herzaman yardımcı oluyorum nal bulup at almaya benzesin yapmış olmak için uğraşanlarada hiç ellerini sürmeden uygun fiyata smps sahibi olmalarını sağlıyorum 🙂

    CEVAPLA
  15. aliali

    X-Fi sana bende katılıyorum. aslında insanların çoğu hiç emek sarfetmeden hemen bir devre şeması bulayım yapayım çalışsın mantığı içerisinde hareket ediyor. bu açıdan bakıldığında devrenin her şeyiyle bütün hesaplamalarıyla bütün ayrıntılarıyla vermek herzaman doğru olmuyor bencede. Devrenin temel prensip ve çalışma prensibinin verilip geri kalanı ise yapmayı düşünene bırakılması bana biraz daha doğru geliyor. çünkü bu şu sonucuda bereberinde getiriyor. artık insanlar kendileri de uğraşmak zorunda olduğundan devreyi daha çok ve daha iyi tecrübe etmek zorundalar, bu açıdan yapılacak yorumlarda bence daha iyi daha iyi sonuç verici oluyor. birde zaten herşeyi hazır bir devreyi alıp yapmak kişiye el becerisinden(lehim atma, malzeme toplama vb.) başka birşeyde kazandırmıyor. bence insanın kendisinin uğraşarak öğrendiği daha doğru ve kalıcı oluyor. Sonuçta SMPS yapmak kolay bir iş değil teorisinin iyi bilinmesinin yanında güçlü bir pratik vede malzeme bilgisi gerektiriyor. ve bunlarda hemen kazanılan şeyler değil. ben bu açıdan senin verdiğin emeğe saygı duyuyorum. eksikler zaten her zaman vardır. mükemmeli yakalamakta zordur zaten.

    neyse konuyu dağıtmadan devreye dönersek. yüksek güçte sağlam bir SMPS e dönüştürülebilek bir proje. girişin RF-EMI filtresi düzenlenir, girişe bir PFC ilave edilir, push devresi düzenlenir, etd59 trafosu a geçilir CMCC modda trafo filtreleri eklenir, soğutmasıda yapılır sa süper bir projeye döner. ama söyliyeyim düşündüğünüzün oldukça üzerinde bir maliyete gelir. Bu arada PCB side EMC ye uygun yapılması gerekir. elde yapılacak kartında yüksek akım taşıması mümkün değil bunun için kurallarına uygun en az 2oz kalınlıklı pcb yaptırılması gerekir.

    CEVAPLA
  16. Abdurrahman TosunAbdurrahman Tosun

    Haklısın X-Fi, sana katılıyorum ama şurda bir hata yapmışsın: sen amfiyi yayınladın ve bence senin bu 500 w amfiyi bi hayli kişi yaptı ve biliyosun bunları fişe takınca çalışmıyo bunlar.Yani demek istediğim baştan bu dediğini yapsaydın sorun yoktu ama bak şimdi kaç kişinin vebalini aldın ve yaşın gençse öbür dünyada….bunları düşünmelisin millet para veriyo bunları yapmak için.Bak ben kendimi görüyorum kafama koyduğumu yaparım baktım internetten en iyisi senin amfi gibi duruyo başladım yaptım şimdi amfi yatıyo besleyecek bir şey yaparım ama ademoğluyuz en iyisini yapmak isteriz.Benim söyleyeceklerim bunlar.Artık gerisini sen düşün……

    CEVAPLA
  17. tamircihasantamircihasan

    abdurrahman kardeş senin gibi birçok kişi hergün benim devreler içinde aynı şeyleri yazıyor ama sorun bizde değil sizde, hem kalitesiz malzeme hem kalitesiz işçilik yetersiz elektronik bilgisi ile devre yapılıyor ondan sonra bu devre çalışmıyor bozuk diye çamur atılıp gidiliyor. senin gibilere biz sadece güler geçeriz kusura bakma ama biz burda emirvakii de değiliz vebali bana gelmez sana döner çünki bizim devrelerimizde problem yok…

    CEVAPLA
  18. Abdurrahman TosunAbdurrahman Tosun

    Tamircihasan ben devre çalışmıyo demedimki sadece daha iyisi varken onu yapalım dedim ben elektronikte yeniyim ama bu hayatta yeni değilim gülüp geçebilirsin yazdıklarıma ha benim mesajlarıma dikkat ettiysen ne olursa olsun teşekkür ettim eleştirilerimi uygun bir dille yaptım.Çok uzadı ama herhalde birşeyler anlatabildim.tekrar teşekkür ediyorum.

    CEVAPLA
  19. DanielDaniel

    Merhaba arkadaş iyi günler, size e-posta gönderebilirsiniz lütfen bileşenlerinin listesinde, bu çeşme ve sarma her detalis of Trafo, çok eğer bana yardımcı olabilir minnettar olacağım.

    e-posta [email protected]

    CEVAPLA
  20. Ronaldo MerolaRonaldo Merola

    I am so sorry but I do not know your native language. Could you please translate the transformer construction details to English or Portuguese?

    I will very happy if you cloud send the formulae for calculation.

    Thank you in advanced,

    Regards from Brazil
    Ronaldo

    CEVAPLA
  21. blackjackblackjack

    yokmu bi ingilizçe bilen şu insanlara yardım etsin 🙂

    CEVAPLA
  22. volyusvolyus

    Öncelikle kolay gelsin ama arkadaşım yine 500w mosfet anfi çalışmasındaki gibi bazı elemanların yönünü ters çevirmişssin o şekilde yayınlamışsın yapaak olan arkadaşlar dikkatli olsun bazı elemanların yönleri ters örnek olarak +-12 volt çıkış kısmındakı dıyotların tamamı ters takılmış neden böyle bir şey yaparak yayınlıyorsun anlam veremedım arkadaşım

    CEVAPLA
  23. UCAUCA

    Merhabalar bir söz vardır bişeyi yapıcaksan düzgün yapıcaksın diye.
    Öncelikle X-fi arkadaşın eline sağlık sitedende çoğu konuda yararlanıyorum.
    X-fi arkadaşımıza sorarım ki çoğu kişide sormak istemiştir belki
    Yukarıda bahs ettiği T1,T2 vs trafo isimleri ve sarımları neden şemada yok? Burada atıyorum T1 demişsin şemada galiba T2 diye geçiyor?
    Diğer osilatör mosfet şuu bu kısımları zaten belirtmesende anlaşılır
    Ama gel gelelim smps power deyipte trafolarda cuvallamayan kişi görmedim herkessin başı trafolarla dertte sende burda en önemli ayrıntıları teğet geçmişsin. Şuana kadar gözlemlediğim bu 1000 watt simetrik 95 dc ye ihtiyacım var google la akraba çıkıcaz yakında az kaldı.

    CEVAPLA
  24. joabjoab

    amigo nao tem informaçao do trafo 2 trafo drive aguardo resposta obigado

    CEVAPLA
  25. Trofin VladutTrofin Vladut

    What is the real dimension of PCB layout? Thank’s

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir