19 adet beyaz led kullanılmış ledler trafo olmadan direkt 220 volt şebeke voltajı 220nf 400 volt (kutupsuz) kondansatör ve 4.7m direnç ile düşürülüp 1n4007 diyotlar 100uf 63 volt kondansatör ile filtre edilip ile doğrultularak çalıştırılıyor
Devre şeması
DİKKAT Devre yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın
220V 1W uzun ömürlü Enerji Tasarruflu Led Lamba
Lambanın yapım aşamaları ve tamamlanmış halinin örnek görüntüleri
Yayım tarihi: 2009/02/02 Etiketler: 220 volt, beyaz led, enetji tasarrufu, lamba, led aydınlatma
Elinize emeğinize sağlık.
30 ya da daha fazla led yakmak istesek,devrede ne gibi değişiklikler yapmak gerekir ?
Burada ki bilgiler yardımcı olabilir
gevv ellerine sağlık.
beyaz led ler heryerde kullanılıyor herkezin işine yarayacaktır.
çok güzel bir çalışma olmuş hareket algılayıcıda eklenerek merdiven otomatı olarak kullanılabilir (ben yapmayı düşünüyordum)
teşekkürler
Resimlerden pek seçemedim açıkçası, devrede 15 yada 30 derecelik dar açılı led mi kullanılmış? Bende bizaman aldığım, 20 adet geniş açılı ve biraz daha kısa boylu beyaz ledlerden var. Yani standart 5mm ledler gibi ama plakete geçirince yüksekliği yarısı kadar.Onları değerlendirerek deniyeceğim bu devreyi.
teşekkürler gevv, eline sağlık.:)
Tekrar merhaba, 3 gündür yaptığım bu devreyi(geniş açılı 19 tane ledle) çalıştırıp test ediyorum. Harika çalıştı ve köprüden sonraki DC cap voltajını 55 volt buldum.
Arkadaşlar benim gözlemlediğim kadarıyla bu devre 1.5m x 1.5m karelik ev içinde hol, dar olan koridorlar, kombi odası, çamaşır mak.odası vb. yerler için ve özellikle de benim favorim çalışma masasıda süper aydınlatma sağladı.
Devreyi birde şu özelliğinden ötürü tavsiye ederim ki burada kukkanılan seri bağlı led sayısı nekadar fazla olursa enerjiden de okadar faydalanmış oluyorsunuz ve diğer gecelambaları projeleri gibi enerjyi 3 yada 5 watlık dirençlerde hercanmıyor. Yani kullanılan 220uf400volt cap ve 4.7M om dirençle voltajı düşürüp çok daha verimli kullanıyor. (Tabi devreyi aynı yapıp yanlızca led sayısı arrttırılamaz. 220uf AC cap ve 4.7 mo luk direnç değerlerinde oynama yaparak o oranda dc kondansatör şarj edilmeli.)
A++ ENERGY SAVER
teşekkürler. 🙂
bu ürünü hazır olarak ta satışını mı yapıyorsunuz yukarıda poşetli bi resmi var.
baskı devre şemasınıda verbilirmisiniz
Fotoğraftaki PCB satılıyor mu acaba ?
elerine sağlık da bişey aklıma takıldı ısık akısı ne ve kaç wat ?
arkadaşlar bunun 12 volt ile çalışan led lamba devresi varmıdır teşekürler
eline sağlık çok güzel olmuş.Acaba 12 volt ile çalışa bılcek bı devre varmı.Bide 640C 6V,4.0Ah lik bi mini aküyü şarz edebılmem için bi dewre varmı ???????:)
Çok güzel denedim devre çalışıyor yapacak arkadaşlara kolay gelsin
Arkadaşlar 220 nf 400 v olan kondansatörün voltajını 275 v düşürüseniz daha iyi ışık alırsınız ben bu şekilde yaptım ve 1 aydır kullanıyorum hiç bir prolem yok yani tam gerekli olan 63 voltu kullanıyorsunuz böylece aynı ledlerledaha çok ışık hadi kolay gelsin
220nf 400 volt (kutupsuz) kondansatör yerine 220nf 250 volt kullanırsak sıkıntı olur mu?
Devreyi isis de yaptım çok kararsız çalışıyor belki orjinalinde göz bunu farketmiyordur bir arkadaş yapmış çalışma masası dar oda hole göre demiş bu sebepten dolayı olabilir bir yanıp bir sönüyor ledler bunun yerine 1 ohm luk watlık direnç köprü diyot ledleri paralel bağlayıp ledlerden önce filitre kondansatörü kutupsuz daha az led ile süper aydınlatma sağlar.
sistemi kurdum ve çok güzel çalısıyor.ledler için devre çıkış voltajını 11 volt olarak görüm acaba araç için (12 voltluk akü de)kullanabilirmiyim .teşekkür ederim.
iyi devre süper ama ledlerin kaç volt olduğunu ve ledlerın cinsinide yazarsanız seviniriz..
Bu devreyi hazır olarak bulmam mümkün mü? Kaç paraya alabilirim? Özellikle bu tarz patlamış lambaların kasalarına bunlardan takmak suretiyle çok ucuz lambalar elde etmeyi düşünüyorum. Mesaj yazanlar telefonda bırakırsa sevinirim.
Dostum, Sitenizden öğrendiğim bilgiler ışığında hiç elektrik elektronik bilgim olmamasına rağmen devreyi aynen yaptım.
Tek fark olarak led direnç hesaplaması formülü ile çıkan 8.2 K 5 watt direnç kullandım. kondansatör ve diyotlar şemadaki ile aynı.
Ledler 3.4 volt 20 mA. Devre çalışıyor ve parlak bir ışık elde ediyorum. Sorunum Direnç eli yakacak kadar çok ısınıyor. Bu normal midir.
devreyi aynen uyguladım dediniz fakat devre de kondansatör ile volta düşürülüyor bir adet direnç var oda kondansatöre paralel bağlı 4.7mohm
sadece diren ile devre kurulur ama benim hesaplamamda https://320volt.com/led-calistirmak-icin-seri-direnc-hesaplari/
15k 8.4w (10w olur) değer çkıyor çıkıyor
Sayın Dostum,
Elektroniğe ilgim 15 gün önce başladı beni hoşgörün.
Ben paralel bağlı direnci voltu düşürmek amacıyla konulduğunu zannetmiştim. Zannedersem siz onu kondansatörü koruma amaçlı koymuşsunuz. Kutupsuz kondansatör ile volt düşürmek için formül nedir.
Bir de koyduğunuz 4,7 mohm un watt ı kaç acaba?
İlginiz ve böyle eğitici bir siteye öncülük ettiğiniz için size teşekkür ederim.
https://320volt.com/beyaz-led-ile-gece-lambasi/ yazısında ilk yorumlarda ya da diğer yorum sayfalarında kondansatör ile voltaj düşürme hesabu verilmişti
4,7 mohm direnç 1/2w kullanılabilir
aynı tip bir devrede 4.7mohm yerine 1mohm de görmüştüm bilginiz olsun duruma göre denemeler yaparsınız
iyi çalışmalar
Ustam merhaba,
bu devrede 4.7 M ohm luk direnç çeyrek watt olarak görüyorum malzemelerden; watlı direnç kullanmıyoruz değilmi? bunu şunun için soruyorum 20 ledli başka projedee 20 k ohm 10 watt lık direnç kullanılmışta
@brest_73 çeyrek watt olur üzeride olur burada asıl görevi kondansatör üstleniyor o yüzden direnc gücü düşük diğer devrede direnc ön planda o yüzden gücü 10w
Teşekkür ederim dostum çok Büyüksünüz.
Sayenizde Koondansatörün bir direnci (kapasitif reaktans) olduğunu, ve bu direncin hesaplanmasını öğrendim. 220 NF nin direnci 14475 ohm imiş.
Bu devreyi yaptım çok güzel çalışıyor. Ancak bu devrede birşeyler yanlış gittiği anda ledlerin yarıdan fazlası anında çıtır çıtır yanıyor. Bazen de kondansatör ya da direnç yanıyor. Ben Ledlerin 200 kadarını paralel bağlayıp yaktım. Ona göre davranın derim. Bu kayıpların önlenmesi için neler yapılabilir?
Son olarak bu devrede bir değişiklik yapıp 4,7ohm yerine biraz daha büyük direnç takmak suretiyle 5 ledli bir lamba yakmayı başardım. Oldukça iyi çalışıyor.
arkadaşlar 12 volt akü ile yani seri baglanmış 2 işldak aküsü ile 6 pavır ledi yaktım kulubede aydınlatmada kullanacagım güneş paneli ile aküyü şarz edicem gördüğüm kadarı ile aküleri bitiren ışıkdan çok ledlerin ısınması bu ısınmayı nasıl engellerim .. 500 mili amper adaptörle kullandım ısınmıyor panele direk bağladım yine ısınmıyor ama aküden baglayınca eilimi süremiyorum bir kaç direnç bağladım ledelr ısınmadı bu seferde direnclere el süremez oldum benim sıkıntım bu akımı ısı ile harcamamak
Sanırım Kullanacağımız Ledlerin Toplam Voltajına Göre Seçiyoruz Kondansatörü ?!
ben aynısını yaptım çalışıyor evde gece lambası olarak kullanıyorum.daha fazla ledli olanlarınıda yayınlarsanız sevinirim 30-50led arası olabilir
devrede sebepsiz yere led patlaması oluyor diyen arkadaşlar diyottan önceki ac 2 hattına seri olarak direnç bağlasınlar direnç değeri yaklaşık 1k olabilir
devreyi yaptım yalnız devrede beyaz led kullandım 15-20V dc çıkış.beyaz ledler için 3.2Vx19=60.8V ihtiyaç var.4.7M ohmluk direnci 2Mohma düşürünce 30-40V dc verdi.iki adet 470K direnci seri bağlayınca 60V Dc verdi ledler çok güzel çalıştı.ne kada uzun ömürlü olur bilmem.ayrıca devrede 220nF yerine 330nF 250V kullandım elimde vardı.
Sayın gevv;ayni led tasarruflu devrenin,hazır armatürlü haldeki satılanlarından ve OSRAM marka, 1 watt.etiketli olanından,5 adedini,17.5 tl.ye geçen sene satın almıştım.Halen ikisi gece lambası olarak,üçü pc arka ışığı destek lambası olarak kullanımımdadır.Yalnız benimkilerde 19 adet değil,17 adet beyaz led (20 derecelik) seri olarak,ayni bir devreyle,1 watt gücü şebekeden çekiyor,yani etiket değeri bu şekildedir.
Yukarıdaki devre şemasındaki doğrultma ve gerilim düşürme prensibi,ayni şekilde ithal,uzakdoğu kökenli satışı yapılan şarjlı el fenerlerinde de kullanılıyor.4 voltluk kurşun-asit jel aküyü en az 10 saat süren bir şarj işleminde,sizin gerilim düşürme kısmındaki gibi,paralel direnç+kondansatör bağlantısından sonre,4 adet 1N4007 köprü bağlantılı diyotlarla doğrultma yapıldıktan sonra,4 voltluk aküye şarj işlemi için verilmektedir.
El fenerinde(Marka:YAGE TORCH(YG-6501)’de kullanılan devre elemanları;
1N 4007 diyot (4 adet)
1 adet 390 k,1/4 watt direnç (220 ac.’den önce)
1 adet 250 volt 105J kutupsuz kondansatör (220 ac.’den önce)
1 adet 330 ohm direnç (Şarj ışığı için led beslemede)
1 adet kırmızı led (Şarj ışığı için)
1 adet 4 volt (2 hücreli) kurşun asit-jel akü.
1 adet lamba (3.8 volt) ve lamba duyu.
1 adet 4 volt dc.lik jak soketi.(Harici elektronik cihaz beslemesi için)
devrede 350 mA lik 3.6 v luk 1W power led kullansam olurmu?
ensar power ledi bu devrede kullanamazsın.bu devreden 350 mA çekemezsin.
Hocam, bozuk led ampulden söktüğüm, üzerinde 14 smd led olan, tam hatırlamıyorum fakat, tahminimce 7 watt lık plaka var. Ben buna direk 220 V üzerinden elektrik göndermek istiyorum. Bunun ile alakalı devre ve elamanları ile alakalı döküman nereden bulabilirim? Teşekkürler.