Vestel komponent grubu malzeme bilgisi el kitabı

| Mayıs 25, 2023 Tarihinde güncellendi
Vestel komponent grubu malzeme bilgisi el kitabı

Dirençler Elektrik ve elektronik devrelerde akım geçisini sınırlamak ya da bir gerilim düşümü sağlamak için kullanılan malzemedir.

Ayarlı direnç Gerilim veya akımın değiştirilmesi istenen devrelerde kullanılır.

Karbon film direnç Genel amaçlı en çok kullanılan dirençtir. Aşırı güç yüklemesi olmayan, fazla kararlilik gerektirmeyen normal sıcaklıkta her devrede çalışabilir.

Metal film Karbon dirençlerin çalışamayacağı yüksek kararlılık ve duyarlılık gerektiren uygulamalarda kullanılır.

Metal glaze direnç Ani yüksek darbelerin (pulse) görülebileceği devrelerde kullanılır. Örn: Iki toprak arasında izolasyonu sağlamak için kullanılabilir.

Metal oksit direnç Güç kaybının fazla olduğu uygulamalarda kullanılır.

Paket direnç Aynı özellikte ve belli bir şekilde birbirine bağlanmış (örn paralel) dirençler yerine kullanılabilir.

Sigorta direnç akım sınırlaması gereken yerlerde devreyi korumak amacıyla kullanılır.

Taş direnç En zor kosulların direncidir. Düışük toleranslı, yüksek güç kaybı olan uygulamalarda kullanılır. Örn:
Besleme katı.

Termistör PTC sıcaklıga bağlı olarak çok kısa sürede büyük direnç değerine ulaşarak, elektriksel olarak devreyi açabilecek konumlarda kullanılır.( Örn: TV’den degauss’u devreden çıkarmak için kullanılır.)

Yanmaz metal oksit film Elektronik devrelerin yanma tehlikesi olan bölümlerde kullanılır.

Yüzeye monteli direnç (SMD) Küçük boyutlarda kart üretmek için kullanılır. Örn: GSM.
Çift yüzlü kartlarin lehim yüzüne yerlestirmek için kullanılır. (Lehimi PCB yüzeyinden aldığı için)

Kondansatörler

Ayarlı kapasitör Gerektiginde devrede ayar yapmak için (örn: frekansi degiştirmek için) kullanılır.

Elektrolitik kapasitör Büyük kapasite değerlerinin gerektigi filtreleme, bağlama (coupling), ve köprüleme (bypass) uygulamalarında kullanılır.

Metalize polyester Düsük maliyetli ve orta düzeyde elektriksel özelliklere sahip genel uygulamalarda kullanılır. EMI/RFI bastirma, DC bloklama, bağlama(coupling), köprüleme(bypass) için kullanılır. (EMI: Electromagnetic Interference RFI: Radio interference frequency) ClassX: kısa devrenin tehlikeli elektrik şokları yaratmasını engellemek için kullanılır. Örn TV şasesinde sigortadan önce takılıyormuş.(X2 tipi) Güvenlik (SAFETY) malzemesidir.

Metalize polypropylene Yüksek akım ve darbe olan devrelerde kullanılır. Özellikle saptırma ve SMPS devrelerinde.

Polystyrene bağlama ve akordlama kondansatörü. RF, IF ve tasıyıcı frekansı filtrelerinde (haberleşmede) kullanılır.

Polypropylene Akordlama, filtreleme, zamanlama devrelerinde; osilatörde, darbeli(pulse) devrelerde kullanılır.

Seramik-1 Sıcaklığın diğer devre elemanların değerlerinde neden olduğu degişiklikleri dengelemek için kullanılır. 10MHz’lere kadar çalışabilir.

Seramik-2 Köprüleme kondansatörü (Bypass cap): Bir devrede bazı devre elemanları etrafında alternatif akıma düsük empedansli bir yol sağlamak amacı ile bağlanan bir kondansatör. bağlama kondansatörü (Coupling cap): Gerilimleri birbirinden farkli iki devre katını birleştirmek için kullanılır. (DC yi geçirmez AC yi geçirir.) Topraklama kondansatörü (Decoupling cap): bazı noktaları topraga bağlamak için kullanılır. Filtreleme kondansatörü: bazı frekanslari filtrelemek için kullanılır.

Seramik-yüksek gerilim Devrede yüksek gerilim sıçramalarının olabileceği yerlere konulur.(Koruma için)

Yüzeye monteli kapasitör (SMD) Küçük boyutlarda kart üretmek için kullanılır. Örn: GSM.
Çift yüzlü kartlarin lehim yüzüne yerlestirmek için kullanılır. (Lehimi PCB yüzeyinden aldığı için)

Diyotlar
Diyot Tek yönde akımin akmasinin istendiği tüm kullanım alanlarında kullanılır. Alternatif akımn degişken doğru akıma çevrilmesi, bir yönde tıkama yapılması gereken her yerde kullanılır.

Köprü doğrultma Alternatif akımin değişken doğru akıma çevrilmesi için regülasyon girişinde kullanılır.

Led( ligth emiitting diyot) Güç gösterge ışığı olarak cihazların ön panellerinde,dijital gösterge devreleri gibi bir göstergenin gerektiği her yerde kullanılır.

Varikap,tuning diyotu Bobinlerle paralel olarak bağlanarak osilasyon üretmek amacıyla osilatör ve frekans kontrol devrelerinde kullanılır. TV da tunerde,referans frekanslarin üretildiği osilatörlerde kullanılır.

Zener diyot Referans gerilimi,sabit gerilim,gerilim kirpma ve gerilim kilitleme işlemlerinin gerektiği yerlerde kullanılır.

Resonatörler

Kristal rezonatör Çok sabit bir frekansta isaret istenen yerlerde kullanılır. Çok yaygın örnek: Mikro kontrolör saat girişi. (Frekansi sicaklikla lineer olarak degişenleri sicaklik algilayicilarında kullanılabilir.)

Seramik rezonatör Çok sabit bir frekansta isaret istenen yerlerde kullanılır. Çok yaygın örnek: Mikro kontrolör saat girişi.

Hoparlör. Ses çıkışı istenen yerlerde kullanılır.

Sigorta Korunacak devre elemanindan önce kullanılır. akım ve gerilim değerleri üzerinde yazılı . bazılarını üzerinde renk kodlamasi da var. Bundan başka yazarken kesme süreleri de
belirtilebiliyor: FF: çok hizli F: Hizli M: Orta hizda T: Gecikmeli TT: çok gecikmeli

Tuner Hazır devre modülüdür. Daima metal bir kutu içine monte edilir. Madeni kutu kalin ve çoklu tel ile şaselenir. Böylece yüksek frekansta çalışan devreler dış etkilerden korunmuş olur (ekranlama).

Hava nüveli bobin RF sebekelerinde,telekominikasyon cihazlarında ve ses sistemlerinde kullanılır.Tuner içinde tunerin koruma altında olduğu düşünülerek hava nüveli bobinler kullanılmistir.

Line filter(hat filtresi) Elektronik cihazlarin(TV) besleme gerilimlerindeki istenmeyen gürültüleri filtre etmek amacı ile hat girişlerinde kullanılır.

Saw filter Telekominikasyon alanında kullanılan tüm alıcılarda ara frekansin filtre edilmesi amacıyla kullanılır. TV sistemlerinde tuner çıkışında ara frekans filtresi amacı ile kullanılır.

Toroid şok bobinleri Hat dengeleyici komponent ve güç kaynaklarında filtre olarak kullanılır.100 KHz’e kadar olan anahtarlamalı güç kaynaklarında ve yüksek çözünürlüklü CRT displaylerde filtre ve enerji depolama endüktörü olarak

Linearty TV’nin horizantal katında linearitesini düzeltmek amacıyla kullanılır.

Line driver FBT ve saptirma bobinlerini süren trafoyu tetiklemek ve RGB sürücü entegresi ile trafoyu yalıtmak amacıyla kullanılan trafodur. giriş sinyalini çıkışta 15-16 kata çıkartır.

Fbt (flyback transformer) TV tüpünün çalışması için gerekli olan ana gerilimi (20-27kV), fokus voltajı(3.5-9kV), screen voltajı (300-1600V) ve tüp kartı için 200V’luk gerilimlerin alındığı trafodur. bazı FBT’lerin içinde balider direnci vardır. Bu direnç tüpün, TV kapatıldıktan sonra desarj olmasını sağlar.

Mosfet
Optokuplör
Renkli resim tüpü
Smt(switch mode transformer)
Transistör
Tristör(scr)
7 segment dısplay

Hazırlayanlar: Ç.Asena Ayanoglu, Cengiz Tarhan, Cengiz Takit, Banu Zeybel, Tayfun Gürgen, Hakan Saraçoglu – Bir çok elektronik komponent malzeme hakkında detaylı bilgiler var ayrıca malzemelerin benzer çeşitleri hakkındaki bilgiler çok yararlı genelde yüksek voltaj bölümlerinde kullanılan değişik renkli dirençlerin ne çeşit olduğunu bu döküman sayesinde sonunda öğrendim. Emeği geçen Kişilere Teşekkürler

yukarıda özetler verilmiştir;

vestel-komponent-grubu-malzeme-bilgisi-el-kitabi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2009/02/25 Etiketler: , ,



8 Yorum “Vestel komponent grubu malzeme bilgisi el kitabı

  1. isa_olcerisa_olcer

    bazı bilgiler kendi firmalarında kullanılanra göre vermiş ger çekte çok değişiktir. türkiyede malzeme üreten devlete ait bir firma vardı testaş diye sonra özelleştirdiler alan şirket fabrikayı hemen kapattı ve arsasına gögdelen yaptı. meğer arsası için almış 🙁 vestelin plasma tv lerinin sadece vidalama ve paketleme işlemlerinin burada yapıldığını duydum işçilerin bu bilgilere ihtiyacı kalmadı yani 😀

    CEVAPLA
  2. Hasan CabHasan Cab

    maalesef türkiyede elektronik saktörü yerinde saymakta 🙁

    CEVAPLA
  3. cengizcengiz

    Merhaba Hasan Bey,

    Kitapcıktaki tüm bilgiler genel kompenent standartlarına göre verilmiştir. Firma bağımlı değildir. Bu şekilde düşünmüz olmanıza üzüldüm. Vestel elketronikte üretilen tüm cihazların elektronik kartları panel sürme ve power supply tasarımları VESTEL içinde tasarlanıp üretilmektedir. CKD üretimi yaptığımız HITxxx plazma modellerinde dediğiniz gibi üretim yapılmaktaydı. Bilgilendirmemiz eksik olmuş.

    Saygılarımla,

    CEVAPLA
  4. isa_olcerisa_olcer

    Ben bunu kafadan atmıyorum. vestel uydu alıcısının içini açtığımda gördüm devre kartında made in p.r.c. yazıyordu sorarım size bu nedektir? 😉

    CEVAPLA
  5. mehmet katalıoğlumehmet katalıoğlu

    bu bilgiler her yerde lazım olan bilgilerdir o yüzden dikkatlice kontrol edelim etmenizde fazla olacağını ümit ediyorum bu bilgileri hazırlayan ve yayınlanmasını sağlayan kişilere minnettarım ===mehmet katalıoğlu ,trabzon ,sürmene ,ortaköy =

    CEVAPLA
  6. mesutmesut

    cd 4532 serisi hakında bir bilgi edine bilirmiyiz mümkünse ne entegresi olduğunu açık şeması varmı? ilginize şimdiden teşşekkür ederim

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir