Üç Fazlı Asenkron Motorlar Üç Fazlı Asenkron Motorların Yapısı: Sanayi tesislerinde elektrik enerjisini dairesel harekete çevirebilmek için motorlar kullanılır. Uygulamada onlarca çeşitte elektrikli motor karşımıza çıkmaktadır. Ancak, asenkron motorların kullanılma oranı en yüksek olup % 90’lar seviyesindedir. Yani, kullanımdaki her 100 motorun 90’ı asenkron tiptedir.
Bu bölümde yaygın bir kullanım alanına sahip asenkron motorların yapısı, özellikleri, çalışması hakkında temel bilgiler verilecektir.
Asenkron Motorların Üstünlükleri
- I. Sürekli bakım istemez.
- II. Yük altında devir sayıları çok değişmez.
- III. Elektronik devreyle devir sayısı kolayca ayarlanabilir.
- IV. Fiyatı diğerlerine oranla ucuzdur.
- V. Çalışma anında ark (kıvılcım) üretmez.
- VI.Bir ve üç fazlı olarak üretilebilir.
Asenkron motorlar faz sayısına göre iki çeşittir:
I. Bir Fazlı Asenkron Motorlar: Küçük güçlüdür. Çamaşır makinesi, pompa, buzdolabı gibi cihazlarda kullanılırlar.
II. Üç Fazlı Asenkron Motorlar: Sanayide çok yaygın olarak kullanılan motor çeşididir.
Asenkron motorlar rotorlarının yapısına göre iki çeşittir:
I. Rotoru kısa devre çubuklu asenkron motorlar.
II. Rotoru sargılı (bilezikli) asenkron motorlar.
Üç Fazlı Asenkron Motorların Parçalarının Yapısı ve Özellikleri: Uygulamada çok yaygın olarak kullanılan asenkron motorlar çeşitli bölümlerden oluşur. Şimdi bunları inceleyelim.
Stator
Asenkron motorun duran bölümüdür. 0,4-0,8 mm kalınlığında bir tarafı yalıtılmış sacların özel kalıplarda paketlenmesiyle üretilir (resim 4.2).
Stator, motorun en önemli parçasıdır. Bu parçanın iç kısmında emaye izoleli bakır telden yapılan sarımlar bulunur. Sarımların görevi AC enerji uygulandığında manyetik alan doğurarak rotorun dönmesini sağlamaktır.
Rotor
Asenkron motorun dönen bölümüdür. Rotor, ince çelik sacların üst üste paketlenmesiyle oluşturulmuştur. Bu elemanın, stator manyetik alanının etkisiyle ikinci bir manyetik alan oluşturabilmesi için gövdesi üzerine açılan oyuklara alüminyum çubuklar yada sargılar konulmuştur
Rotor Çeşitleri şunlardır:
I. Alüminyum Çubuklu (Sincap Kafesli) Rotor: Rotor sac paketinin dış yüzeyine açılan oyuklar içine pres döküm ile eritilmiş alüminyum konulur. Rotor çubukları kısa devre edilir.
II. Sargılı (Bilezikli) Rotor: Stator sargılarında olduğu gibi rotor oyuklarına sargılar yerleştirilir. Sargıların uçları
üç bakır bileziğe bağlanır. Bileziklere basan fırçalar aracılığıyla sargı uçları dışarı taşınır.
Bilezikli rotorlu motorlarda devir sayısıyla döndürme momenti rotor devresine sokulan dış (harici) dirençlerle ayarlanabilir. (Bilezikli rotorlu motorlar çok az kullanılmaktadır).
Gövde: Asenkron motorların gövdesi soğutmanın çabuk olması için çıkıntılı ( kanatçıklı ) olarak üretilir. Resim 4.4’te motor gövdeleri görülmektedir.
Asenkrom motorlar hakkında detaylı görsel destekli Türkçe bilgilerin bulunduğu bir döküman. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
Yukarı da özetler verildi dosyanın tamamı:
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/02/16 Etiketler: asenkron motorlar, rotor, stator, Üç fazlı motorlar
rotor neden aliminyum çubuklarla kısa devre edilir?