Yaklaşık bir sene önce başladığım MSP430 kitabımı, yoğunlukları atlatmam nedeniyle en sonunda bugün bitirebildim. Texas Ins. özellikle kullanım yaygınlığının artması için özel çaba sarfettiği ve 8 bit mikrodenetleyicilerden 16 bit ve daha üstü için basamak oluşturabileceğine inandığım kitabımı sizlerle paylaşıyorum. Daha önceki kitaplarımdan farklı olarak bu kitabın içine elimden geldiğince uygulama resimlerini de koydumu ayrıca belirtmek isterim.
Kitabın içerisinde yer alan konular ise şöyle;
– MSP430 Mikrodenetleyici Donanımları
– Tüm Yönleri ile Code Composer Studio
– IAR ile MSP430 Programlamak
– Port Giriş/Çıkış, Buton ve Döngü İşlemleri
– Kesmeler
– TimerA1 Sayıcı ve PWM Uygulaması
– MSP430 ile LCD Uygulaması
– MSP430 ve 74HC595
– SD16 ADC Modülü
– ΣΔ Modülasyon Tanım ve Detayları
– MSP430 Dahili Sıcaklık Sensörü Okuma
– EZ430-F2013 Donanımı
Ön Söz;
2008’de PIC ve CCS C ile başladığım mikrodenetleyici programlama macerama 2009 yılınca C’nin gücünü görerek Hi-Tech ve PIC konusunda, daha sonrasında ise 2009 yılında WinAVR ile ilgili bir kitap yazarak devam ettim.
Bu süre zarfı boyunca Microchip PIC16, PIC18, PIC24, dsPIC30 ve dsPIC33F serilerinin yanında, NXP firmasının LPC serisi ARM mikrodenetleyicilerle sıkça çalışma fırsatı buldum. Özellikle mikrodenetleyiciler ile uğraşan herkesin son durağı sayılabilecek RTOS kullanımının yanında C dilinin gücünü bir kez daha gördüm.
Son dönemlerde ise güç elektroniği konusunda kendimi geliştirirken, mikrodenetleyicilerin oynadığı kritik görevlere bizzat şahit oldum.
Bunların yanında özellikle analog ve sinyal işleme konusunda uzman olan Texas Ins. firmasının dünyada kullanımının yaygınlaşmasını istediği ve çok düşük güç tüketimiyle yola çıkan MSP430’un çeşitli vesilelerle kullanıcılara dağıtılması ve 16bit mikrodenetleyicilere yeni adım atmak isteyenlere bir fırsat doğması benim de bu konuda çalışma yapmama vesile oldu.
Yukarıdaki düşünceler ışığında hazırlanan kitap, sizlere MSP430 ile ilk adımları atmayı öğretirken, diğer mikrodenetleyicilerde bulunmayan bazı özellikler hakkında bilgi sahibi yapmanın yanı sıra, Code Composer Studio’nun kullanımını da sizlere aktaracaktır.
Fırat Deveci
Ağustos 2011
[email protected]
Elektrik ve elektroniğe gönül veren herkese
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/07/30 Etiketler: kılavuz ders, MSP430 örnekleri, msp430 programlama, msp430 projeleri
Fırat kardeşim bu paylaşımı yaptığın için çok teşekkür ederim böyle bir paylaşımı ücretsiz olarak paylaşman çok cömertçe birşey.Mesleki hayatınızda başarılar dilerim.
Oğuz Öztürk
msp430 için gerekli bir çalışma olmuş mcuturkey ve sizlerin sayesinde güzel uygulamalar bilgiler paylaşılıyor çok teşekkürler
paylaşım için öncelikle teşekkür ederim , yalnız verilen linkte bir problem var dosya silindi uyarısı alıyorum , yeni link mevcutsa paylaşırsanız veya mail atabilirseniz çok sevinirim , iyi çalışmalar.
benim dikkatsizliğim , kitabın alt köşesindeki adresten indirilebiliyormuş http://www.fxdev.org/msp430-programlama-kitabi/ 4shared için dns gerekebilir.
süper kardeşim
Teşekkürler.. Emeğinize sağlık.. Çalışmalarınızda başarılar dilerim..
Hızlıca göz attığım kadarı ile oldukça güzel bir kaynağa benziyor. Uygun olduğum bir zaman detaylı bir şekilde okumayı düşünüyorum. MSP430 ile ilgili güzel bir Türkçe kaynak oluşturmuşsunuz. Emekleriniz için kendi adıma teşekkür ederim Fırat Bey.
İyi çalışmalar dilerim.
Saygılarımla
Alper Yazar
@Alper; bende teşekkür ediyorum 🙂
Fırat gerçekten güzel işlere imza atıyorsun. Teşekkürler.
Fırat arkadaşım sen ve çizgi elektronik teki emek veren arkadaşlar yüzünden 45 inden sonra elektroniğe merak sardım.)))Tüm emekleriniz için sonsuz teşekkürler.
Ben teşekkür ederim asıl 😉
Gıbta ile çalışmalarını takip ediyorum. Paylaşımlar için teşekkürler… 😉
Abi eline sağlık güzel bir çalışma gerçekten devamının gelmesi dileğiyle…
Verdiğin emek için tebrik ederim.. Allah yolunu açık etsin..
Kitaba göz attıktan sonra ez430 ve F2013 kitlerini sipariş ettim..Yakında çalışmaya başlayacağım..
İyi çalışmalar dilerim
M.İlker Bulut
Merhaba Fırat Bey,
msp430 u öğrenmeye çalışıyorum. 32 kHz lik kristali lehimledim. Onunla ilgili çalışmayıda yaptım ve doğru çalıştığını görebildim. Fakat şuan kitaptaki osilatör kontrollerinde CALBC1_16MHZ koduyla 16 MHZ e ayarlamanızı ben code composerda yapamıyorum. Derleyici hata veriyor, sadece 1MHZ girebiliyorum. Sorunun sebebini açıklarsanız sevinirim. İlginiz için şimdiden teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.
Kitabınızdaki PWM bölümünde anlamadığım kısımlar oldu. Örneğin;
CCPR1L=0x3E; // Duty registere 250 yükleniyor
CCP1X=1; // Duty cycle 1ms periyodunda
CCP1Y=0;
burada nasıl registere 250 yüklendi?
PWM Periyodu=*(PR2)+1+.4.Tosc.*TMR2 Prescale Değeri Burada Tosc değerini önceki gibi 4′e mi böleceğiz hani pic de tmr hesaplarken 4Mhz pic ise 1mhz gibi alıyoruz yani 4:1.Son olarak Prescale değerini formülde kullanırken 1:16 olarak mı yada direkt 16 olarak kullanıyorsunuz?Şimdiden teşekkürler,iyi çalışmalar.
Merhabalar, bunu paylaşıma açmanız cok güzel ancak attığınız linkler bir işe yaramıyor şu anda. Kitaba nasıl ulaşabilirim ?
verdiğim linklerden ulaşabilirsiniz 3 tane link vermişim biri dışında diğer ikisi işe yarıyor