SubZero subwoofer projesi parametrik ekolayzer

| Mayıs 27, 2023 Tarihinde güncellendi
SubZero subwoofer projesi parametrik ekolayzer

Detaylı bir subwoofer projesi 12inç 400w hoparlör için tasarlanmış test ses dosyaları paylaşılmış (.wav formatında) parametrik ekolayzer aktif filtre kaliteli bir tasarım

Boost-Cut, Frekans, Q, X over, Phase, Volume ayarları yapılabiliyor test seslerini dinlediğinizde ekolayzer ve filtre devresinin neler yapabildigini net olarak anlarsınız çok derin bass sesler var detaylı ölçüm grafikleri eklenmiş çeşitli frekanslarda testler yapılmış.

Eşsiz 12″ XLS tabanlı Subwoofer

Bir subwoofer projesi. Proje aslında birkaç yıl önce başladı ve benim ev sinema sistemim için tasarlanmıştı. Stereo hoparlörlerim için bir sub olarak sona erdi. Hem ön amfiyi hem de güç amplifikatörünü inşa etmek biraz zaman aldı ve bu arada ev sinema sistemimi kurmaya başladım ki bu da oldukça zaman aldı.

Bunun benim HT’m için olduğunu ve müzik setimin subwoofer’ı olarak sona erdiğini söylediğimde, bunun nedeni bazı THX sertifikalı JBL subwoofer’ları (HT1) elime almış olmam ve birçok insanın size söyleyeceğinin aksine, bu gerçekten zor. sadece 40 Hz gibi bir şeye indiğinde sorun olmayacağınız için, özellikle bir HT için çok büyük havalandırmalı iyi bir subwoofer oluşturmak. Öte yandan, JBL denizaltıları gerçekten büyük. 2 kere 120 litre!!!!

Bu kadar büyük canavarlar için yeriniz yoksa, o zaman büyük amfili kapalı kutu tasarımı en iyi yoldur. Bu projenin konusu bu. Yapı, Peerless’ın ünlü 12 inç XLS woofer’ına dayanmaktadır. Bu gerçekten iyi bir subwoofer sürücüsü, bazı çok iyi küçük parametreler, makul bir uzun geçiş ve iyi bir güç kullanımı. Bu tür yapılar için özel olarak üretilmiştir.

Başka bir iyi seçenek olabilecek pasif bir sürücü olmadan, gerçek bas çalması için biraz dengelemeye ihtiyacı var. 25 Hz’e düzleştirmek için seçilen kutuda 11 db’ye ihtiyacınız olacak. D sınıfı amfinin sağlayacağı 400 W ile 25 Hz’de yaklaşık 99 db’ye sahip olacaksınız ki bence bu saygın bir değer.

Buna karşılık benim iki JBL’im yaklaşık 108 db üretecek! bu yüzden HT için bunları seçtim. Öte yandan, XLS’nin daha derine inerek daha iyi ses çıkaracağına da şüphe yok. Bu nedenle stereo kurulumum için daha uygun.
Sonuç, ses

Ana hoparlörler bastan çekinmez ve oldukça derine iner. Her biri yine Peerless’tan iki portlu 8 inçlik woofer kullanırlar ve yaklaşık 30 Hz’e inerler. Çok fazla müzik malzemesi 30 Hz’in altına inmez, ancak çok azı, deneyimi gerçekten daha fiziksel hale getirir, ağırlık ve daha iyi bir alan hissi verir.

SubZero Peerless XLS based Subwoofer

Giriş, aynı zamanda 1 kHz’de kesen 1. dereceden bir düşük geçiş filtresi içeren ters çevrilmiş bir toplama amplifikatöründen oluşur. Giriş, bir veya iki hoparlör terminalinden veya bir veya iki hat seviyesi terminalinden gelen her iki yüksek seviye sinyali kabul edecek şekilde tasarlanmıştır. En yaygın kullanım, özel LFE kanalından beslendiği bir 5.1 sisteminde olacaktır, ancak özel bir stereo sistemde yardımcı olmak için kolayca kullanılabilir.
Yüksek geçiren filtre

Bir sonraki aşama, tek amacı hoparlörü düşük frekanslardan korumak olan 4. dereceden bir yüksek geçiş filtresidir. Büyük bir amplifikatör kullanmak, mekanik sapma sınırını kolayca aşabilir ve sürücüye zarar verebilir.

Bas Kuvvetlendirme

Güçlendirme bölümü bir Linkwitz Dönüşümü tarafından yapılır. Bu, rezonans frekansını istenen herhangi bir seviyeye düşüren ve keyfi bir Q sistemi belirleyen neredeyse sihirli bir devredir. Bölüm, bu devrelerden ikisini içerir, çünkü genel frekansı ayarlamak için alt frekans limitini değiştirmek istenebilir. oda tepkisi En düşük frekanslarda, dalga boyu oda boyutundan daha büyük hale geldiğinden, oda aslında bası yükseltecektir.

Yükseliş normalde yaklaşık 30 Hz’de başlar ve 12 db/oktav (2. sıra) ile yükselir. Bu, Linkwitz Dönüşümü ile aynı rolloff özellikleridir, sadece zıt işaretlidir ve bu nedenle F’lerinizi 30 Hz için hedeflemek mantıklı olacaktır, bu da teorik bir düz oda yankısı vermelidir.

Bazı denemelerden sonra 25 Hz’lik bir fs ve kritik sönüm anlamına gelen Q=0.5’i seçtim. Ayrıca bu subwoofer’ı sadece stereo için kullanmaya karar verdim (kendime film için büyük portlu kutularda iki JBL 12″ ünite aldığım için o kadar alçalmıyorlar, muhtemelen çok daha fazla distorsiyon var, ancak adamım biraz hava alabilirler mi 🙂

Faz Düzeltme

Geçiş frekansı çevresinde düz bir yankı elde etmek için fazı ayarlamanız gerekir. Devre 80 Hz’de fazı 0 ile 180 derece arasında ayarlayabilecektir.

80 Hz, bir surround sistem için normal geçiş frekansıdır, ancak ana hoparlörlere daha sorunsuz bir geçiş elde etmek için farklı bir geçiş kullanmak isteyebilirsiniz. Bu sorun değil, ancak bu durumda fazı tam 180 derece ayarlayamayacaktır.

Uygulamada, 80 Hz’lik bir ton çalmalı ve maksimum çıkışı elde edene kadar fazı ayarlamalısınız.

Alçak geçiş filtresi

Düşük geçiş filtresi, ana hoparlörlere veya uydulara geçiş yapmak içindir ve 30 ile 160 Hz arasında ayarlanabilir.

Kapalı bir kutu yuvarlanma özelliğiyle eşleşeceği için ikinci dereceden bir filtre seçtim. Devreyi havalandırmalı bir sistemle birlikte kullanıyorsanız, havalandırmayı kapatın (birkaç çorap sarın ve bunları porta/havalandırmaya sokun), bu size bunun yerine kapalı bir kutu verecektir.

Kaynak: http://home20.inet.tele.dk (kapalı)

subzero-subwoofer-projesi-parametrik-ekolayzer

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2009/07/19 Etiketler: , , , ,



3 Yorum “SubZero subwoofer projesi parametrik ekolayzer

  1. Cako_MyCako_My

    gevv arkadaşımgüzel paylaşım. birkaç sorum olacak bu devre görüş açısından güzel ama sorunsuz çalışırmı pek çok filitre devresi yaptım hep ses benitamin etmiyor birde bu devrenin ayrıntılı şemasında neresi nereye baglanacagı belli değil varsa ayrıntılı şemada gösterirmisin teşekkür ederim.

    CEVAPLA
  2. SüleymanSüleyman

    linkleri yenileyebilirseniz çok memnun olurum. ve resimde görülen sub wooferın markası modelini biliyorsanız eğer yazarsanız çok sevinirim. kağıt konili bass bulmak bu devirde biraz zor 🙂

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      ne yazık ki sub wooferın markasını bilmiyorum ama link yenilendi 🙂

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir