Ascii karakterlerle resim yapma veya yazı yazma bir aralar çok modaydı. STM32F107′nin usartıy la uğraşırken aklıma bir resmi usart ile terminale basmak geldi.
Biraz interneti araştınca ASCII Art Sdudio denen bir program buldum. Bu iş için yapılmış buna benzer birçok program var. Benim bulduğum program normalde ücretli bir program ama internetten indirirseniz 30 günlük deneme sürümü ile geliyor. Bu program sayesinde karakterlerle istediğiniz fontta yazılar yazıp, çeşitli şekiller oluşturup resimleri karakterlere dönüştürebilirsiniz.
Programı Buradan indirebilirsiniz.
Programın kullanımı çok basittir. Programı çalıştırdıktan Sonra Bir Lisanla ilgili bir uyarı penceresi gelecektir. Try it butonuna tıklayıp geçin bu sayfayı.
Karşınıza boş bir sayfa gelecektir.
Bu sayfada File Menüsünden Convert Picture to ASCII Art seçeneğini seçin.
Karşınıza yukarıdaki gibi bir sayfa açılacak. Bu sayfadan Picture File bölümüde Browse seçeneğiyle dönüştürülecek resmi seçin
ASCII Art Witdh Bölümünde isterseniz dönüştürülecek resmin boyutunu ayarlayabilirsiniz. Determined by Picture width seçeneği seçili olması halinde Yükleyeceğiniz resmin boyutuna göre dönüştürülecek karakter toblosunun boyutu otomatik ayarlanır. Custom Seçeneğinde ise kendiniz bir boyut verebilirsiniz.
Caracters bölümünde ise bazı karakter ayarları yapılıyor. Örneğin çıkmadığını istemediğiniz karakterleri buradan ayarlıyorsunuz.
Ayarlamarı yaptıktan sonra OK butonuna tıklayıp resim dönüştürülmesini bekleyin. Daha sonra resim çalışma alanına gelecektir. Buradan isterseniz resim üzerinde düzenlemeler yaparsınız.
Bu arada Resim çözünürlüğü düşük olduğu zaman sonuç hiçte iyi olmuyor. Bu yüzden olabildiğince yüksek çözünürlükte resimlerle çalışın. Bende çok uğraşmam gerekti. Düzenlemediğim yer kalmadı neredeyse
Şimdi yazılımımıza bakalım.
ASCII Art programı ile elde ettiğimiz karakterleri iki boyutlu bir diziye atmamız gerekiyor Sonuç olarak elinizdeki datalar böyle olmalıdır.
STM32F107 nin USART1 Donanımını kullandım. Usart1 Donanımını ayarlamak, ve data alışverişi için fonksiyonları com.h kütüphanesinde tutuyorum. Bu kütüphaneyi Harun Kaya’ isimli Arkadaşım hazırlamıştı. Kendisine Teşekkür ediyorum 🙂 Main Programımda ise iki adet iç içe döngü ile aldığım diziden çektiğim karakterleri usart ile bilgisayara gönderiyorum. Yapılan tüm işlemler bundan ibaret.
Sonuç aşağıdaki gibidir 🙂
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2013/04/28 Etiketler: arm projeleri, ascii art sdudio, stm32, stm32f107