Otomatik Kapı : Kapının açılabilmesi için şifrenin (1234) doğru girilmesi ve daha sonra I1.3 giriş butonuna basılması şarttır. Şifre sıralı girilmelidir. Yani kullanıcı 1243 veya 1432 yada istediği başka bir şifre girmesi halinde kapı asla açılmaz. Eğer şifreyi doğru girmişse Q0.0 çıkışı set olur ve kapı I2.3 sınır anahtarına vurana kadar açılır. Daha sonra kapı durur. Kapı durduktan 5 saniye sonra otomatik olarak kapanmaya başlar. Yani Q0.1 çıkışı set olur. Kapı I1.5 sınır anahtarına vurduktan sonra tamamen kapanmıştır ve kapıyı kapatan motor yani Q0.1 çıkışı reset olur.
PLC Akıllı Ev Otomasyonu
Özellikleri
- 1. Tuş takımından kontrollü otomatik giriş kapısı
- 2. Tuş takımından kontrollü hırsız alarmı
- 3. Tuş takımından kontrollü otomatik garaj kapısı
- 4. Otomatik ışıklandırma
- 5. Otomatik sıcaklık kontrolü
Çalışma Şekli
Hırsız Alarmı : Hırsız Alarmı’nın kurulabilmesi için kullanıcının tuş takımından doğru şifreyi (5678) girmiş olması ve I1.3 giriş tuşuna basmış olması gerekir. Bu şifrenin dışında girilen hiçbir şifre alarmı kuramaz. Alarm kurulduktan sonra I1.4 hareket algılayıcı sensör aktif olursa yani içeri hırsız girerse alarm çalışır. Q0.3 çıkışı set olur. Alarmı kapatmak için kullanıcının tuş takımından aynı şifreyi yeniden girmesi ve I1.2 durdurma butonuna basması gerekir.
Garaj Kapısı : Garaj kapısıda tıpkı evin kapısı gibi tuş takımından doğru şifrenin (9876) girilmesi ve I1.3 giriş tuşuna basılması durumda açılır. Girilen başka hiçbir şifre garaj kapısını açamaz. Şifre doğru girilmişse Q0.4 çıkışı aktif olur kapı I2.2 sınır anahtarına vurana kadar açılır. Daha sonra durur. Kapıyı kapatmak için kullanıcının aynı şifreyi girmesi ve I1.2 butonuna basması gerekir. Bu durumda Q0.5 çıkışı aktif olur ve kapı I2.1 sınır anahtarına vurana kadar kapanır. Daha sonra durur.
Eğer kullanıcı garaj kapısını kapatmayı unutmuşsa 30 dakka sonra eğer garaj içerisinde kimse yoksa Q0.6 çıkışı aktif olur ve kapı otomatik olarak kapanır. Kapı kapanırken içeri biri girmeye çalışırsa kapıyı kapatan motor durur. Garaj içerisindeki hareket sonlanınca yani I2.4 sensörüm pasif duruma geçince kapı kaldığı yerden kapanmaya devam eder. I2.1 sınır anahtarına vurunca motor durur ve kapı tam olarak kapanmış olur.
Otomatik Işıklandırma : 18:00 ile 03:00 saatleri arasında hava tam olarak kararmaya başladığı anda yani I2.5 sensörüm aktif olduğunda ve evde birileri olduğunda yani I2.6 hareket algılayıcı sensörüm aktif olduğunda Q0.7 çıkışı aktif olur ve ışıklar otomatik olarak yanar. Saat 03:00 dan sonra yada insanlar evden çıktıklarında ışıklar otomatik olarak kapanır.
Otomatik Sıcaklık Kontrolü : Evin sıcaklığını 20 ile 25 derece arasında tutmayı sağlar. Eğer evin sıcaklığı 25 dereceden daha fazlaysa Q1.0 çıkışı aktif olur ve klimayı çalıştırarak ortam sıcaklığının 25 derecenin altına inmesini sağlar. Evin sıcaklığı 20 derecenin altına inmişse Q1.1 çıkışı aktif olur ve evi ısıtır. Evin sıcaklık bilgisi VW300 veri alanında saklanmaktadır.
NOT: Bu proje S7-200 serisi CPU 226 model PLC ile yapılmıştır. Ayrıca herhangi bir anda yaptığınız işleri resetlemek isterseniz örneğin şifreyi yanlış girdiniz yeniden deneyeceksiniz bu durumda lütfen I1.2 butonuna basınız.
Emeği geçen Kişilere Teşekkürler
Simens S7-200 serisi cCPU-226 plc ile otomasyon projesi projenin .awl ve .mwp dosyaları bulunmakta;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2009/02/14 Etiketler: akıllı ev, cpu226, ev otomasyonu, plc örnekleri, plc projesi, siemens s7-200
Merhaba okulda sizin projenize benzer portatif bişey yapmak istiyorum. Ev otomasyonunu bağlantılarıyla yapıp denedinizmi ne tür sensörler kullandınız, bağlantıları nasıl yaptınız yardımcı olursanız sevinirim.
üç satır program için 226 cpu kullanmışsın.
efektif olmamış hiç.