Sayıcı Devresi Notları (4511 4518)

| Mayıs 19, 2023 Tarihinde güncellendi
Sayıcı Devresi Notları (4511 4518)

Aşağıda çizmeye calıştığım devre pek düzgün olmadı. Bu benim çizim ve programın yeteneksizliğinden kaynaklanıyor. Çizim programında display çizim yok. Başka bir kaynaktan da aktaramadım. Bunun için özür. Yapabileceğim ancak bu kadar. U3, U5, U5, display bağlantısı U6’da görüldüğü gibi yapılması gerekir. Displaylar ortak katot kullanılması gerekir.

Sayıcı Devre Şeması

Sayıcıdan çıkarılan üç kontrol ucunu inceleyelim;

1. Clock – saat- girişi: Sayma işleminin yapılabilmesi için dışarı bir kaynaktan clock gelmelidir. Uç kalkan kenarda aktiftir.

Başka bir deyimle bu uç artı beslemeye doğru hareketini bir impuls olarak algılamaktadır. Ancak bu ucun tekrar aktif olabilmesi için sıfır potansiyeline inip tekrar artı potansiyele yaklaşması ile olabilmektedir. Artı potansiyele çıkıp orada kalırsa sayma işlemi gerçekleşmez. Dikkat ederseniz clock girişi 4518 entegresinin enable ucuna bağlanmıştır.

Oysa ki entegrenin ayrıca bir clock girişi var. Uygulama öylede yapılabilirdi. Yani sıfır potansiyele bağlanan clock ucunda giriş yapılabilirdi. Enable ucu (+) besleme ucuna bağlanacaktı. Bu durumda sayma işlemi artı potansiyelden sıfıra düşerken olacaktı. Üretici firmalar bu uygulamayı tercih etmekteler.

Bunun nedenini bilmiyorum. Belkide mantıklı bir açıklaması vardır. Bir dirençle sıfır potansiyele bağlamızın nedeni boşta kalınca sürekli sayıp durmalar yapacağındandır. Bu direnç bağlanarak böyle bir olay önlenmiştir.

2. Latch enable: Displayın kilidi gibi bir görevi vardır. Sanırım kelime anlamı kilit kontrolü gibi. Bu uç eğer artı potansiyelde ise displey son yazdığı değerde kilitlenip kalmaktadır. Sıfır potansiyele indiğnde ise BCD girişten aldığı sayıyı displaya basmaktadır. ( Bu değer 0…9 arasındaysa). on ve üzeri bir değer geldiğinde display sönmektedir. Gerçekte 4518 dokuzdan büyükn değer göndermez.

3. Reset (sıfırlama) girişi: 4518 entegresinin bütün çıkışlarını sıfıra dön dürür. Normal çalışmada sıfır potansiyelinde olan uç artı potansiyele çıktığında sıfırlama işlemini gerçekleşir.

Buraya kadar sayıcımızı tanıtmaya çalıştık. Gelecek yazımızda bu sayıcı ile gerçekleştireceğimiz uygulamalardan biraz bahsederek ayrılalım. İlk uygulamamız frekens sayıcı olacaktır. 5Hz ile 10MHz. arası ölçüm yapabilecek bir frekans metre ardın da bir ADC uygulamız olacak. İyi çalışmalar.

Display Hakkında Bilgi elektromania.net Sitesinden Alıntıdır

Temel olarak 2 tür gösterge vardır.

1: Ortak Anot
2: Ortak Katot

1: Ortak Anot display

Bu yapıda ledlerin anotları birleştirilmiş ve gerekli girişler katottan verilmektedir. bu durumda yanmasını istediğimiz parçaya ait uçtan (-) vermemiz gerekir.

Oratak anot displayde girişler 7 parça + 1 decimal nokta için= 8 adet katot ucu ve bir adet de anot ucu olmak üzere esas istibarıyle 9 uç olacaktır.

ama yapı itibarıyle göstergelerde ortak olan ucun tek olması sorun oluşturacağı için ve bizlere kolaylık olması
için displaylerde ortak olan uçtan hem üstte hemde altta olmak üzere 2 adet bulunur.

2: Ortak Katot display

Bu yapıda ledlerin katotları birleştirilmiş ve gerekli girişler katottan verilmektedir. bu durumda yanmasını istediğimiz parçaya ait uçtan (+) vermemiz gerekir.

Ortak anot display de de 8 adet anot ucu ve 1 adet de katot ucu olmak üzere esas istibarıyle 9 uç vardır

Devrenin ExpressPCB ile Hazırlanmış Şema (sch) dosyaları;

sayici-devresi-notlari-4511-4518

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/08/27 Etiketler: , , , , , ,



4 Yorum “Sayıcı Devresi Notları (4511 4518)

  1. cemcem

    Arkadaşlar merhaba,
    3 haneli, 7 segment display’i potansiyo metre ile sürmek istiyorum,
    000-999 arası potansiyo metre ile sayan, pot arttırınca yükselen, pot azaltınca azalan bir devre…
    ama sadece entegrelerle yapılabilmeli,yardımcı olursanız sevinirim.

    CEVAPLA
    1. timpatitimpati

      doğru anladıysam, potun minimum konumunda ekranda 000 yazarken potun öax konumunda 999 yazacak. şimdi önce şunu kabul edelim, pot dediğin saf ohmik, değişken bir direnç ve hepsinden önemlisi ise analog bir eleman yani örneğin volum potundaki gibi tek yaptığı üzerine gelen analog voltajın ya tamamını ya da bir kısmını çıkışa aktarmak. oysa senin entegrelerle yapılacak ve 3 digitli bir gösterge olacak dediğin kısım ise tamamen dijital olarak çalışan bir bölüm. yani ya girişi dijital yapacaksın ya çıkışı analog, iki ayrı dünyayı birleştirme isteğindesin.
      3 dijitlik ekran mutlaka olacağına göre senin en başta yapman gereken, potun iki ucuna arasına verilen örneğin 0-10V’luk bir analog gerilimi, bir adc ile dönüştürmek.10 bitlik bir adc kullanmış olsan, 10V’u 1024’e kadar bölmüş, örneklemiş olursun, bu da kabaca sana 0-999 arası bir sayma alanı sağlar.
      başka bir çözüm ise pot gibi kullanacağın rotary encoder denilen bir elemanla yine saydırma işlemi yapabilirsin. yazılımdan anlıyorsan, 1 dolarlık minik bir mikrokontrolor ve bir yine potla bu işi daha az elemanla da yapabilirsin. bütün bu anlatılanlar sana çok uzak geliyorsa yakınlaşmak şimdiden öğrenmeye başla bence, zevkli bir yolculuk olacak, bana güven…

      CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir