Şarjlı Vidalamayı Trafo İle Çalıştırmak

| Ağustos 6, 2013 Tarihinde güncellendi
Şarjlı Vidalamayı Trafo İle Çalıştırmak

İş yerinde yaklaşık 1 yıldır şarjlı vidalama cihazını trafo ile çalıştırıyorum şarjlı vidalama piyasada çok ucuza 4.8v vs.. diye satılanlardan sanırım 15tl gibi bir fiyata alınmıştı pilleri fazla dayanmadı zaten pek verim beklemiyorduk ara sıra kullanıldığı için sorun olmadı ama kullanım sıklaşınca kalıcı çözüm için trafo ile çalıştırmaya karar verdim aynı sistem akülü tornavidalar içinde kullanılabilir.

ben torku daha fazla olsun ve hızlanması için voltajı daha yüksek verdim 7.2v AC çıkışı olan trafo kullandım elimde bu çıkışı veren 100w trafo olmadığı için sekonder sargısını azaltarak 7.2v seviyesine getirdim sonrasında çıkışına köprü diyot ekledim elimde 6a diyot olmadığı için 3 adet TO220 kılıf hızlı diyot kullandım (bakınız; şema) 7.2v doğrultulduktan sonra yaklaşık 6.4v oldu hız, güç tam istediğim gibi oldu sorunsuz kullanıyorum…

Basit şema…

sarjli-tornavida-sema

sarjli-tornavida-trafo-11

sarjli-tornavida-trafo-22

Yayım tarihi: 2013/08/06 Etiketler: , ,



18 Yorum “Şarjlı Vidalamayı Trafo İle Çalıştırmak

  1. yusufyusuf

    İyi düşünmüşsün fakat orantısız güç kullanmışsın 🙂
    10-15W alet için 100w çok abartı olmuş.

    CEVAPLA
    1. ramazanramazan

      vidalamanın orjinal pilleri 700mlamperdi benonları 1.3amperlik pillerle degiştirice sacdan 0.5cm kalınlıgındaki kapını kolları icin 6 adet delik deldim ve kolları vidaladım

      CEVAPLA
    2. Никола Тесла.Никола Тесла.

      Постоянный ток низкого напряжения невыгодно передавать на большие расстояния. Мост должен стоять в нутри машины – это минимальное требования закона передачи Э/Э. Смотрите как передаёт энергию Камская ГЭС.Размещения же самого трансформатора в машине утяжеляет её конструкцию и повышает опасность поражение человека. Однако это приминимо.

      CEVAPLA
  2. DarlingtonDarlington

    Bence en fazla 25 watt trafo yeter de artar bileBen 10 watt.lık trafo ve 6 volt 4 amper akü ile de kuvvetli olarak çalıştırdım.25 watt.’lık bir trafo 6 voltta yine 4 amperi yaklaşık verebilir ve yeterli de olacaktır.Orijinal şarjlı pilleri ise 4.8 volt,1200 ma’liktir bunların.

    CEVAPLA
  3. burakburak

    İyi günler ben bunun yerine 2800mah lık olacak şekilde içinde ki pilleri değiştirdim herhangi bi sıkıntı yaşamadım çok ta verimli kullanıyorum. Trafo ile kullanırken kablo sorunu biraz sıkıntı gibi.

    CEVAPLA
  4. burhanburhan

    arkadaşlar

    ben torku daha fazla olsun ve hızlanması için voltajı daha yüksek verdim

    dedim anlayacağınız motoru baya zorluyorum üstelik bu uzun bir süre devam ediyor yani 2 vida sök tak koy kenara beklesin yok üretim sonrası kullanıyoruz 🙂 kendinizde test edebilirsiniz ampermetre ile ölçün motorların anlık çektiği akım çok yüksek birde moturun ucunu hafif tutun zorlanması sağlayın göreceksiniz

    CEVAPLA
  5. DarlingtonDarlington

    Tabi ya,olay budur işte!Bunu daha önce çok mantıklı olarak da hiç düşünememiştim.Daha önce bir forumda (İsmini yazmayayım reklam olmasın) ni-cd pillerin şarjlı vidalamada ömrünün çok kısa olduğu,çareleri foruma soruluyordu.Ben de şarj-deşarj döngüsünde,deşarj döngüsünün direk deşarj derinliğine bağlı olarak,bu kısa ömürlerinin bir nedenidir diye açıkça da belirtmiştim.

    İşte olay bu,vidalama işlemi sona gelip de,bir engelle karşılaştğında,ayni otomobildeki şarj dinamosunun aküyü motoru ilk startta zorlayıp da hızlı tüketmesi gibi,hem şarjlı pili aşırı deşarj edip çok zorluyor,hem de ömründen çalıyor da diyebiliriz.Biz sıfır,açılmamış ve yeni paketinden de bu cihazı çıkarsak,bu dizayn (Elektrik motorunun fazla akımlı zorlaması,pil amperinin düşük kalması) nedeniyle şarjlı vidalama,her zorlanmada ömrü hep kısalmaya mahkum olacaktır.Çok büyük amperajlı kapasitede bir ni-cd bataryası seçmem lazım ki (Buda hem hacim,hem maliyet ve hem de sınırlı yer yüzünden pek mümkün değil) ancak o zaman uzun yıllar da pil ömrü hızlı kısalmadan da kullanabileyim.Ömrü uzatmanın tek çaresi ya bu olur ya da dışardan büyük amper beslemeli trafo ile hiç pil kullanmadan olabilir.Yani yazarımız bu konuda çok da haklıdır.Eğer mantıklı düşünülürse zaten bunun böyle olması gerektiği kolayca anlaşılabilir.iyi bayramlar 320volt.com ailesi.Saygılarımla.

    CEVAPLA
  6. tankadotankado

    Bu olayı smps ile halletmek nasıl olur yerden kazanmak için. Böyle bir şema ya da proje var mı bildiğiniz?

    CEVAPLA
    1. gevvgevv

      SMPS aşırı akım konusunda hassastır korumaya geçebilir yani ağırlık olarak değilde boyut olarak trafodan daha fazla yer kaplayan SMPS gerekeilir 🙂

      ama dediğim gibi ben kaba hesap yaptım bol keseden malzeme kullandım zaten elimde alternatifde yoktu trafoyu değerlendirdim siz sistemi kullanacağınız cihazın yükte max. çektiği akımı tespit edip buna göre daha düşük güçlü trafo kullanabilirsiniz

      CEVAPLA
      1. DarlingtonDarlington

        Hocam ben de ayni sizin gibi şimdiye kadar da hep düşünmüştüm,hiç olmazsa smps ile bir kere de deneyeyim dedim ve max.300 watt.lık çok kaliteli olmayan bir psu ile bu konuda çok başarılı bir sonuç alabildim,dün gece. Ancak kullandığım şarjlı vidalama 4.8 volt 800 mA’lik orijinal ni-cd pillerin yerine geçecek bir güç kaynağı olarak denenmiş bir tadil sistemdir.Daha büyük ebatlı ve amperlilerde çok daha fazla amperni (max 14 amper gibi) verilmesinin düşünülmesi gerekebilir,korumaya hiç geçmemesi için.Kolay gelsin.Saygılarımla.

        CEVAPLA
    2. DarlingtonDarlington

      Evet, 250 watt’lık Everest marka bir psu’nun (Smps türü) 5 volt,14 amper (Kırmızı-siyah kablolar) arasına direk olarak bağlanıp çalıştırılırsa (yeşil-siyah kablolar birbirine bağlanmış tutulup psu harici olarak da çalışırken) gayet güzel sonuç alınıyor. Yani ayni boyuttaki RTL Rother marka 4.8 voltluk olanıyla psu’nun 5 volt dc. çıkışıyla (Önce seri olarak diyotla 4.2 volta indirip ,daha sonra direk olarak 5 volt,14 ampere bağlayarak) denedim ve mekanik zorlanmalarda,tam durmalarda bile bu psu’nun 5 volt çıkıştaki amperi çok fazla (max.14 amper) olduğundan aşırı akım korumasına geçmesi hiç söz konusu olmadığı gibi çok iyi sonuç verebildi.
      Trafonun yanında bir de 6 volt 4 amperlik kuru ışıldak aküsüyle de başarılı çalıştırmayla ayni sonuç alınabilir. Ancak bu kuru akü boşaldığında zorunlu olarak ekstra şarj problemi kendi içinde bulunarak.
      Pilsiz olarak bu 4.8 voltluk şarjlı vidalamayı tam orijinalindeki gibi kullanmak isteyenler, 80-100 watt’lık ekstra bir trafo ağırlığını kablolarıyla her yere birlikte taşımak derdi yerine bir pc psu’sunu (250 watt,max 300 watt yeterli) direk olarak kullanabilirler.Ekstradan hem şarj derdi hem de bu trafo ağırlık problemi fazla da olmamış olur.(Akım taşıyan uzatma kablosu haricinde) Kolay gelsin.

      CEVAPLA
  7. salihcengizönersalihcengizöner

    iyi günler,
    14,4 V.şarjlı vidalamanın pilleri şarj tutmuyor. şarjlı vidalamamı 12 volt 10 amper adaptör ile çalıştırabilirmiyim.

    CEVAPLA
    1. ramazanramazan

      hayır voltaj düsük akü icin sarj cihazları var 12voltluk aküler için 16voltla sarj yapıyor 1,8amper bu tip akü sarj cihazı almalısın

      CEVAPLA
  8. HimmetHimmet

    Bunun en basiti matkabın içindeki pillerin toplam amperi kac oldugunu ögrenip her hangi bir elektrikçiden let trafosu almak şu anda aldım 5 amperlik bir trafo canavar gibi calışıyor

    CEVAPLA
  9. HakanHakan

    Takın benim gibi bir tane leptop pili olsun bitsin 🙂 18650 pil diye geçer.
    Kendi kendine pil bitme derdide yok.

    18 volt matkaplarında pilini çıkartıp leptop adaptörü ile güzel sonuç veriyor. Leptop adaptörünün korumaya geçtikten sonraki start alması hızlı olanından bulmalısınız.

    CEVAPLA
  10. ibrahimibrahim

    KABLOYU UZAT HEM AMPER DÜŞER MATKAP RAHATLAR.. HEMDE PRİZE UZAK OLARAK ÇALIŞABİLİRSİN.

    CEVAPLA
  11. Belerus77Belerus77

    Arkadaşlar bu attlass şarjlı vidalama nın bağlantı şeması nın resmi varmı ata bilirmisiniz. Dağıtım toplayamıyorum.ucuz ama elimdekine kullanmak toplamak istiyorum.
    teşekkürler.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir