Çoğu kaynakta light-activated SCR (ışık-etkinlikli Yarı İletken Doğrultucu) olarak adlandırılır ama genel olarak piyasada fototristör olarak bilinir. Bu aygıt, adından da anlaşılabileceği gibi geçit kavşağına düşen ışık ile tetiklenen bir tristördür.
Optik elektronik alanında güç denetim devreleri için sıklıkla kullanılan LASCR`lerin simgeleri, iç yapısı ve eşdeğer devresi
Şekilde verilmiştir.
Fototristörün (LASCR) simgeleri, iç yapısı ve eşdeğer devresi.
Ters kutuplanmış pn kavşağında (tükenim bölgesi) oluşan foton akımı Ip, npn transistörü sürerek anahtarlama sürecini başlatır. Fotodiyot akımı çok küçük olduğu için LASCR, çok düşük geçit akımları ile tetiklenecek biçimde üretilmelidir. Bu denli duyarlı üretildiği için fototristör, ışıktan başka, iç akımında değişiklik yaratacak her etkiye karşı duyarlıdır.
Sözgelimi sıcaklık, uygulanan gerilim ve gerilimin değişim hızı (dv/dt, sıklık), LASCR karakteristikleri üzerinde önemli etkiler oluşturabilirler.
Fototristörleri diğer tristörlerden ayıran bir başka özellikleri de turn-off sürelerinin daha uzun oluşudur. LASCRler ışıkla olduğu gibi, uygulanabilecek bir geçit akımı ile de tetiklenebilir. Ayrıca geçit kutuplandırma gerilimi değiştirilerek duyarlılık eşiğinin değiştirilmesi de olasıdır. Bu düzenleme genellikle geçit ile katot arasına eklenen bir direnç yardımı ile yapılır. Eklenen direnç değerine bağlı olarak duyarlılık değişecektir.
Geçit-katot arasında bir direnç yok iken duyarlılık en yüksek değerindedir. Piyasadaki fototristörler görece düşük akım değerlidir (2A ve aşağısı) ve uygulamada yüksek güçlü aygıtları, genellikle de başka bir tristörü sürmek için kullanılırlar.
Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler sade ve kolay anlaşılır bir anlatım olmuş.
Yayım tarihi: 2012/07/23 Etiketler: foto tristör, fotoscr, fototristör, fototristör nasıl çalışır, fototristör nedir