İşyerinde kullandığım hoparlörlerin ve kutularının içler acısı haline daha fazla dayanamadım ve artık emekliye ayırayım dedim.
İyi bir şey almaya kalksan dünya para, kendimiz yapmaya kalksak yine epey para ve emek harcamak gerek ayrıca yeterli zaman bulmak zor ve sonuç olarak, kimse yoğurduna ekşi demez ama hüsrana uğrama ihtimali yüksek.
Nereye sakladığımı unuttuğum ve son kullanma tarihi geçmiş, perhidrol şişelerini bulunca “Bunlardan hoparlör kutusu olsa nasıl olur acaba?” diye bir aydınlanma geldi. 🙂
Tesadüfen o yakınlarda tanesi 9TL’a satın aldığım 80W lık vostek hoparlörlerin çapının tamda şişenin dibine göre uygun olduğunu görünce, tamam dedim olur bu iş. Ucuz hoparlöre ucuz çözüm bulmak gerek fazlası israf olur.
80W dediysem üzerinde öyle yazdığı için, 80W peak music power, nominal power 36W diyor hatta sitesinde o model için 20W diyor. Ne olduğu belli değil yani. 9TL’a bu kadar. Kutusunda 10FK 080A yazıyor. http://www.hasek.com.tr/urun%20sayfalari/OTO/vos10cm.htm
Şişelerin dibini düzgünce kesip hoparlörü içine oturttum, biraz sıkı geldi. 2mm daha olsa tam gelecek.
Hafif bastırınca zaten esneyip tam oturuyor. Üzerine ağırlık koyup biraz ısıtıp soğumaya bırakınca kalıp gibi oturdu.
Plastik ince ve ses berbat çıkacağı için şişenin içine biraz dolgu yapmak gerek diyerek uzunca bir kartondan rulo yapıp, hafif konik şekil verip şişenin içine yapıştırdım.
Çıkış terminali için delik açıp soketleri vidaladım. Tabelacıların kullandığı renkli plastik folyolardan bir parça alıp orta kısmı siyah kapladım. Hoparlörleri kablolarına lehimledim, etrafına bolca bally sürüp biraz bekledim sonra güzelce yerine oturtup üzerine ağırlık koyup kurumaya bıraktım. Çok sağlam olmaz dedim ama beni utandıracak kadar sağlam yapışmıştı.
Sonuç olarak, şu an ad161-ad162 germanyum amplifikatöre taktım dinliyorum. Eski hoparlörlerime göre daha iyi ama abartmaya da gerek yok, hi-fi beklentisi aramak zaten ayıp olur ama ucuz pc speakerlarınla da kıyaslamayın, onlardan daha iyi.
Not : Şişelerin kapaklarını açmayı da unutmamak lazım. 🙂
Yayım tarihi: 2015/08/23 Etiketler: diy speaker box, hoparlör kutusu
Eline sağlık kardeş 🙂 gerçekten güzel ve uygmuş biraz daha görsellik katabilirsin, denzialtı roket vb.
çok güzel bir çözüm gerçekten…
peroksit kutuları plastik değil naylondur. sıradan sert plastik ya da bakalit gibi değildir ve yalıtım blee gerektirmeyen cinsleri karşınıza çıkabilir. özellikle eski tip benzin mazot bidonları inanılmaz iyidir. ben de kullanırdım.
hoparlör için de hoparlörün kendisinin ürettiği frekans değerlerini bulabildikten sonra her hoparlöriyi ses verir.
Düşünce şekli ve doğal yaratıcılık açısından oldukça güzel görünüyor.Ancak hop.’leri bu kadar dar alana,sıfıra sıfır çok sıkı,hacimce çok geniş olmayan alanlarda çalıştırmaya zorlamak, ses çıkış kalitesi açısından ne kadar doğru olur? Kalın sunta kabinlerle de normal hacminden biraz daha geniş kabinlerle çalışmada istenmeyen bir distorsiyon oluşması ihtimali daha düşüktür,aslında doğal rezonansın o anki hoparlör çalışma rezonansıyla tam olarak da uyuşması lazımdır.Yani bu konuda malzemenin ne kadar kalın ve distorsiyonla tam titreşemez olması (İnce kontraplak yerine kalın sunta bu konuda daha iyidir,keza ince sertleştirilmiş plastiğin de doğal rezonansı ile hoparlör rezonansının tam uyumuyla kaliteli sesin tam alınıp alınmayacağı testle sınanmalıdır.) ses çıkış özelliği açısından o kadar iyidir.Kolay gelsin.
Bu o tür çalışmalardan biri değil, daha çok eğlencelik bir şey.
Çok orjinal bir fikir ve uygulama