Pil, akü ömrü mili amper (mA) akım değerine göre hesaplanır kapasite mAh olarak kısaltılmıştır. Örneğin; 7Ah bir akünüz varsa “Pil, Akü Kapasitesi (mAh)” bölümüne 7000 yazmalısınız 4Ah akü için 4000 vs… “Çekilen Akım (mA)” bölümüne Akü veya pile bağlı yükün, cihazın çektiği akım girilecek bu değer mA cinsinden olmalı örneğin; 1 amper için 1000 değeri 3.5 amper için 3500 vs.
Pil, Akü Kapasitesi (mAh) | Çekilen Akım (mA) | ||
Tahmini Süre (Saat) | |||
Pil, akü ömrü hesaplama formulü
Pilin kapasitelerinin belirlenmesi için hesaplama da matematiksel olarak aşağıdaki formülden elde edilebilir
Bu hesaplama en basit şekilde yapılıyor çıkan sonuç kesin değildir normalde bu hesaplamanın bir çok parametresi vardır çalışma, sıcaklığı, üretim zamanı, malzeme türü vb. ama az çok fikir edinmeniz için yeterlidir. Benim deneyimlerime göre yakın sonuçlar veriyor..
Olası Kayıplar Olmadan Pil, Akü Ömrü Hesaplama
Yukarıda ki hesaplamada 0.707 akü ömrünü etkileyebilecek faktörleri temsil ediyor. ortam sıcaklığı , hücrelerin, malzemenin kalitesi, deşarj oranı, şarj sistemi vb.
Bu değer daha fazla olabilir ama standart 0.707 olarak belirlenmiş. (sıfır aküler için) Bir çok akü ömrü hesaplama uygulaması bu şekilde.. bazıları bu kayıpları eklemeden yani 0.70 olmadan hesap yapıyor bu durumda süre daha uzun çıkıyor.
Aşağıdaki Akü, pil ömrü hesaplama aracı kayıpları hesaba katmadan hesaplama işlemini yapıyor. Formülü: mAh cinsinden Akü, Pil Kapasitesi / bölü mA cinsinden Yük Akımı
* İdeal koşullara dayalı tahmindir.
Merhaba , bu konularda yeniyim. 18650 bataryalara sahibim ve elimde sadece şarj cihazı var. Bu şarj cihazının deşarj özelliği bulunmamaktadır. Ancak bataryaları şarj ederken mA, Volt ve dolum süresini gösteriyor. Acaba yukarıdaki formülü kullanarak yani şarj cihazımdaki mA ve süreyi kullanarak pilimin mAh kapasitesini şarj yaparken hesaplayabilir miyim? Bu hesaplama bana doğru kapasiteyi söyler mi? Yoksa net öğrenmek için deşarj mı yapmam gerekiyor. Bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
tam anlayamadım ama pilin markası modeli yok mu ? şarj akımına göre hesaplama yapılabilir sanırım cihaz kaç amperde şarj ediyor ?
Merhaba,
Burdaki 0,707 nereden geliyor. Bilgi verir misiniz lütfen.
Teşekkür ederim
0.7 varsayılan tüketim oranı olarak belirtilmiş fakat detay verilmemiş
mah ın ilk sayısı çarpı 60 bölü çekilen akımın A cinsi
Detaylı bir araştırma yaptım 0.70 akü ömrünü etkileyebilecek faktörleri temsil ediyormuş. ortam sıcaklığı , kalite vb. bu değer daha fazla olabilir ama standart 0.70
bir çok akü ömrü hesaplama uygulaması bu şekilde yapılmış bazıları bu kayıpları eklemeden yani 0.70 olmadan hesap yapıyor bu durumda süre daha uzun çıkıyor.
Merhaba,
Araştırmanız için çok teşekkür ederim.
Daha detaylı hesap yapmak istesem, yani sonuçta tüketim oldukça bataryanın voltajında da düşüş gerçekleşecektir. voltajdaki bu düşüşte amper tüketimini arttıracaktır. böyle bir durumda voltajın etkisini hesaba nasıl dahil ederiz?
Lityum bataryalı şarjlı matkabım var. Akü üzerinde 36v 5Ah yazıyor. Batarya kasasını açtığımda 5 adet 3.7v 1500mah 18650 pil paralel bağlanmış ve bir devre kartına lehimlenmiş.
5adet*3.7v*1.5ah=27.75Wh iken nasıl oluyorda
36v*5ah=180Wh yükseliyor??? Bunun mantığı nedir?
Ayrıca şarjlı zincir dişli testeremde de
Batarya üzerinde 36V*4000mah yazıyor
Kasasını açtığımda içinde 3 adet 3.7V 18650 pil bir devre kartına lehimlenmiş.
Yaşar Aydın kullandığın ürünler orijinal değil çakma ürün, bunun mantığı bu.
senin şarjlı matkabın 18 volt 1500 mah değerinde bir matkap muhtemelen. Paralel bağlanmış demişsin ama muhtemelen seri bağlı.
4 adet 3.7 V li-ion 18650 pilim var, akım sensörü kullanarak pilin şarj doluluk oranını göstermek istiyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
Açıkçası bu konuda het bilgim yok ama fikir verebilirim. bu pillerin tam boş diyeceğimiz voltajı 2.5 tam dolu diyeceğimiz voltajı 4.2 volttur. Piller boşken fazla doluyken az akım çeker eğer şarj esnasında akım sensörünü bağlayıp 2.5, 2.9, 3.3, 3.8 ve 4.2 voltta çektiği akım değerini alabilirsen eğer bu aralıkta bir skala oluşturabilirsin.
2.5 volttaki çekilen akım değeri için pil %0
2.9 volttaki çekilen akım değeri için pil %25
3.3 volttaki çekilen akım değeri için pil %50
3.8 volttaki çekilen akım değeri için pil %75
4.2 volttaki çekilen akım değeri için pil %100
Bunları kendin yorumlayabilirsin ama yok ben devre yapacağım dersen Arduino ile çok rahat yapılabilir ama buna kod yazacak birisi lazım, bu voltajlarda çekilen akımda örneğin sırayla LED yanacak.
Umarım fikir vermiştir, aklıma böyle bir şey geldi.
Merhaba Fatih bey ben araç kamerami 12 v 1000 mA gunduz cakmaliğa bağli akşamda 12 voltluk özel powerbankimla beslemek istiyirum 18650 / 3000 mah pillerle 8 saat kadar harekete duyarlu şekilde bekleteceğim bunun için bana tavsiye edebiliceğiniz 8 saat dayanacak bir pil yöntemi varsa aydinlatabilirmisiniz şimdiden teşekkürler
Merhaba, kamera saatte 1000ma yani 1 amper tüketiyorsa 8 saatte 8 amperlik bir tüketim yapar ve bu araba aküsü için çok küçük bir rakam. Pille hiç uğraşmayın, direkt araba aküsünden besleyin yani çakmaklıktan besleyin.
Merhaba,
12v akünün inverter ile 220volta çevrilmesi durumunda bir kapasite düşmesi yaşanır mı?
Çalıştırılacak cihazın watt değerinin bir önemi yok mu? Örneğin 60 amper 12v bir aküyü 220volta çevirip 1ah 100watt bir buzdolabını kaç saat çalıştırabiliriz? Teşekkürler.
Yaşar merhaba, öncelikle “ah” , “mah” akü ya da pil gibi ürünlerin kapasite birimidir. 220 voltta çalışan 1 amperlik bir buzdolabının saatte harcayacağı güç watt cinsinden 220 watt yapar.
Elinizdeki akünün watt cinsinden 1 saatlik kapasitesi 12*60*1=720 watt yani siz bu aküden 720 watt çekerseniz 1saat sonra akü biter. Buzdolabınız 220 watt ise 720/220=3,27 saat çalıştırabilir ama buzdolabı sizin dediğiniz gibi 100watt ise 7,2 saat çalıştırır.
Tabi bu değerler tamamen teorik, aküdeki enerjiyi kayıpsız aktarabilmeniz imkansız, inverterin harcayacağı güç vs de işin içine girdiğinde kullanım süresi daha kısa olacaktır.
merhabalar 600 w inverter ile 100 ah jel akü var guneş paneli ile akü dolduruluyor.
bu ürünler ile 6 saat boyunca kac watt lık ampuller kullanabilirim.
yada hem ampul hem tv veya şarj gibi
İnverterden;
600w çekersen 2 saat
300w çekersen 4 saat
200w çekersen 6 saat
100w çekersen 12 saat
Örneğin 100 wattlık 2 ampül kullanırsan 6 saat gider. Diyelim ki tv 100watt bunun yanına 50wattlık 2 ampül kullanırsan yine 6 saat gider.
Bu verilerin tamamen teorik olduğunu unutma, gerçekte akünün sağlamlığı, inverterin harcayacağı enerji gibi faktörleri gözönüne aldığımızda süre daha kısa olacaktır.
Bir sorum olacaktı. Bir adet 18650 li-ion pili küçük güneş paneli ile şarj etmek için tp4056 kullanacağım, Pil şarj olurken aynı anda pile yük bindirmede bir sakınca var mıdır?. Bİr tarafatan şarj olurken diğer taraftan deşarj olmasın patlama, şişme gibi sorunlar olur mu?
Merhaba, herhangi bir sıkıntı olmaz ama sürekli bu şekilde kullanımlarda pil ömrü azalır. Pil ve akü gibi ürünlerin uzun süreli kullanımı için şarj ve deşarj yapılması daha sağlıklıdır.
Bu konuda beni aydınlattığınız için teşekkür ederim.
18650 3.7 1.5 amper pil var elimde 14.4 .2.ampeer şarjlı matkap kaç tane pil bağlardan matkabin kapasitesine ulasirim
Merhaba,
https://320volt.com/sarjli-matkap-lion-pil-kaullanimi/ 3 pil seri bağlanacak + 3 seri daha paralel bağlanacak yazıda detaylar var
veya akü kullanabilirsiniz https://320volt.com/sarjli-matkab-onarimi/ 4AH akü daha kibar ve hafif olacaktır 🙂
İyi çalışmalar.
8 tane pil kullanın. 4 adet seri olacak şekilde 2 tane dörtlü seri oluşturun ve bunları da paralel bağlayın. Bu durumda eski şarj cihazınızın volt değerini kontrol edin çünkü 19 volt olması gerekiyor.
@Fatih önemli bir noktaya değinmiş teşekkürler ben düşünemedim matkabın orjinal şarj adaptörünü kullanacaksanız 4 pil seri bağlanacak çünkü adaptörün voltjı yüksek .
Rica ederim. Çakma matkaplarda gerçek voltaj değeri yazmıyor bataryanın üzerinde, genelde gerçek olmayan değerler yazılıyor. Orijinan şarj aleti bu konuda gerçek değeri bulmada çok yardımcı oluyor. Bu matkabında ayrı şarj devresi yoksa bu voltajda olması gerekir.
200w 280 ledli bir solar lamba 20000 mAh bataryası her pil 3.5v kaç saat gider cevaplarsanız sevinirim
Merhaba. Proje GoKart aracımda 48V ve rated currenti 155A olan motor kullanacağım ve 60 aH pil takmayı düşünüyorum. Bu pili kullandığımız süreden daha hızlı şarj etmemiz gerekiyor lakin danıştığım elektronikçi esnafı pek ilgilenmedi ve burun kıvırdı. Verebileceğiniz tavsiyelere çok ihtiyacım var. İyi günler.