PIC18F4550 denetleyicisi üzerine kurulu bilgisayar (usb) bağlantılı robotik ve otomasyon projeleri için gelişmiş bir kontrol kartı gerekli yazlımlar, malzeme listesi, şema, pcb çizimleri ve diğer dökümanlar var mekatronik öğrencileri için hazırlanmış bir devre (suboard)
Projeyi Sabancı ünüversitesi hazırlamış bu proje için bir site kurulmuş fakat içerik tamamen ingilizce 🙁 umarım Türkçe çeviri yapıp siteye eklenir üniversitelerimizin çoğunda bu durumlara rastlıyorum neyse ayrı bir tartışma konusu Projeyi uygulamasanızda şema çok işinize yarayabilir çeşitli bağlantılar konusunda örnek olur. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
Sabancı Üniversitesi Genel Amaçlı Mikrodenetleyici Kartı II (AKA SUBOARDII), Microchip PIC18F4550 denetleyici etrafında iki amaç için tasarlanmış kompakt bir karttır: Yeni mekatronik öğrencilerini mikrobilgisayarlarla tanıştırmak ve robotik ve otomasyon projeleri için düşük seviye denetleyici olarak kullanmak.
Tasarım ilkesi, ortalama bir öğrenci veya profesyonel proje için gereken ortak işlevlerin çoğunu sağlarken kullanımı mümkün olduğunca basit hale getirmek ve aynı zamanda düşük maliyetli ve onarılabilir bir sisteme sahip olmaktı. Motorlar ve ekran kolayca takılabilir ve ek devre oluşturmadan doğrudan kullanılabilir, bu da avantajlıdır, ayrıca gerekirse bir genişletme konnektörü aracılığıyla işlevleri genişletmek mümkündür.
SUBOARDII, Lisans öğrencisi Ender Kazan ve Mekatronik öğretim üyesi Ahmet Onat tarafından 2006 yazında tasarlanmış ve yapılmıştır. PCB tasarımı EAGLE grafik düzen düzenleyici kullanılarak yapılmış ve iki katmanlı PCB’ler delikli PCB’ler yerel bir üreticiye gönderilmiştir. Tasarım, yer kazanmak için çoğu bileşen için yüzeye montaj paketlerini, ancak kolay değiştirmeyi kolaylaştırmak için CPU için bir DIP paketi içerir.
SUBOARDII Özellikleri:
Ana özelliklerinden biri, iki amaç için kullanılabilen bir USB bağlantı noktasına sahip olmasıdır:
1. Genel bir USB çevre birimi gibi bir PC’ye bağlantı.
2. Kodunuzu indirerek PC’den programlamak için.
PC’ye hangi çevre biriminin görüneceği kullanıcı tarafından programlanabilir. Veri toplama ve özel insan arayüz cihazlarına (örneğin, ataletle kontrol edilen USB fare gibi) motor kontrolü gibi çok çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Yüksek hızlı aktarımlar desteklenir. USB uygulamaları, kullanıcının hem PC hem de SUBOARDII için bir program yazmasını gerektirir. Örnekler ve bir USB programlama çerçevesi Microchip aracılığıyla edinilebilir. Tahta ayrıca USB veri yolu ile de güçlendirilebilir.
Mikrodenetleyici üzerindeki yerleşik bir üretici yazılımı, kullanıcının programını USB bağlantısı yoluyla SUBOARDII flash belleğe indirebileceği indirme moduna önyüklemek için kullanılabilir. İndirilen üretici yazılımının bulunduğu RAM alanı, yanlışlıkla üzerine yazılmasını önlemek için bağımsız olarak yazmaya karşı korumalı olabilir. Bu, çok uygun ve hızlı bir program geliştirme yöntemi sağlar. Geleneksel yöntemi kullanmak isteyenler için standart Microchip hata ayıklama konektörü de sağlanmıştır.
Diğer bir özellik ise, her biri 2A’e kadar akım çeken iki küçük DC motorun veya bir kademeli motorun PWM sürücüsüne izin veren yerleşik çift H köprü motor sürücüsüdür. Yazılım aracılığıyla bir dördün kod çözücüyü taklit edebilen bir konektör de sağlanmıştır. Bu nedenle PC’den referans alınarak bir motorun servo kontrolü mümkündür. Motor gücü, kart gücünden veya kartın arkasındaki bir lehim jumperı ile 30V’a kadar ayrı olarak alınabilir.
SUBOARDII’nin kullanıcı arabirimi, ortak bir Hitachi 44780 tabanlı arkadan aydınlatmalı LCD alfanümerik ekranın doğrudan takılabileceği yerleşik LCD konektörü sayesinde günceldir. Ayrıca, üç serbest anahtar, iki LED ve bir piezo bipleyici de benzer şekilde kullanılabilir. Bir ADC portuna bağlı boş bir potansiyometre ayar olarak kullanılabilir. Piyasadaki bazı LCD’lerin besleme pimleri ters olduğundan, SUBOARDII’de her iki türü de barındıracak lehim atlama telleri vardır.
PIC18F4550 üzerinde 13 kanal 10 bit ADC, 2 adet 10 bitPWM çıkışı, 4 zamanlayıcı, EAUSART, 30’dan fazla genel amaçlı giriş ve çıkış, 32KB program belleği, 2048 Byte RAM belleği bulunmaktadır. İşlemci 48MHZ’de çalışıyor. Dahili PLL, yazılım tarafından saat hızını değiştirmek için kullanılabilir. Ana osilatörün arızalanması durumunda güvenlik açısından kritik uygulamalar için bir yedek osilatöre sahip olmak da mümkündür.
Acemi kullanıcılar SUBOARDII’nin hedef kitlesinde olduğu için koruma devresi de eklendi. Her iki besleme girişinde de ters gerilim koruması mevcuttur. CPU’nun genişletme konektörü üzerindeki G/Ç bağlantı noktaları da seri dirençler aracılığıyla toprağa veya Vcc’ye kısa devrelerden korunur. Bağlantı noktaları, LED gibi yüksek güç yükleri için koruma direncini hesaplamalara dahil ederek veya transistörler gibi yüksek giriş empedansı yükleri için göz ardı ederek normal yükleri sürmek için kullanılabilir. Kart, bağımsız, USB veri yolu destekli veya her ikisi birden kullanılabilir. USB spesifikasyonundaki sınırlama nedeniyle, başlatma sırasında 100mA’ya kadar çekilebilir ve bu, ana bilgisayarla görüştükten sonra başlatma sırasında 500mA’ya çıkarılabilir.
Programlar birkaç şekilde yazılabilir. Acemi olanlar için iyi bir dil PIC_BASIC_PRO’dur. Program yazmak oldukça basittir ancak çoklu görev, kesintilerin iyi kontrolü veya CPU’nun tüm donanım özelliklerini sağlamaz. Daha gelişmiş bir seçenek, Microchip C18 ‘C’ derleyicisini kullanmaktır. Bu, daha düşük seviyeli bir dil olarak kullanılabilir ve kullanıcının daha karmaşık programlama araçlarına izin verirken hızı optimize edilmiş kod yazmasına izin verir. Son olarak SUBOARDII, Microchip kullanılarak şu şekilde programlanabilir:
Dosya ve detaylar: fens.sabanciuniv.edu/suboard/ (sayfa silinmiş)
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/04/23 Etiketler: mekatronik, mekatronik devre, microchip pic projeleri, otomasyon, pic18f4550 projeleri, robot kontrol, robotik, usb kontrol