Son haftalarda işlerimin yoğunluğundan bir türlü siteye zaman ayıramadım. Bu süre zarfı boyunca bir çok yeni bilgi öğrendim ve önümüzdeki günlerde özellikle güç kaynakları ve batarya performansları konusunda, yaptığım projeyle ilgili olarak burada bilgi paylaşmayı düşünüyorum.
Özellikle yukarıda çok az da olsa bahsettiğim projede USB/Seri çeviricinin devreye ekstra yer kaplaması ve maliyet oluşturmasından sonra USB öğrenmeye karar verdim.
Özellikle HID protokolü kontrolü üzerine yoğunlaşmak istediğim devre şemasını aşağıda görebilirsiniz.
Yukarıdaki şemadan da görebileceğiniz üzere devreyi oldukça sade tuttum. Yaklaşık 5.5×5.5cm olmasını istediğim devrede bir adet USB portu, bir adet pot ve PICKIT2 ile devreyi programlayabilmem için çıkışlar bulunmaktadır. Ayrıca devre beslemesini direkt olarak USB’den sağlamaktadır. Aşağıdaki resim “Google SketchUp” yardımıyla çıkarılmıştır.
Devre tamamlandığında aşağıdaki gibi görünmesi gerekmektedir. Bu görüntü ise Eagle 3D kullanılarak çıkarılmıştır.
Son olarak ise devrenin son halini göstermek istiyorum.
Parçalar yerleştirildikten sonra devrenin (özellikle USB) çalışıp çalışmadığını anlamak için yazının sonundaki eke iki adet program koyuyorum. Bu programlarından bir tanesiyle sırasıyla LED’leri yakarken, diğeriyle USB’yi direkt olarak kullanabilirsiniz.
Özellikle bir konuda çalışmaya başlamadan önce yapılan ön hazırlıkları ve sitemde daha önce hiç PCB örneği paylaşmadığım için hazırladığım bu yazıyı bitirirken ileride yapacağım USB çalışmalarımın detaylarını yine buradan paylaşacağımı hatırlatmak isterim.
Yapacağım çalışmalarımı CCS C ile yapmayacağımdan, bu konuda bana gelecek soruları cevapsız bırakacağımı şimdiden söylemeliyim. Onun için herkesi C18‘e davet ediyorum 🙂
Ayrıca yukarıda resmi görülen kiti edinmek isteyenler bana mesaj yoluyla ulaşabilirler.
Herkese çalışmalarında başarılar dilerim..
Yazıyla ilgili tüm PCB şematik ve baskı devre, ilgili programlar;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/09/15 Etiketler: PIC18F2550 örnekleri, pic18f2550 usb deneme, usb development board
Teşekkürler Fırat hocam güzel bir konuya değinmişsiniz. Çalışmanızda CCS C kullanmayacak olmanız beni heyecanlandırdı fakat dosyalar arasında örnek kodları göremeyince hayal kırıklıgı yaşadım 🙂
@Fatih: Açıkçası ben yazmadım o kodları, internet üzerinden buldum 🙂 Ben de daha çalışmalara başlamadım USB konusunda. Başladığımda bu gibi örneklerin kodlarını da paylaşırım..
Bi an CCS C ile yapacaksın zannettim yazını okurken 🙂 Çalışmalarını dört gözle bekliyorum. İyi çalışmalar.
Çok başarılı bir çalışma aradığım şey buydu ufak ve işe yarar 😉
Aklıma takıldı da bu kart PIC18F2550′yi devreden sökmeden de programlamasa daha güzel olmaz mıydı? Tabi 2 18F2550 olacaktı bu durumda bir anahtar olacaktı. PIC’leri ayırmak için vb. Sadece bir düşünce tabi.
@Emre: İki adet 18f2550′ye gerek yok, bootloader’lar bunun için zaten 🙂
Bootloader’i tamamen unutmuşum. Bir hatırlatmanız mümkün mü aslında hiç yabancı gelmiyor kerata ama unutmuşuz işte 😉
@Emre: Bootloader işlemcinin içerisine yüklenen bir programdır. Bu program size herhangi bir programlayıcı olmadan, seri, ethernet ya da usb üzerinden işlemcinize program atmanızı sağlar.
Hocam ayrıca CCS C’ye geçseniz süper olur.
@Taşkın Tez: Maalesef CCS C benim için uygun değil. Bilgisayarımda bulunmasına bile karşıyım 🙂
Güzel çalışma elinize sağlık. Yalnız dikkatimi çeken daha önce Hi-Tech C ile yazıyordunuz projelerinizi şimdi ise C18 ile yazmışsınız neden böyle bir geçiş yaptınız merak ettim doğrusu.
Yapısı daha hoşuma gitti olay bundan ibaret.