PCB baskı devre yapımında farklı bir yöntem

| Mayıs 1, 2011 Tarihinde güncellendi
PCB baskı devre yapımında  farklı bir yöntem

Daha önce paylaşılan diğer yöntemlere göre çok fazla bir değişiklik yok fakat detaylar pcb baskı devre yapımında bir çok ip ucu verecektir.

Öncelikle kullanılan kağıt daha önce Etiket kağıdı ve laminatör ile pcb basma yazısında bahsettiğim etiket kağıdı resimde etiket kağıdının neresinin kullanıldığı görünüyor bu konuda sıkıntı olmuştu bazı okurlarımız durumu anlayamamıştı

Etiketin yapışkan yani normalde yazı vb. için kullanılan bölümü çıkartılıyor baskı için yapıştığı kaynan artık kısım kullanılıyor.

pcb-baski-devre-kagit-etiket-kagidi

Sonrasında lazer yazıcıdan pcb çıktısı alınıyor kaliteli sorunsuz baskı için baskı ayarını en konu olarak yapmakda fayda var bazı yazıcılarda DPI olarak görünüyor mesela benim yazıcımda en yüksek 1200dpi bazı yazıcılarda ise orta, koyu vb.

PCB çıktısının bir bölümü bakır plakete sabitleniyor

pcb-baski-devre-ciktisi-lazer-yazici-bakir-plaket

dikkat ederseniz yukarıdaki işlemden önce bakır plaket bulaşık süngeri ve sabun ile iyice temizlenmiş plaket nekadar temiz olursa o kadar iyidir

Sonra ütüleme işlemi için ütü ısı belirleniyor yazar 195 derece için ütüsüne modifiye yapmış ama yeni bir çok ütüde kademe olarak ayar var.

pcb-utu-isi-sicaklik-ayar

Şimdi işin can alıcı kısmına geçelim önce bakır plaket ütü ile fazla bastırmadan ısıtılıyor

pcb-utuleme

pcb baskısının yazdırıldığı etiket kağıtı sıcak plaketin üzerine yerleştiriliyor ve el rulosu ile fazla bastırmadan üzerinden geçiliyor.

rulo-pcb-bakir-plaket-lazer-etiket

rulo işleminden sonra plaket üzerine ağırlık konuluyor bir kaç dakika bekledikten sonra kağıt çıkartılıp bakır plaket asite atılıyor

baski-devre-yapimi-son-asamalar

baski-devre-pcb-bitti-1

Kaynak: www.ruqrz.com

Evet hepsi bukadar yakında yazarlarimizdan Ramazan kardeşime önerdiğim ve başarılı olan bir yöntemi daha paylaşacağım öneri benden uygulama ondan oldu 🙂

Yayım tarihi: 2011/05/01 Etiketler: , , ,



13 Yorum “PCB baskı devre yapımında farklı bir yöntem

  1. Murat KüpeliMurat Küpeli

    Merhabalar, yöntem gayet basit ve kullanışlı duruyor ama aklıma bişey geldi ütü ile ısıtmak yerine mikrodalga’da ısıtsak çıkarır çıkarmazda çıktı kağıdımızı bassak üzerine. yada kağıdı güzelce sabitleyip fırına atsak. aynı sonuca ulaşabilir miyiz acaba.

    CEVAPLA
  2. estest

    Arkadaşım mikrodalga fırınlar kuru şeyleri ısıtmaz.Mikrodalga fırınlar su moleküllerini titreştirerek ısıtırlar.Bu nedenle mikrodalga fırına boş bir plastik veya köpük tabak bile koysak kesinlikle erimez,hatta hiç ısınmaz.Ama içerisine azıcık su konulursa o zaman ısınır.Detaylı bilgi burada:
    http://tr.wikipedia.org/wiki/Mikrodalga_f%C4%B1r%C4%B1n

    CEVAPLA
  3. Bülent NURBülent NUR

    Selamlar “ütü plaket üzerine konur ısıtılır” deniyor ama kaç dk. olmalı fazla durmasında plakete bir zarar olur mu? Mümkünse zaman belirtin.

    CEVAPLA
  4. RamazanRamazan

    ütülü resmin sol alt köşesinde duran saatte 1dk 20sn gibi bir süre var. sanırım bu süre yeterli olacaktır. çok fazla ısıtılırsa zarar olurmu sorusuna cevap kesinlikle zararı olur. Tecrübe ile sabit. bir ara yaptığım devreyi bir türlü plakete aktaramamış sürekli plaketi ütülemek zorunda kalmıştım. sonunda bakır dayanmadı ve plaketten ayrıldı. bakır yüzeyin belirli noktaları balon gibi şişti ve plaketi çöpe attım.

    CEVAPLA
  5. oktayoktay

    arkadaşlar bende bir şey paylaşmak istiyorum asitle falan uğraşmayın üzeri baskılı plaketi 1 kutu ( porçöz ) ün içine atın 3…4 tl fiyatı her yerde satılıyor plaket boyutuna göre uzun zaman kullanılabilir kolay gelsin

    CEVAPLA
  6. MURATMURAT

    kardeş etiket kağıdına yazık etme milletin aklınıda karıştırma kırtasiyelerde arkası ve önü beyaz olan elişi kağıdı satılır ve fiyat olarak ta 0,05krş tur. ister ütüyle ister laminasyon cihazıyla baskı devre plakete geçirilir. bu kadar basit. nette görüyorum hem gülüyorum hem kızıyorum baskı kağıdı diye 50krş a 1tl ye 5 tlye kağıt satıyorlar. yazık ya.0,05krş a da aynı iş yapılıyor.

    CEVAPLA
  7. gevvgevv Yazar

    MURAT diyor ki:
    Mayıs 6, 2011, 13:57 (Düzenle)

    kardeş etiket kağıdına yazık etme milletin aklınıda karıştırma

    ben denediğim yöntemleri paylaşıyorum tarafımdan bizzat denendiği içinde öneriyorum o kağıdı denemedim

    madem öyle; paylaşın kırk yıl bilginizi paylaşmazsınız bana laf söylemeye gelince klıvyeniz şenlenir

    madem biliyorsunuz kullandınız yayın, paylaşın, bir sürü elektronik forum var konular açın herkes bilsin

    yinede bu yazı sayesinde bilginizi paylaşmış oldunuz teşekkürler

    CEVAPLA
  8. RamazanRamazan

    @MURAT

    Bahsettiğiniz yöntem ile ilgili bir yazı hazırlarsanız Gevv’in yazınızı yayınlayacağını düşünüyorum. nitekim buradaki amaç bilgi paylaşmak. Amatör olarak bu işlerle uğraşan kişiler için en iyi yol maaliyeti az olan yoldur. Bahsettiğiniz yöntemi kullanmak isteyen arkadaşlar için önerileriniz varsa paylaşmanız hepimizi mutlu eder.

    CEVAPLA
  9. RamazanRamazan

    bu arada küçük bir not düşmekte fayda var sanırım. bahsedilen etiket kağıdının 100 adedi 15tl. yani bir sayfa 0,15tl

    CEVAPLA
  10. gevvgevv Yazar

    evet doğru @ramazan üstelik bu fiyat yüksek mecburen aldık 🙂 normalde 10tl ama biraz aramak lazım

    CEVAPLA
  11. estest

    ucuz bir yöntem de ben söyleyeyim;

    Ben bugüne kadar en iyi sonucu “Kasap kağıdından” aldım.

    Kasapların et sardığı naylonlu kağıttan.Kaygan yüzeyini kullanıyorum ve mükemmel sonuç aldım.

    Yazıcınızdan çıktıyı alın,kağıdı yıpratmadan(yıpranırsa toner dökülüyor) yine ütü ile plakete basın,5-15 sn kadar soğuk suya atın,kağıt yumuşayınca nazikçe kağıdı ayırın.Plakette sadece toner kalacaktır.Plaket üzerinde kesinlikle kağıt parçası olmayacak,ayrıca kalemle de üzerinden geçilmesi gereken yerler bile çok nadir olacak.

    Nasıl alırım demeyin,herhangi bir kasaba gidin, kansız olanlarından denemek için 2-3 tane isteyin verirler 😛

    Beğenirseniz 5 liraya bir sürü veriyolar…

    CEVAPLA
  12. FATİH CEYLANERFATİH CEYLANER

    Yöntem çok güzel pratik ve maliyetide oldukça uygun elinize sağlık.

    Ama ben mikro dalga fikrini öne süren murat arkadaşa sesliniyorum eğer şimşekleri canlı canlı görmek istemiyorsan sakın bakır plaketi mikroya atma 🙂 tabi bir de fırınını seviyorsan.

    CEVAPLA
  13. yuksekyuksek

    biz bu yöntemi tanıdık bir abinin kırtasiyesinde denemek istedik fakat. üç ayrı dijital fotokopi makinesindende alınan sonuç neredeyse aynı ve hüsran. toner eriyerek makinanın çeşitli kısımlarına bulaştı. neredeyse etiket kağıdında hiç toner yoktu. yöntemi deneyeceklere bilgi olsun bizim gibi sonradan makinanın sağına soluna bakım yapmak zorunda kalabilirler.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir