Otomatik Polarite Sabitleyici

| Haziran 26, 2023 Tarihinde güncellendi
Otomatik Polarite Sabitleyici

DC giriş ters bağlandığı zaman çıkışı doğru polaritede yönlendiren röleli basit devre. Ters polarite korumasında hatalı bağlantıda çıkış alınmaz bu devre ile +- her türlü bağlantıda çıkış veriyor.

DC güç kaynağı otomatik polarite dönüştürücüye K1 K2 terminallerine, cihaz K3 (+) K4 (-) terminallerine bağlanır. Güç kaynağı bağlantısı kesildiğinde, her iki röle de devre dışıdır, giriş ve çıkış arasındaki bağlantı kesilir ve çıkış REL1 kontağı tarafından kısa devre yapılır!

Güç kaynağını pozitif kutbu K1 terminalinde ve negatif K2’de olacak şekilde bağlarsak, RELE 1 rölesi D1 diyotu ile iletime geçer ve REL1 kontağı çekilir.

Bu kontak vasıtasıyla K1 terminalinden çıkış terminali K3’e pozitif voltaj uygulanır. Giriş terminali K2’deki güç kaynağının negatif kutbu çıkış terminali K4’e REL2 kontağı ile durgun konumda bağlanır Besleme gerilimi, negatif kutup K1 terminalinde ve K2’de pozitif olacak şekilde bağlandığında, RELE2 rölesi D2 diyotu üzerinden iletime geçer .Bu kontak üzerinden K1 giriş terminalinden çıkış terminaline K4 negatif bir voltaj uygulanır.

K2 giriş terminalindeki güç kaynağının pozitif kutbu, REL1 kontağı dinlenme konumunda kontak K2 çıkış terminaline bağlanır. Proteus simülasyonu çalışma sistemini daha iyi anlatıyor..

Otomatik Polarite Sabitleyici Devre Şeması

automatic-polarity-changer-relay-schematic-circuit

Daha önce Röle ve Röleli Devreler yazısında röle nedir, nasıl çalışır vb. bilgilerin yanı sıra basit röle devreleri paylaşılmıştı bu devrede benzer yapıda..

Kaynak: elektronic.cekuj.net

Eagle Cad PCB çizimi proteus 8 simülasyon;

otomatik-polarite-sabitleyici

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2020/06/27 Etiketler:



3 Yorum “Otomatik Polarite Sabitleyici

  1. seronseron

    Gevv merhaba.
    Benim anlamadığım bir durum var kaynak siteye de baktım tam anlamadım. Peki ama neden diyot köprüsü tercih edilmiyor? Bir de şöyle bir durum var ben az evvel tek rölelisini (daha az parça ile) yaptım bunun. Anlamadığım mantık nedir tam olarak? Resmini yükledim bir hata gözükmüyor.

    https://ibb.co/jwCDKCS

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      Merhaba @Seron,

      Köprü diyot kullanımında voltaj kaybı oluyor + röle ile yüksek güçler kontrol edilebilir. Çok nadir kullanılabilecek bir devre belki de gereksiz ama arşivde bulunsun istedim 🙂

      CEVAPLA
  2. seronseron

    Anladım ben de çizimi geliştirip baskıya hazır foruma ekledim. İsteyen kullanabilir.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir