LM317 LM338 LM350 Serisi ayarlanabilir pozitif ve negatif regülatör entegrelerinin çıkış voltajını belirleyen dirençlerini hesaplamanız için online araç ayrıca benzer formulü kullanan diğer regülatörler için de kullanılabilir. Direnç değerleri OHM ve K-OHM olarak giriliyor örneğin;
“240” 240-OHM demektir “1000” 1K-OHM demektir dirençler ve hesaplaması hakkında detaylı bilgi için “En basitinden temel elektronik başlangıç” yazısında sayfa sonuna bakınız
Sabit voltaj çıkışı istemez çıkışın ayarlı olamsını isterseniz referans devredeki R2 direnci yerine 5k potansiyometre kullanmalısınız
LM317 Pozitif LM337 Negatif Regülatör entegrelerinin bağlantıları
LM317T TO220 Kılıf 1 amper güç verir datasheet dosyasında gerekli şartlar sağlandığında 1.5 amper verebileceği söylenmiş ama bu şartları uygulamak çok zor vereceği max. gücü 1 amper olarak düşünmeli. LM317K TO-3 Metal kılıf 1.5 amper verebiliyor tek sorun sogutucuya montaj zorluğu lm3xx serisinde 1.2v 32v arası voltaj ayarı yapılabilir
LM338 5 amper LM350 3 amper Pozitif Regülatör entegrelerinin bağlantıları
Akım konusunda aynı durum bu entegreler içinde geçerlidir 1.2v 32v arası voltaj ayarı yapılabilir
Regülatör entegrelerinin datasheet dosyalarında bir çok uygulama bulunuyor ayrıca entegreler paralel bağlantı ile güçleri arttırılabilir datasheet dosyalarında gerekli devre şemaları var.
selamlar.acaba 5k pot yerine 10k pot veya trimpot kullansak devrenin hassasiyeti değişir mi yani potta boşluk oluşur mu? şu potlardaki k nın devreye etkisi nedir.k değeri düşünce pot daha mı hassas olur?
Merhaba
Yukarıda hesaplama için uygulama var. 5k pot dediğiniz R2 direncidir. Eğer 5k kullanırsanız (R1=240 ohm için) 27volta kadar çıkış voltajını ayarlayabilirsiniz. Bunun şartı 30V tan yüksek giriş gerilimidir.
30V giriş gerilimiyle R2 yi 10k kullanırsanız %50 ye kadar potu çevirdiğinizde max. değere gelirsiniz. (1,25V ila 27V arası)
Potu çevirmeye devam etseniz bile çıkışta artış olmaz.
Bunu düzeltmenin bir yolu R1 değerini (iki katı) değiştirmektir. 470 ohm kullanırsanız , 10K pot ile kullanabilirsiniz.
Ancak bu uygulamayı 100k pot , 470K pot ile yapmayın. O hattan geçecek akım çok düşürülmemelidir. (I = 1,25V/240 ohm)
Çıkış voltajınız en fazla 14,4V olsun istiyorsanız: R1: 100 ohm R2: 1K pot + 56 ohm direnç olabilir.
Yukarıdaki uygulamada direnç değerleri ve çıkış geriliminin ilişkisi gözlemlenebilir.
Kolay gelsin.
Sunduğun aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler lakin sorular bitmez 🙂
12v ile lm317 +10k pot+1k direnç kullanmayı düşünüyorum bu devreye ekstra bir komponent gerekiyor mu? özellikle çıkış voltajının stabilliği için.
ikinci olarak lm338 i 19v dizüstü adaptörüyle kullanmak için 10k potun yanında hangi direnci kullanmam gerek.voltaj düşümlerini falan kavrayamadım da 😀
son olarak misal 10k veya 5k potansiyometre yerine eşdeğer olarak çok turlu trimpot kullanırsam voltaj ayarlama hassasiyeti artar mı? elektronikle hobi olarak ilgileniyorum ve eğitimim yok.durumuma göre izah edersen müteşekkir olurum.şimdiden çok sağol
Ayrıntılar önemli. 12V giriş gerilimin ise , akü ile besliyorsan:
https://320volt.com/lm317t-ile-1-3-22-volt-ayarlanabilir-reguleli-guc-kaynagi/
Bu uygulamayı yapabilirsin.
Giriş gerilimi , çıkış gerilimi ve max. çıkış akımı bilinmeli.
Bu devrede giriş gerilimi ve kaynağın türüne göre C1 kapasitesi ve voltajı değişir.
R1 ve R2 sen seçeceksin. Diğer elemanları olduğu gibi kullanabilirsin.
Harcanan güce göre soğutucu gereği ve hesabı düşünülür.
Giriş gerilimin 19V , vazgeçilemeyen 10k pot ile 820 ohm direnç kullanıldığında 16.5 volta kadar ayar yapabilirsin. Daha yüksek voltaj elde edemezsin. Regülatör 19V girişe müdahale edip 16V a sabitleyebilir. (ya da daha düşük voltaja) Giriş çıkış farkı 3volttan büyük olmalı.
Bu tip regülatörler için R1=240 ohm değerini fazla oynamadan pot değeri seçilir.
Bu pot 5K ise normali 270′ açıyla bu değeri verir. Çok turlu potlar 10 tur da bu değeri verir. Çok turlu trimpotların bazıları daha fazla tur sayısına sahiptir.
Voltaj çıkış formülünde üssel bir ifade olmadığını görürsün. Bu direnç değişiminin oransal olarak çıkışa etki ettiği anlamına gelir. Doğrusaldır.
Örnek verecek olursak Voltajı %10 arttırmak için birini 27′ diğerini 360′ çevirmek gerekir. Daha hassas veya daha rahat ayarlama imkanı sağlar.
Kolay gelsin.
Merhabalar öncelikle vermiş olduğunuz önemli bilgilerden dolayı size çok teşekkür ederim benim sorum şu şekilde ben Lm338t ,240ohm ve 800ohm luk direnç kullanarak araç için telefon şarj aleti yapmayı düşünüyorum yalnız benim endişem şu zaman içerisinde bu devre elemanlarından birisi yanarsa acaba telefon zarar görürmü.
Şimdiden teşekkür ederim. Saygılar
Merhaba
LM338 , 800/240 ohm ile 5,4V çıkışınız var. Bu biraz yüksek değil mi?
Endişelenmekte haklısınız. Kabaca tüm malzemeler için açık devre veya kısa devre arızası olabilir. Devrenin tamamı için ; açık devre olursa şarj etmez , kısa devre için telefona zarar verir diyebiliriz.
Çıkış voltajının aşırı yükselmesini kontrol edebilirsiniz. Crowbar olarak veya over voltage protection olarak arama yapın.
https://320volt.com/smps-voltajini-yukseltmek/
Link te tristör ile yapılan crowbar devresini , kendi devrenize uyarlayabilirsiniz.
LM338 çıkışını 5,25V ve zener voltajını 5,6V yapmak , sigortayı istenilen şarj akımının biraz üstünde seçmek (2A için 2,5A gibi)
Ancak bir büyük sıkıntı bu tip devrelerin ısı kayıplarıdır. (Vakü – Vçıkış) x Içıkış = Harcanan Güç
İri bir soğutucuyla hantal bir yapı demektir bu.
Hazır , kaliteli bir ürün kullanmanızı tavsiye ederim. ( elbette onlar da bozulabilir)
Kolay gelsin.
Selam
44V çıkışlı LM317 hesaplaması yaptım..300 ohm ve 10K pot değeri verdi..Aynen uyguluyorum ancak minimum voltaj 8,9V un altına inmiyor..Max.Voltaj 44,5 olarak alıyorum ancak 1,4V alt sınırı tutturamıyorum..Nerede yanlış yapıyorum..Bilgi var mı bu konu da..??
Çıkışından 44,5V alabildiğiniz LM317 nin tam adını yazabilirmisiniz. Bir de girişine kaç volt uyguluyorsunuz?
Eğer sonu hvt şeklindeyse bir de 12V gibi düşük voltajda deneyin. min voltaj değeri normal ise , giriş , çıkış arası farkın önemini araştırmak gerekir.
Kolay gelsin.
Hallettim teşekkürler..Bendeki 317T ler 5K pot ve 160 ohm ile 1.2V ile 44V arası voltajı verdi..10K 240 ohm gibi değer birçok şemada verilmiş ama nasıl bu kadar farklılık olabilir anlamak mümkün değil..
Evet pek çok uygulamada 10k pot kullanılır. Yukarıda örnek vermiştim.
40Voltun altında değerler için kullanılır.
LM317T ile 1,2 ile 44V arası uygulama yapmamalısınız.
Üretici bu değerleri belirtmiş.
İsteğiniz için farklı ürün kullanmalısınız.
Ben bir videodan esinlenerek (youtube) aynı değerlerde yaptım ancak daha başlangıçta 12V-46V tutmadı..İlgili video ve şema >>>>
Merhaba,
Bilgim yok denecek kadar az fakat tarif edildiği taktirde gerekenleri yapabilecek durumdayım.
Elimde bir bilgisayar PSU’su var, sanırım 250 watt. Bu PSU ile 3,3v – 5v – 12v ve birde 12 yada 24 volt, amper ve volt ayarlı bir çıkış yapmak istiyorum. Bir çok video ve çalışma örneği izledim fakat anlattığım gibi uygun bir çalışma bulamadım maalesef.
PSU’nun 12 volt çıkışlarından birini kullanarak amper ve volt ayarlı 12 yada 24 volt çıkış alabilmem mümkün mü ve bu mümkünse hangi voltajlarda maksimum ne kadar akım çekebilirim. Konu hakkında yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
İyi çalışmalar dilerim
Lm317 veya LM338 kullanarak ayarlı -12 +12 birleştirilerek 24V ayarlı güç kaynağı yapabilirsin..Güç kaynağına bağlı ne kadar akım çekebileceğin..Ucuz bir güç kaynağı ise 3-4 Amp anca.. Açtığım 3-5 güç kaynağında 5 amperlik köprüleri gördüğümde şok olmuştum..Zira 12V 8 Amp yazıyordu..Böyle bir köprüden nasıl 8 amp alırsın orası da ayrı gerçek ..
Peki PSU’ya akım ayarı için pot nasıl eklenir hangi komponentler gerekli ?
Uğur sana bunu nasıl yapacağını buradan anlatmam zor..Youtube de tonlarca video var.Bak aşağıdaki linke tıkla..Tane tane anlatımlar var,,oradaki anlatımlara göre devreni kur ..Tıkla:
https://www.youtube.com/results?search_query=317t+ayarl%C4%B1+g%C3%BC%C3%A7+kayna%C4%9F%C4%B1
Teşekkürler…
Merhaba
12/60 Dc çıkışlı motorsiklet alternatörün çıkışı var(alternatör çıkışını köprü ile doğrulttum) fakat çıkış voltajını 13,8 v da sabitlemem gerekiyor nasıl yaparım çıkış akımı 5 /10 ampere dayanmalı
çok aydınlatıcı bir bilgi olmuş peki ben 18 voltluk bir adaptör kullanırsam nasıl bir hesaplama yapıcam
Akim ayarı nasıl olacak??
Yazıcıdan söktüğüm Yaklaşık 41 volt dc güç kaynağım var bunu kullanarak ayarlanabilir güç kaynağı yapmak istiyorum, potansiyometre ve direnç değerlerim ne olacak yardımcı olur musunuz
elimde 19 volt ac birtrafo var 4 amper. bunubir devrede kullanmak istiyorum 24 veya 30 volta dc olarak nasıl yükseltebilirim saygılar
Şuan bulunduğun sayfa kısacası Boost-Down devresine ait bir regulator elemanın sayfası diyebilirim. (Kabul ettiği sınırları içerisinde) kaç volt giriyorsan 3 volt aşağısını alman gerekiyor. Boost-Up modüllere bak internetten. Elindeki trafoyu diyot ve kondansatör ile doğrulttuğunda hatırladığım kadarıyla zaten 19v’tun üstünde alacaksın. Yani %1.41 kadar fazlası. Fakat boştaki voltajı olacak o. Yüke binince tekrar 19v olta dönecek. Sen Boost-up modülleri araştır. Trafon ile doğrulttuğunda Boost-up’a girersin. Fakat hiç bunlarla uğraşma. Büyük Trafo ile doğrultmalar bitti artık diyebilirim. Switch mode devri var artık. Bildiğimiz Led trafosunu gir Boost-up’a yükseltir. Bildiğim 38v-6amper’lik boost-up modül var internette. Yaz çıksın. Hiç uğraşma trafoyla. Elektronik meraklısıysan 18650 pillerle uğraşacaksındır. Trafo ozaman lazım olacakdır. Punta Kaynak. İyigünler.
İnternette hassas ayar için boşuna aramayın, bulamazsınız, yani 2 potansiyometre ile hassas ayarlamak istiyorsanız kendi yaptığım yöntemi vereyim.
R1= 685 ohm,
R2 = (Toplam 2 potansiyometre’den oluşacak, enerjinin (-) eksi hattını yönetiyorum)
yani kısacası
R2 = 1.pot 10k değerindedir, (1.bacağa eksi’yi girin)
R2 = 1.pot (orta bacakdan, 2.potun 1.bacağına)
R2 = 2.pot (1. ve 2. bacaklar arasına 550 ohm yani paralel direnç bağlayın)
R2 = 2.pot 1.8k direnç değerindedir (orta bacakdan, LM338’in 1.bacağına bağlantı yapın, yani sistemin (-) eksi hattını işlemiş oluyoruz, yaptığım voltaj ayarı bu hat üzerinden işleniyor. Yani (+) artı hat üzerinden ayar yapılmayacak)
SONUÇ:
Power Supply 23.85v’ luk sistemden LM338’e (-) hattını bu pot düzeneği sonundan girerek,
0.73v ile 20.5v arası dolaşabileceğim bölümü yapmış oluyorum. RESİM KOYARIM DA BURAYA RESİM YÜKLEMEK İÇİN BUTON GÖREMEDİM, SADECE YORUM YAPILIYOR. HERKES BİRŞEYLERİ SAKLIYOR. BEN BUNDAN NEFRET EDERİM. BUYRUN BANA AİT ÇÖZÜMÜ VERDİM. MANTIĞINIZ ŞU ŞEKİLDE OLMALI. SİSTEM İLE LM338 ARASI EN AZ 3V OLMALI. Eğer 30v kaynaktan enerji alacaksan (yani LM338’e 30v vereceksen) BU SAYFANIN TEPESİNDEKİ LM338 (İstenilen voltaj kısmına) 27v yazacaksın (yani en fazla 27v ver bana LM338 amca diyeceksin ve R1 (sabit) direnci ile fazla oynamadan R2 (potansiyometre) değerini bulacaksın. Eğer 15v bir kaynaktan enerji alacaksan yukarıya 12v yazacaksın. Kısacası püf nokta bu. Yani 23.85v luk adaptörümden 20.5v almış alıyorum. Yukarıya (istenilen voltaj kısmına 20.5 yazdım. R1 (685 ohm sabit), R2 (10.7k değerli potansiyometrem) + (1.818k potansiyometrem) + (paralel 550 ohm direnci ile 422 ohm) SONUÇ yukarıya toplam R2 olarak 10.7k. yazdım. Toplam 2 potansiyometre ile hassas ayar yapmam için elimdeki potansiyometre değerleriyle küsüratlı bir R2 ortaya çıktı. Püf noktaların hepsini açık yazdım. Sevgi ve saygılarımla. Çağatay Galolar.
Buarada şunu söyleyim, eğer sistemi çalışır durumda bırakıp gidip mutfağa yemek yiyecekseniz, (potansiyometre ile) sistemin toplam voltajının yarısı kadar voltta bırakın. ÇÜNKÜ, eğer en düşükte bırakırsanız Dirençlere yüklenilmiş oluyor, en yüksekte bırakırsanız, dirençlere “sen karışma otur oturduğun yere” demiş olup, LM338, LM317 vs.. nin üzerinden yüksek volt geçip ısınmasına neden oluyorsunuz. Yarı voltajda bırakıp kardeş payı yaptırın derim. Yoksa Direnç veya Entegreyi uzun sürede yakabilirsiniz.Unutmayın; DİRENÇ ve REGULATÖR istediğiniz voltajda sistemi tutmak için ISI ile atarak yapıyorlar. Bütün voltajı tek bir görevliye yüklemeyin.
DİRENÇ: “30v girdi bana, 1.25’de tutucam diye dötüm terliyor, sıcak bastı, şunu üzerimden alsana LM amca”
REGULATOR: “Ah yiğenim, daha önce iylik yapayım dedim aldım ama sabah terleyip uyandım, yengen CORONA oldum sanıp evi terk etti. Zor barıştım, birazını verde yakma ömrümü”
bilgiler için teşekkürler @Çağatay Galolar resimleri imgbb.com sitesine yükleyip verilen linki yoruma ekleyebilirsiniz
iyi çalışmalar
bilgiler için teşekkürler yeni şeyler öğrendik sağolun ilginize iyi günler.
Ben teşekkür ederim. Ayrıca Youtube (Kanal Elektronik) kanalım için tüm bunların ve çok daha fazlasının videosunu hazırlıyorum 2 gündür. Büyük bir pdf dosyası ve videolu anlatım hazırlamaktayım. LM338T ve BD905 ile yaptığım 1350w ayarlı güç kaynağımı yotube’a koyacağımı tahmin etmeden yaptım geçen yıl. Kanalı 2 ay önce açtım. 1350w güç kaynağım hala pırlanta gibi çalışıyor. Herşeyde kullanıyorum. Çift üniteli. Ayrıca Elektronik konusunda farkına vardığım birçok konuyu bu videoda işleyeceğim. Artık insanlar ömürleri boyunca akılda kalıcı Transistör ayarları, Base direnci hesaplama kolaylıkları, formüllerin akılda kalıcı birbirleriyle alakaları, bağlantıların hepsini milim milim anlatıyorum. Çok fazla konuyu 1 videoda işliyorum. Bitmek üzere. Ayrıca sitenizde üye ol kısmı gördüm. Üye olunca konu açılıyor mu veya özelliği nedir bilmiyorum üye olmanın. Fakat eğer öyle ise, bildiğim herşeyi ve püf noktaları konu konu açarak sitenizde yayınlamak isterim. Videomun linkini buraya bırakacağım ayrıca. Videom bitince üyeniz olup konulara adapte olup sağlıklı paylaşımlar yapacağım sitenizde. Sevgi ve saygılarımla arkadaşlar.
LM serisi regülatör entegrelerinde kısa devre koruması veya yüksek akım koruması olan varmı.
Akım sınırlama olarak var entegrelerin datasheet dosyalarından gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz
Örneğin LM317;
• Dahili kısa devre akım sınırlaması
• Termal aşırı yük koruması
Selam herkese. Potansiyemetre ile başım dertte. sürekli bozuluyor. Güç kaynağıma converter devresi ilave ettim. Ondan sonra volt ayarı yaptığım 5 k lık potansiyemetre dayanmaz oldu. ilk düzgün çalışır gibi oluyor, ondan sonra voltaj aşağı yukarı zıplıyor. Ondan sonra bir daha ayar tutmuyor. Bir tanesinden de resmen duman çıktı. Kısa devre yok. Converter ilavesinden sonra 15 amper 25 volt gücünde çalıştırıyorum. Nedir bu pot dayanmama sorunu ? Ne yapabiliriz saygıdeğer hocalarım ?
Selam,
biraz daha detay güç kaynağınız nedir smps ? YOKSA lmxx serisi ile yapılan bir devremi ? konvertör devresi nedir hazır modül ? resim şema ?
5k pot orjinalde varmı modifiyemi eklememi ?
Hocam, kendi yaptığım 4 adet TIP3055 ve bunları sürdüğüm LM317 – TIP41C ile Volt Amperi ayarladığım regüle , akım sınırlamalı bildiğiniz klasik devre. Convertör de hazır değil, onu da kendim yapıp entegre ettim. Convertör den önce 10 amperi görebiliyordum ve çalışıyordu. Convertörü 25 Volta kadar ayarladım. Çalıştırdım ölçemedim ama akım baya bir arttı. 15 yada üzeri olabilir. giriş beslemesi ve convertör sonrası için de ne olur ne olmaz diye 30 Volt sınırlamalı TL431’den oluşan voltaj koruması da koydum. Böyle bir iki çalıştırdım ancak Pot sürekli yanıyor ve bozuluyor. Daha demin pot bağlantıları yeniden kontrol edip yeni bir tane daha taktım yine dumanı tüte tüte yandı. Dikkatimi çeken Voltaj pot sıfır konumundayken gösterge 3 ila 5 volt arasında kalıyor inmiyordu. bazen 6 üzerine de çıkıyordu. En son demin söylediğim 10K potu takıp, LM317 gereken bacaklarına 470 ohm direnç koydum. Voltaj bu sefer sıfır konumda 10 volt civarındaydı. Bir iki sağa sola çevireyim derken de yandı işte.. 5 tane pot yaktım. Aynı güç kaynağı üzerinde Telefon şarjı için de devre yapmıştım. LM7806 üzerinden beslediğim için telefonu takıp şarj ediyorum, convertör çalışıyor, 3055 çalışıyor, akım sınırlama ısınıyor, soğutucular ısınıyor fan devreye giriyor çıkıyor falan.yani pot haricinde herşey çalışıyor. Sadece fanların yetersiz kalıp soğutamadığı durumda aşırı ısıdan devreyi kesip, soğuduğunda devreye girmesi içinde yaptığım devredeki BD139 da bozulmuş, onu da değiştirdim. Yani o neden bozuldu , bu konuyla ilgisi var mı, kısa devre testlerim sonucunda mı oldu bilmiyorum. Bunların hepsini toparlayıp düşünüyorum ama bir sonuç çıkaramadım.
Bu arada, Kendi sardığım 20 Volt trafo ve elimde bulunan 12 Volt SMPS led trafosu ile deniyorum. Her ikisinde de sorun aynı.
Mesajı düzenleyip, atladığım şeyleri yazıp kaydeteyim diyorum ama maalesef mesaj panosunda öyle bir özellik olmadığı atladığım şeyleri yazıyorum. Kusura bakmayın Hocam. Devrenin şeması yok, resmini çekip koysam birşey anlaşılmaz. PCB değil. 23×13 Delikli Plaket üzerinde uyguladım. İlaveten üzerinde aşırı akım koruması, Akü şarj otomatik devresi, dolum sonrası Otomatik Desulfe için PWM devresi, Led seviye göstergesi ve normal güç kaynağı olarak kullanabilmem için bir iki devre daha ekli. O yüzden Plaketin altı kablo yığını. Kısa devre olmaması için resmen saat işçiliği yaptım. Bu bir nevi ne derler protatip mi ne, onun gibi birşey Elbette İstediğim duruma gelince çok zamanımı alsada çizimini yapıp PCB baskısını çıkarıcam ama Şu durumda hiçbirşey anlaşılmıyor. Dediğim gibi Pot haricinde sorunsuz çalışıyor. Yinede resim isterseniz atarım Hocam.
Hocam bu konuda cevap vermenize gerek kalmadı. Sorun converter çıkışındaki shotky diyotun sanırım uygun olmadığından bozulmasından kaynaklıymış. Voltajın sıfırlanmama nedeni ise girişe fazla voltaj koruması için koyduğum koruma devresiymiş. Belki de diyot bu yüzden bozuluyor ve potansiyetmetreyi yakıyordu. Aslında bu koruma devresi doğrultmadan hemen sonra ve regüle edilmiş voltajtan ayrı beslenmesine rağmen neden böyle yaptığını anlayamadım. direnç oluşturuyordu sanırım. Mecbur iptal ettim onu. Aynı devreden, Converter çıkışında da var o bir sorun çıkartmıyor. adım adım devredeki değişiklikleri takip ederek, Amper ayarı için kullandığım TIP41C’yi de bozulmuş olabileceğini tahmin edip yerine BD139 koyarak yeniden bozulan parçaları ve bağlantıları düzelttim. Şimdilik sorun yok gibi. İlginize teşekkürler.
Hocam bir yazıcıdan çıkardığım 18v çıkışlı güç kaynağım var. Bunu 12volta sabitleyip, bir devreye bağlamak istiyorum. Devrede bir adet 5 watt anfi, 1 adet 12 volt beslemeli 32 ledli stereo vumetre ve bir adet çin malı blututlu fm radyo var. yukarıda verdiğiniz şema ve hesaplama ve hesaplama modülüne göre 240 ohm sabit dirençten sonra port yerine 2,2 K direnç koysam, devre ne kadar dayanır, işimi görür mü? Şimdiden teşekkürler.
LM350 veya LM338 işinizi görebilir fakat çok ısınır iyi soğutma gerekli.. lm2596 dcdc modül daha iyi olur fiyatıda çok uygun
Teşekkürler. Modül aldım. Sorunumu çözdüm. Kolay gelsin.
Hocam merhaba lm317 ile gerilim regüle ettim 1 ampere ihtiyacım var akımı nasıl regüle ederim cihaz bir amperden fazla çeksin istemiyorum lityum şarj cihazım 2 amper çekiyor nasıl sınırlandırırım watlı direnç bağlasam seri bi şekilde
Merhaba, şarj cihazı 2 amper çekiyorsa ona göre tasarlanmıştır kullandığınız pilin gücü nedir ?
https://320volt.com/li-ion-pil-sarj-entegreleri-mcp73831-tp4056/ yazısında lion Pil Şarj Akımı hakkında bilgi vermiştim
normal şarj akımından daha az akım ile şarj etmek pilin ömrünü olumsuz etkileyebilir
Lm317 ile voltajı regüle ettiniz çıkışına bir lm317 daha ekleyin onuda akım regülatörü olarak kullanın https://320volt.com/lm317-lm338-lm350-akim-regulatoru-hesaplamasi/
ama entegreler çok ısınacak iyi soğutmak gerekli
iyi çalışmalar
Teşekkürler hocam yardımcı oldunuz bir bilgi daha edindim
Neden 470k bir pot kullanamıyoruz
Dostlar yeni bir bilgi edindim oldukça faydalı olacak inanıyorum..Direnç hesabı yapmaya son..LM317 nin adj ve out ayakları arasına 100 ohm luk bir direnç bağlayın. ( yarım watt) 1.1 ile 42V çıkış değeri alın..37V çalışma voltajı olan bu eleman yanar diyeceksiniz ama deneyin görün,,el oğlu yapmış.. youtube.com/watch?v=49vN60rSVas
Merhabalar,
Lm338t ile devre kurdum misal 15 volta ayarladım çıkışına 1,5 amper max çekebilecek bir lamba bağladığımda aninda entegre yanıyor ve besleme değerine yakın bir değere çıkıyor direnç değerleri normal
ama çıkış kondansatörüm yoktu ondan olmuş olabilirmi yada bağladiğım lamba bobin etkisi yapıp ters voltaj basıp yakıyor olabilirmi. Entegre giriş ve çıkış kısa devreye gidiyor maksimum besleme voltajım 28 volt bu arada
Datasheet’inde ayar bacağına “bypass” 10uF kapasitörü bağlanarak “ripple”(basitçe dalgalanmalar diyebiliriz) azaltılması hedeflenmiş. Çıkışına da 1uF kapasitör konularak transistörün tepkisini iyileştirdiğini söylemişler. Gerek olmadığı belirtilmiş. Girişine 0.1uF kapasitör eklenmesi beslemedeki istenmeyen gürültüleri azaltmak için kullanılıyor.(Güç kaynağından uzaksa koyun diyorlar.)
LM338T’ye soğutucu bağladınız mı? Kendisi 22.9°C/W gibi bir ısı iletim değeriyle geliyor çünkü. 28-15=13. Yani 13V luk bir enerjiyi ısıya dönüştürerek regüleli bir çıkış alıyorsunuz. 13V*1.5A=20W’a denk gelmekte. Buradan da 20*22.9=458°C değeri çıkmakta. Burada yanlışım varsa düzeltin çünkü bugüne kadar hep böyle hesapladım. LM318 kullanırken sorun yaşamadım hiç bu yöntemle. Bu sebeple kesinlikle soğutucu eklemelisiniz.
Devrenin güvenilir olmasını da istiyorsanız diyot eklemelisiniz. Çıkıştan girişe gidecek şekilde 1N4002+ kullanabilirsiniz. Böylece yükten gelen akımların transistöre zarar vermesini engellersiniz.
Bu arada eğer bypass kapasitörü koymayı düşünüyorsanız, oraya da bir direnç eklemelisiniz. Datasheet’de paylaşılmış. Ekliyorum.
https://ibb.co/HFtZMq1
Lm 317 t için yukardaki devreyi yaptık diyelim giriş 24 volt çıkış kaç volt olur burda takıldım.yeni başlıyorum.yani arz talep mevzusumu yoksa dirençle bu değişebilirmi
LM317 gibi, benzer yapıda olan voltaj regülatörleri giriş gerilimini azaltarak istenilen oranda (direnç oranı yani çıkış formülüne göre) sabit tutmaya çalışır.
Genel olarak giriş – 3Volt kadar değer max çıkış kabul edilir.
24Vdc uygularsanız, 1,2V ila 21V arasında istediğiniz (direnç oranı) çıkış voltajını elde edersiniz. Ayarlı direnç ile ayarlı çıkış voltajı elde edersiniz.
Kolay gelsin.
Hayırlı günler giriş voltajı yükseldikçe çıkış voltajı yükselen Dc – Dc gerilim yükseltici devre lazım bilen yardımcı olursa sevinirim
Dc – Dc yükselteçler giriş voltajı yükselsede çıkış voltajı ayarlanan değerde sabit kalıyor aynı oranda yükselmiyor bana
Giriş voltajı: 10 – 15 v arası kademeli arttığında
Çıkış voltajı: 20 – 30 v arası kademeli artacak
Giriş voltajı İle çıkış voltajı arası 2 katı olacak Amper değeri düşük olabilir 2 a civarı böyle bir devre şeması var mı lm 317 ile