Devrenin tasarımında, fan ve filtre kullanmak yerine, havayı iyonize ederek veya negatif iyon üreterek mikroskobik partikülleri havadan uzaklaştıracak bir cihaz üretilmesi hedeflenmiş.
İyon; bir veya daha fazla elektron kazanarak veya kaybederek pozitif veya negatif elektrik yükü taşıyan bir atom veya atom grubudur Negatif İyonizer devresi; Hava İyonlaştırıcı, negatif iyon üreteci olarak da bilinir, havayı yüksek voltaj kullanarak arındırmak için tasarlanmış bir cihazdır.
Pozitif iyonların birikiminin aksine atmosferdeki negatif iyonların insan vücudu tarafından toplanmasının faydalı olacağı tıp alanında kanıtlanmıştır. Vücudun organizmasındaki çeşitli patolojik anormalliklerin ana nedeni, negatif iyonların eksikliğidir. Negatif iyonlar (anyonlar), bir veya daha fazla fazla elektrona sahip parçacıklardır, pozitif iyonlar (katyonlar) ise bir veya daha fazla elektronu eksik olan parçacıklardır. Negatif iyonlar çoğu ticari hava temizleyici tarafından kullanılır.
Hava iyonlaştırıcısı, özellikle alerji, solunum yolu rahatsızlıkları, astım veya zayıf bağışıklıktan muzdarip olanlar için bir odayı sağlıklı bırakabilecek havayı, akciğerlere çok fazla alerjen akmadan temizleyebilir. Bir odanın havasını kirlilikten, sigaranın dumanından, tozdan ve diğerlerinden temizleyebilir. Parçacıkların kimyasal özelliklerine dayanır ve parçacıklarla etkileşime girmek için bir iyon kullanır.
Bir odada kullanıldığında, bu iyonlar polen, duman, kimyasal buharlar, bakteri, toz, küf ve diğer alerjenler gibi pozitif yüklü parçacıkları aramak için odaya yayılır. Bu negatif iyonlar, pozitif partiküller için çekicidir ve onları kolayca solunabilecekleri yerde yüzmelerini sağlar. Pozitif yüklü parçacıklar çoğunlukla yerin yakınında bulunur.
Fanla çalışan hava temizleyicilerin aksine, Negatif iyonlaştırı sessiz çalışır ve elektrik tasarrufu sağlar. Ayrıca fiziksel filtreler olmadığı için düzenli olarak değiştirilmesi gereken parçalar da yoktur. Bu, diğer temizleyicilere göre avantajlardan biridir.
Devrede negatif iyon üretiminde Cockroft-Walton çarpanı olarak bilinen gerilim yükseltici sistemi kullanır. 220 V civarındaki AC girişi, R1’den R3’e kadar pozitif bir 6500V ile 10.000V arasında DC voltaja çevirir.
Negatif İyonizer Yapımı
İyonizer Devrelerinde kullanılan kondanatör değerleri farklı bazı şemalarda 68nf…100nf arasında bazılarında ise kademeli olarak değerler veriliyor yazar farkı bölüp tüm kondansatörleri 47nf 1000v kullanmış. Diyotlar 1N4007 PCB baskısı yapmadan direkt delikli plaket üzerine devreyi kurmuş. Yayıcı için iğne kullanmış.
DİKKAT Negatif İyonizer Devresi yüksek voltaj ile çalışmaktadır ve yüksek voltaj üretmektedir dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın.
Negatif İyonizer Devresi Çalışıyor Mu ?
Negatif İyonizer Çalışırken iyonlaştırıcı hiçbir şey yapmıyormuş gibi görünecek, ancak KESİNLİKLE iğneye temas etmeden çalışıp çalışmadığını kontrol etmenin birkaç yolu vardır:
1) Avucunuzu dikkatli bir şekilde iğnenin önüne getirin, iğneden çok hafif bir esinti geldiğini hissedeceksiniz
2 ) İğnenye temas etmeden koklayın ozon kokusu alacaksınız
3) Dikkatli bir şekilde iğneye yakın bir yerden dinleyin, hafif fısıltı hava sesi duyacaksınız gelip gidiyor gibi)
4) Karanlık bir odada parmağınızı iğnenin ucuna yaklaştırdığınızda genellikle küçük bir mor elektrik arkı görülebilir
5) Daha teknik bir test, multimetre kullanmaktır. Multimetrenin negatif siyah probu toprağa bağlanır, pozitif probu iğneye yaklaştırınca küçük bir voltaj değeri vermelidir.
Kaynak: stufinnis.co.uk/Ioniser.html
Yayım tarihi: 2022/01/14 Etiketler: negatif iyonizer