MSP430 Launchpad Kit ile klasik uygulamaların yanı sıra genelde değişik projeler yapılıyor kısa sürede bir çok örnek proje internet üzerinde yayıldı bu uygulama ile piyasada 40…100tl arasında bulabileceğiniz elektronik kumpasın ölçüm verilerini bilgisayar üzerinde görüntüleyip kayıt edebilirsiniz. Dijital kumpasın devre kartından dışarıya kablo ile çıkartılan data, clock, 1.5v, gnd uçları MSP430 Launchpad Kit üzerinde kullanılıyor. Kumpas ölçüm bilgilerini görüntülemek için “RealTerm Serial Terminal” programı kullanılmış bu program ücretsiz ve açık kaynak farklı projelerinizde işinize yarayabilir..
Veri Portu Bağlantı Noktası ve Veri Formatı
Dijital kumpasın yan tarafında, pil kapağının yanında küçük bir veri potu vardır. Teorik olarak bu konektöre bağlanan bir kablo alabilirsiniz, ancak çok geride ve kaliperden daha pahalı, bu yüzden kabloları doğrudan veri portunun kontaklarına lehimledim.
Kaliper veri portunun pin yapısı Toprak, Veri, Saat, +1.5V şeklindedir. Saat, 24 bitlik darbeler dizisi olarak gönderiliyor ve ardından sessizlik. 24 bitlik patlamalar arasındaki sessizlik (sabit sinyal) yaklaşık 115 milisaniye uzunluğundadır. Böylece saniyede yaklaşık 8 kez konum güncellemesi alıyoruz.
SAAT sinyali normalde yüksektir ve her bitte aşağı çekilir. Bu nedenle, yüksekten alçağa geçişte VERİ okumanız gerekir. VERİ satırı, karşılık gelen biti işaret etmek için yüksek veya düşük alınır.
Bitler, metrik sistem durumunda mm’nin 100’üncü sayısına karşılık gelen bir tamsayı oluşturur. Ve inç cinsinden ölçümlerde 2000’inci inç. Yani ekranda 3.67mm yazıyorsa 367 tamsayısını elde edersiniz. İnç cinsinden aynı okuma 0.1445’tir ve bu bize 289 (0.1445*2000) verir. Yani kumpas inç olarak değiştirilirse aynı okuma için 367 yerine 289 gönderecektir.
Bu 24’ün ilk biti göz ardı edilir ve ayrıca her zaman yüksektir. Başlangıç biti diyebiliriz. Ardından, saniyeden başlayarak sonraki bitler, soldaki daha az anlamlı bitlerden başlayarak sayı bitlerini oluşturur. İşareti gösteren 21. bit’e kadar tümü – eğer yüksekse, sayı negatif olmalıdır. Bu, son 3 bitin kullanılmadığı anlamına gelir. En azından 150 mm’lik kumpasımı her iki yönde tam ölçek hareket ettirerek orada hiçbir şey görmedim. Belki daha uzun kumpaslarla çalışırken alışırlar.
Kaynak: robocombo.blogspot.com/2010/12/using-tis-launchpad-to-interface.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/01/13 Etiketler: dijital kumpas, MSP430 örnekleri, msp430 projeleri, msp430 rs232, MSP430 sample, msp430 serial terminal, seri terminal programı
Sayın Gevv,
Konu ile ilgili olarak sizinle yazışmak isterim.
Böyle bir sisteme ihtiyacım var ancak bunu yapabilecek teknik altyapım yok.
Bu konuda desteğinizi rica edeceğim.
İyi çalışmalar dileklerimle.
Nusret Tamam
Merhaba
https://elektronikprojeler.com/
Bu foruma üye olup bana mesaj olarak atarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Tam olarak nerede kullanmak istediğinizi izah ederseniz belki daha farklı bir sistemde kullanılabilir.
Kolay Gelsin