Garaj kapısını kontrol etmek için hazırlanan projeler Microchip PIC serisi mikrodenetleyiciler ile hazırlanmış RF Modüller ile uzaktan kumandalı garaj kapı kontrolünde pic16f628 (C dili/ udea rf modul) IR kızıl ötesi garaj kontrolünde pic16f84 (asm) mikrodenetleyici ve sharp GP1U52X sensör kullanılmış. Özellikle asm ile hazırlanan projede bir çok detay bulunuyor 2 uygulamada faydalı olacaktır. Emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler.
InfraRed (IR) uzaktan kumanda sistemleri ışık kaynağı olarak bir IR Led diyottan,alıcı olarak da bir adet IR fotodiyot veya transistorden faydalanırlar. Aşağıda şemadan da görüleceği gibi IR uzaktan kumanda sistemimiz bir adet verici ve bir adet alıcı devresinden oluşur.IR verici devresinde bir adet IR Led ile IR spektrumun da ışıma sağlanır. IR led’in bağlı olduğu LM555 entegresi 38…..40 Khz aralığında bir osilatördür.
Bu osilatör vericideki pic 16f 84 tarafından modüle edilerek 38 khz modüleli kontrol sinyali elde edilir. Aklınıza neden pic ile led’i direkt sürmüyoruz 38 khz,ye ne gerek var gibi bir düşünce gelebilir. Bunun en basit açıklaması etraftaki kızılötesi parazit kaynaklarının karışmasını önlemek için olacaktır. Evlerde kullandığımız standard enkandesan ampuller 50 Hzlik IR kaynakları olarak çalışırlar…Eğer biz 38 Khzlik taşıyıcıyı kullanmasaydık 50 Hzlik sürekli ve güçlü bir bastırma bizim alıcıya sinyal yollamamızı engellerdi.
IR alıcı devresinde kullandığımız SHARP firmasının GP1U52X IR alıcı modülü, tv lerin üzerinde bulunan ve IR el kumandasından gelen sinyalleri algılayıp bunları 38khzlik taşıyıcıdan süzerek saf kontrol datasını bırakan bir ünitedir…Kısaca tek bir fototransistörden ibaraet değildir…Modül içinde bir adet IR fototransistör,38khz lik bir band-geçiren filtre, kuvvetlendirici, sinyal şekillendirici bulunur. Çıkışı TTLseviyesinde kontrol sinyalidir.
Bu modül sizi korkutmasın, bulmak zor değil çünkü her IR kumandalı tv üzerinde böyle bir modül bulunmak zorundadır.Belki aynı marka veya tip bulamazsınız ama bacak bağlantılarını öğrenebildiğiniz sürece herhangi birini kullanabilirsiniz. Telefunken firmasının TK19 modülü bir ara SHARP’la birlikte piyasada sıkça bulunuyordu.Verici devresinin RB0..RB7 bacakları kontrol uçlarıdır.
Bu uçları anahtarlar yardımıyla şase ile irtibatlarsanız alıcıda irtibatladığınız bacak örneğin vericide RB0 ise alıcıdada RB0 iletime geçer. Bıraktığınız anda alıcıya yeni bir kumanda sinyali gelene kadar ilgili bacak iletimde kalır. Kumanda sinyali giderken RA1 bacağına bağlı led yanar.
Devrenin kontrolu öncelikle verici ile başlanarak yapılmalıdır. Veircide pic’i yerine takmayın ve LM555 entegresinin 4 nolu bacağını +5 volt ile birleştirin. Bu durumda osilatör sürekli 38 khz civarında bir sinyal üretir. Alıcıya da pic’i takmadan +5v verin.bir voltmetre ile alıcı üzerindeki sharp modülünün 1 nolu bacağı ile şase arasını okuyun.
Alıcı ve verici birbirini gördüğü konumdayken vericiye voltaj verdiğiniz de alıcıdaki voltmetre ile 0 yani şase , vericiye voltaj verilmediği zaman ise +5 volt okumanız gerekir. Eğer bu şekilde bir kontrol sonucu voltmetrede bir değişiklik olmuyor ve voltmetre hep +5voltta kalıyorsa vericiye voltaj verip P1 potansiyometresiyle oynayarak alıcıdaki voltmetrede 0 volt yani şase görmeye çalışın. Şaseyi gördüğünüz anda sistem karşılıklı haberleşebiliyor demektir.
Şimdi devrelerden voltajı kesin ve picleri yerine takın.Uzaktan kumanda sisteminiz hazır…Lm 555 entegresi üzerinde yaptığımız 4 nolu bacak ile +5 volt arası kısa devreyi kaldırmayı unutmayın.Pic rahatlıkla 38 KHz’lik sinyali üretir ama o zaman tek tip alıcı modülü hatta daha iyisi elimizdeki alıcı modülü için yazılım da frekans optimizasyonu yapmak gerekir.Piyasadaki modüller az da olsa 38 khz civarında dolaşan farklı osilasyonlara tepki gösteriyorlar..
Dışarıdan ayarlanabilir bir 38 khz osilatörü kullanmak çok daha esnek bir yapı ortaya koyuyor.. Böylece 38khz…40 Khz arası çalışan tüm IR modüllerini kullanabilirsiniz.Pic bir cmos entegre olduğundan vericideki RB0…RB7 kontrol bacaklarını boşta bırakırsak hiç bir şeyi kontrol edemeyiz.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2011/08/04 Etiketler: garage door rf, garaj kapısı kontrol, microchip pic projeleri, otomatik garaj kapısı, PIC16F628 örnekleri, PIC16F84 örnekleri
gevv kardeş rf modüllü devrede verici kısmı iptal edip tek pic ile kontrol etmek için ne yapmak lazım?
Malzeme listesinde 8 Adet bc243c yazılmış bd243c olması gerekmiyormu?
üstat paylaşımlarınızdan ötürü size çok teşekkür ederim emeğinize sağlık.
değerli üstadım eski bir paylaşım fakat ır verici ve alıcının hex dosyaları var yazıda ,ancak motor kontrol kısmına ait dosyalar yok bu konuyla alakalı yardımcı olurmusunuz
Merhaba, motor kısmı alıcı olmuyormu ?