Arkadaşım Ziya DOĞU için tasarladığım bir proje amfi, vu metre, giriş seçici vb. her şeyi ile komple amplifikatör.. açıklamalar Ziya DOĞU`ya aittir.
Öncelikle devrelerin tasarımlarında katkılarını eksik etmeyen ve baştan sonra yardımcı olan kardeşim AHMED YERLİ‘ ye buradan sonsuz teşekkür ediyorum. Projemiz yaklaşık 8 ay kadar sürdü. Bu kadar uzamasının sebebi tamamen işten dolayı yoğunluk ve malzeme temininden kaynaklandı.
Böyle bir projeyi neden yaptık?: Öncelikle bu işe gönül verenler olarak sadece bizim bir şeyleri başarmamız değil bu projeyi örnek alıp herkesin fikir sahibi olması ve faydalı olacağını düşünmemiz. Ayrıca şunu da çok iyi biliyoruz ki hayattaki en iyi tecrübe başkalarının yaptığı hatalarla ortaya çıkıyor. 8 aylık bu projeyi umuyoruz sizlere daha faydalı olacak ve daha kısa sürede yapacaksınız. Projeyi sevdik çünkü daha önceki yaptığımız projedeki ses kalitesi ve performansı gerçekten güzeldi. Daha güzeli neden olmasın dedik ve sonuç…
Projenin fikir aşamasında bir önceki tasarımızdan esinlenerek, tasarım ve teknolojik olarak üzerine ilave ederek geliştirmeyi tercih ettik. Lm3886‘in malum kalitesini biliyoruz. Kalitede diğer bir etken de Lm3886 dışındaki diğer malzemelerin kalitesiydi. Bir önceki devremizden daha kaliteli malzemeler kullanmayı tercih ettik.
Ayrıca kutuyu solid ve plexiden yaptık. Projemizde birden fazla devre katı hazırlanması gerektiği için sistemin bir bütün olarak sorunsuz çalışabilmesini de göz ardı etmemiz gerekiyordu. Ahmet kardeşimin hazırladığı devre tasarımlarıyla bire-bir devre testi ile kartları tek tek hazırlayıp stabil çalışıp çalışmadığını kontrol ettik.
Projemizi hazırlarken olası hataları da kısa sürede çözebilmek için sistem üzerindeki tüm kartların ve üzerindeki soketlerin kolay bir şekilde çıkarılıp takılabilmesini sağlayacak malzemeler kullandık.
LM3886 Güç Kaynağı
Sistem üzerinde besleme konusuna sıkıntı yaşamamak adına 600 Wattlık toroid trafo kullandık. Özel sarım bu trafo 2×20 Vac ve 2×15 Vac çıkış uçları ile anfi katı ile diğer kartların beslemesini ayırdık. Beslemedeki çökmeleri engellemek için sistemi 90.000 uF lik güç kondansatörleri ile ayakta tutmayı seçtik. Gördük ki sistemde çökmeyi geçtik, elektrikler kesildiğinde bile hala bir kaç saniye anfi çalışmaya devam etti 🙂
Anfi katlarındaki çizimde ihtiyaca göre bir miktar modifikasyon yaparak yinede orjinaline sadık en doğal sesi elde etmeye çalıştık.
Amfi Kutulama
Projede kutu tasarımında solid ve pleksiler tamamen cnc ile kesim yapılmış olup, ön ve arka panelin tasarımları tarafımızca çizilmiştir.
Ayrıca giriş seçici uygulamamızı biraz detaylı yapmak istedik ve mikroişlemci kullanmayı tercih ettik. Ön panelde tek tuş sayesinde pratik ve kolay bir şekilde istediğimiz kanalı seçmeyi sağladık. Tuş kalitesinin az ya da çok olabileceği düşünerek mikroişlemci içinde gerekli kodlamaları yaparken atlama , ark vs elektriksel temassızlıkları da göz önünde bulundurduk.
Vumetre için KA2281 entegresi kullanılmıştır. Gayet iyi tepkilere sahip olan bu entegre ile iki adet vumetre katı hazırladık. Projemizde sıradan pot yerine de alps stereo pot kullanarak olası cızırtı ve ses sorunlarının da önüne geçmiş olduk. Ayrıca sistemde kullanılan hoparlörler; Sony SS-F6000P serisi, 3 yollu 8 ohm 180W pasif crossoverli bir yapıya sahiptir.
Sonuç olarak sistemin belki de en zor kısmı bu kadar devreyi çalıştırmaktan ziyade; bu kadar devreyi tek bir kutu içinde toplayabilmekti. Nihayetinde bunu da başardık, anahtar teslim hale getirdik ve çok memnun kaldık. Sizlere de tavsiye ediyoruz.
İlerleyen zamanlarda yeni projelerimizde görüşmek üzere.
LM3886T Bridge Projesine ait resim ve videolar;
LM3886T Bridge Projesine ait pcb, yerleşim planı ve giriş seçici devresine ait hex dosyası (şema yoktur):
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/12/23 Etiketler: amplifikatör devreleri, entegre anfi devreleri, komple amfi, lm3886, lm3886 bridge, LM3886T
Super birşey. Tebrik ederim. İşlerinizde uğurlar.
Abicim on numara beş yıldız bir projey yapmışsınız elinize ayanıza sağlık eminim ki herkese örnek ve fikir verecek bir proje.
Enfes…
Ellerinize yüreğinize sağlık.
Çok daha iyilerini yapacaksınız.
Başarılar dilerim
güzel bir uygulama olmuş ellerinize saglık denemeye değer bir iş.
Ellerinize sağlık arkadaşlar. İlk defa bu kadar özenilmiş bir proje gördüm. Uzun ömürlü olur inşallah. Başarılarımızın devamını diliyorum (:
Teşekkür ederim arkadaşlar. Umarım herkese faydalı olur.
Çok başarılı gercekten ellerine sağlık ben hemen kolları sıvamıstım ki yapmak için şema olmayınca acıkcası biraz korktum başlamaya cesaret edemedim.
ben stk serisi entegre kullanan biri olarak söylüyorum lm serisi bir entegreyle mükemmel bir amp olmuş iyi çalışmalar…
İyi günler öncelikle çok güzel bir çalışma olmuş tebrik ederim ben marmara üniversitesi elektronik öğrencisiyim. Ses ve görüntü projelerine çok ilgiliyim. Bunu da kendi çapımda yapmaya çalışmak istiyorum Malzeme listesini verebilme imkanız varmıdır mail adresimi versem atabilirmisiniz şimdiden teşekkürler 🙂
Devreler ile ilgili gerekli malzemeler ekte mevcut. Geriye kalan ise sizin nasıl bir tasarım yapmanız ile alakalı. Merak ettikleriniz olursa yine yardımcı olmaya çalışırız
Besleme devresindeki kondansatörlerin değerlerini anlıyamadım ben bide. bugun yarı malzemeyi temin ettim yapmaya başlıyacağım Allahın izniyle tabi sayenizde çok teşekkür ederim
Besleme katında 15000uF x 6 adet kondansatör vardır.
Tebrik ederim güzel çalışma olmuş.Vaktim olsa bende böyle bir sistem yapmak isterdim.Daha güzel çalışmalar dileğiyle
kondansatörler kaç volt
Besleme devresinde bulunan kondansatörler 63v amfi, vu metre vs. devrelerinde kullanılan küçük boyutlu kondansatörler de 50, 63v kullanılabilir zaten kapasiteleri küçük olduğu için ufak kondansatörlerin voltajı yüksek olsada boyutları çok küçük oluyor. Besleme kondansatörlerinin kapasitesi yüksek olduğu için boyutları büyük
temiz bir çalışma olmuş elinize sağlık. giriş seçici devresi için 4052 gibi yarıiletken tabanlı alternatifler varken neden röle kullandığınızı merak ediyorum açıkcası…
Teşekkür ederiz elinize emeğinize sağlık devrenin şeması ve malzeme listesi olsa bir çok arkadaşın çok daha fazla işine yarayabilir, herhangi bir arıza olduğundan şemadan devre takibi açısından çok daha rahatlık sağlar eğer mümkünse şemayı gönderirmisiniz ?
Merhaba Öncelikle Projeniz Mükemmel Olmuş Ellerinize Sağlık. Bir Sorum Olucak Bunun Toplam Maliyeti Ne Kadardır. (Sadece Devreler)
Devreler ortalama 300 tl bulur. Kondansatorler biraz pahalı. Entegreler vs.
elinize sağlık fevkaledenin fevkinde.giriş seçici devresini kendnz mi tasarladınz ?
Tasarımı bana, programı ise Ziya Abi’ye aittir.
Tasarımı bir arkadaşım yaptı ama mikroislemcinin programını ben yazdım. İşin en zevkli tarafı programlama idi. 🙂
nette 6 kanal giriş seçici devresine hiç rastlamadım.o açıdan çok beğendm.hex dosyasını paylaşmanız mümkün mü acaba ?
oh very good i line diy
acaba bu çalışmanın isis şeması ve ares çizim dosyalarını buraya eklemeniz mümkün mü? baskı alırken bu şekilde baya zor oluyor
Buradaki kırmızı kalın kabloyu nasıl temin edebiliriz. İsmi nedir.
Mono mikrofon kablosu ancak o kadar kalına gerek yok eğer kaliteli ince bulabilirseniz.
uzun zamandır arıyorum 5.1 yada 4.1 kalitelli ses sistemi kendim yapmak için. bunu çok sevdim ama baya inceledim tam ayrıntı yazmadığı için bas çıkışı varmı ? kat + kaç çıkış veriyor yada
Merhaba, bu amfi köprü mod stereo yani çift kanaldır.
eyvallah teşekkürler.
Hello dear friend, I sincerely congratulate you. It is a great design. Can I ask for a schematic diagram of a power supply circuit?
Hi, thank you for your opinion. Of course you can ask anything about the circuit. I will answer you as far as i know.
Merhaba. Projenin videosu uçmuş sanırım. Mevcutsa yeniden yükler misiniz?
Merhaba, video güncellendi
iyi çalışmalar.
bundan 15 sene önce peynir ekmek gibi satılan lm 3886t veya lm3886tf entegresi artık maalesef piyasada bulunamıyor ülkemiz adına çok üzücü bir durum 1 aydır LM3886T arıyoruz ve bulamadık
@hasan tamirci hocam lm3886 fiyat diye arama yaptığımda yerli sitelerin stoklarında görünüyor. Ama fiyatı baya yüksek 100….270tl arası
Hasan Abi bende tda7294 bulamadım tüm konya sokağı alt üst ettim yok entegre