Ayarlanabilir regülatör entegresi LM317T’nin kullanıldığı basit bir elektronik siren devresi. Tepeden tepeye yaklaşık 9,8 Volt salınımlı 384 Hz’lik bir kare dalga ile ses üretiliyor. Sirenin RMS gücü 2W civarındadır. 8-OHM 5W hoparlör kullanılması öneriliyor.
Siren, bir güç jeneratörü ve jeneratörden gelen elektrik sinyalini sese dönüştüren bir tekrarlayıcı içerir. Jeneratörde, TO220 kılıf ayarlanabilir pozitif çıkış voltajına sahip LM317T entegresi kullanılmış. C1’den C3’e ve R1’den R3’e kadar olan RC devresi ile tamamlanır ve 384 Hz frekansında bir multivibratör olarak salınır. Salınım süresi yaklaşık 2,6 ms’dir.
LM317T çıkışında yüksek seviyelerde H voltajı 9,8 Volt ve süresi 0,8 ms ve düşük seviyeleri L voltajı 0 Volt ve süresi 1,8 ms olan dikdörtgen bir sinyal vardır. Mümkün olan en yüksek sesi elde etmek için hoparlörün uygun bir kabine yerleştirilmesi gerekir.
Multivibratörün düzgün çalışabilmesi için bir hoparlör veya 8.2 0./5 W direnç ile yüklenmesi gerekmektedir.
Çıkış terminallerine, bu bobinden akan akım kapatıldığında hoparlörün salınımlı bobininde indüklenen voltaj tepe noktalarını baskılayan koruyucu bir diyot (01) bağlanır.
Multivibratörün işlevi kısaca , LM317T’nin güç girişi IN, çıkış OUT ve ters çevirmeyen giriş ADJ ile bir karşılaştırıcı gibi davrannır.
ADJ girişine uygulanan harici DC voltajı, karşılaştırıcının dahili evirme girişindeki voltajla karşılaştırılır; bu, OUT çıkışındaki voltajdan 1,25 Volt daha düşük bir dahili referans voltajıdır.
ADJ girişine dahili evirme girişindeki voltajdan daha büyük bir voltaj uygulandığında, OUT çıkışındaki voltaj artarak OUT ve ADJ pinleri arasında 1,25 Volt’luk bir voltaj farkı elde edilir.
RC hücresinin sağladığı pozitif geri besleme nedeniyle, OUT çıkışındaki voltajın artmasıyla eş zamanlı olarak ADJ girişindeki voltaj daha da hızlı artar. Dolayısıyla OUT çıkışındaki voltaj
OUT çıkışının doyma voltajı, IN girişine uygulanan besleme voltajından yaklaşık 2,2 Volt daha az olduğunda, pozitif doygunluğa kadar dik bir şekilde yükselir.
Doygunluğa ulaşıldığında OUT ve ADJ terminalleri arasında yaklaşık 1 Volt’luk bir voltaj farkı vardır, dolayısıyla LM317 doyumda kalır. Ancak C1’den C3’e R1’den R3’e şarj olur, dolayısıyla ADJ girişindeki voltaj yavaş yavaş düşer.
OUT ve ADJ terminalleri arasındaki voltaj farkı, doyuma ulaştıktan yaklaşık 0,8 ms sonra 1,25 Volt’u aştığında, OUT ve ADJ terminalleri arasındaki 1,25 Volt’luk voltaj farkını korumak için OUT çıkışındaki voltaj azalmaya başlar.
RC hücresinin sağladığı pozitif geri besleme nedeniyle, OUT çıkışındaki voltajın azalmasıyla eş zamanlı olarak ADJ girişindeki voltaj daha da hızlı azalır. Bu nedenle OUT çıkışındaki voltaj hızla sıfıra düşer.
OUT çıkışındaki voltaj sıfıra düştüğünde (toprağa göre), OUT ve ADJ terminalleri arasında yaklaşık 1,5V voltaj farkı oluşur, dolayısıyla LM317T bu durumda kalır. Ancak C1’den C3’e R1’den R3’e boşalır, dolayısıyla ADJ girişindeki voltaj yavaş yavaş artar.
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2024/01/27 Etiketler: lm317, siren devresi