LM317HVK 3 terminalli gerilim regülatörlerinin güçleri NPN, yada PNP transistör bağlantısı ile yükseltileniliyor 0 50v 0 5a ayarlı güç kaynağı devresinde aynı yöntem kullanılmış ama çok daha gelişmiş şekilde devre tasarlanmış. Devrenin bir elektronik dergisinde yayımlanan makaleside var.
Çift 0-50 volt, 0-5 amper DC kaynağı ve tek bir 5 volt, 3 amper DC kaynağı ile iyi düzenlenmiş, modüler, laboratuvar sınıfı bir güç kaynağı açıklanmaktadır. Her biri 50 voltluk besleme için bir tane olmak üzere iki özdeş özel kart kullanır. Ayrıca, 50 voltluk kaynaklarda noktadan noktaya kablolamayı en aza indiren, her iki kart için alana sahip özelleştirilmiş bir soğutucu sistemi de vardır. Bununla birlikte, modüler tasarım nedeniyle yapılandırmayı gerektiği gibi özelleştirebilirsiniz.
Devre açıklaması
Tasarımın değeri, geniş aralıklı performans için bir LM317HVK ayarlanabilir seri geçişli voltaj regülatörü olan LM317HVK’nin kullanımında yatmaktadır. “HYK” soneki, regülatörün yüksek gerilim versiyonunu belirtir. Geri kalan kısım voltaj ayarı ve akım sınırlama işlevleri sağlar. LM317HVK’ye giriş, BRI’nin çıkışından gelir. Cl ve C2 tarafından yaklaşık + 60 volt DC’ye filtrelenir ve akım algılama karşılaştırıcısı IC2 girişi BR2’den gelir. bu aynı zamanda zemine kadar düzenleme için negatif bir öngerilim kaynağı görevi görür.
IC’nin amacı! OUT terminalini ADJ terminalinin üzerinde I. 25 volt DC’de tutmaktır. ADJ terminalindeki akım tahliyesi çok düşüktür (nominal olarak 25 µA) ve sonuç olarak, Rl5 ve Rl6 (kaba ve ince voltaj ayarlamaları) ve R8, R8 boyunca 1,25 volt görünen bir voltaj bölücü oluşturur. Rl6’nın alt ucu, D7 ve 08 tarafından üretilen – 1,3 voltluk bir referans seviyesine bağlanır ve Rl5 + Rl6 = 0 ohm olduğunda R8-Rl5 bölücünün çıkış voltajını tamamen toprağa ayarlamasına izin verir.
Gerilimi kontrol etmek için Rl5 ve Rl6 potansiyometrelerini kullanılır. V out, 0–50 volt DC aralığındadır. Mevcut talep arttıkça, R2 üzerindeki düşüş artar ve yaklaşık 0,65 voltta (yaklaşık 20 mA’ya karşılık gelir), QI ve Q2 açılarak ana akım yolu haline gelir. Ayrıca R3 ve R4, Ql ve Q2’nin yükü eşit olarak paylaşmasını sağlar. Akım sınırlaması IC2 tarafından sağlanır. Evirmeyen girişi, referans olarak çıkış gerilimini kullanır ve eviren girişi, R6 ve akım limiti potansiyometreleri RI 3 ve Rl4 tarafından oluşturulan gerilim bölücüye bağlanır.
R6’daki düşüş yaklaşık 1,25 volttur, yukarıda I Cl’nin outT ve ADJ terminalleri arasındaki fark olarak belirtilen referans voltajıdır. QI ve Q2’den gelen akım, R9’dan geçerek Rl3 + Rl4 boyunca bir düşüş oluşturur.
LM3XX Serisi ayarlı regülatör entegrelerinde isim sonunda bulunan “K” harfi metal TO-3 kılıf olduğunu belirtir “HVK” ise yüksek gerilim ayarlı olduğunu belirtiyor normalde LM317T, LM317K 1.2….32v arası voltaj ayarı yapar “HVK” serisinde ise 1.2v…..57v arası gerilim ayarı yapılabiliyor.
LM317HVK entegresinden çekilen en yüksek akım ise 1.5A işte bu durumda standart uygulama devresine eklenen güç transistörleri (iki adet MJ15023) ve op amplar ile akım ayarı yapılıyor 1.2v referans voltajı sıfırlanıyor.
Devrede analog voltmetre ve ampermetre kullanılmış dijital göastergeler kullanmak isterseniz R17, R18 R19 R20 elemanlarını kullanmanıza gerek yok. Ayrıca devre şemasında LM323 ile yapılmış ayrı 5 volt güç kaynağı var isterseniz bu kısımı yapmanıza gerek yok sistem laboratuar tip güç kaynağı olarak tasarlandığı için ek çıkış konulmuş.
LM317HVK 0.50v 0.5a Güç Kaynağı Devre Şeması
Kaynak: Laboratory Power Supply
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/09/17 Etiketler: ayarlı güç kaynağı, güç kaynağı yapımı, laboratuar tipi güç, lm317hvk
öncelikle paylaşımın için teşekkürler ne zamandır bu denli profesyonel bir çalışma arıyordum benim sorum şu bu devrede max akım 0.5 amper denilmiş bu nu artırmanın yolu varmı artırılırsa ne kadar daha artırılabilir ve nasıl bir yol izlenmeli
Arkadaşım oradaki 0,5 amper değil Bu devre 5 ampere kadar akım verebilir. Orada kastedilen sıfırdan beş ampere kadar ayarlanabillir bir çıkış akımıdır kısa devre koruma eşiğidir. umarım tatmin olmuşsundur.
Bu devrede trafo yerine küçük 2x12V 15VA trafo kullansak sonuçlar nasıl olur? yada olurmu ?