LM317 Ayarlanabilir pozitif regülatör entegresi ile hazırlanan şarj devresi akım ve voltaj sınırlaması ile sağlıklı olarak Lithium Ion pilleri şarj edebiliyor. Şarj işlemi led ile gözlemlenebiliyor pil dolduktan sonra şarj akımı kesildiği için (2-8ma) devre üzerinde bağlı kalsada pil aşırı yüklenmiyor.
LM317 Lithium Ion Pil Şarj devresini hazırlayan ta5coz http://forum.kadirlitrac.org/ sitesinde paylaşılmış emeği geçen hazırlayan kişilere teşekkürler. Aşağıda ki açıklamalar yazara aittir..
Devrenin Çalışması:
R1, R2 ve R3 paralel dirençleri, çıkış gerilimini 4,2 volt’a getirmek içindir.
Ra direnci, doldurma akımını belirlemektedir. Şarj Akımı yaklaşık I = 650mV / Ra dır.
Çıkıştan akım çekilmediğinde, Ra üzerinde BC639 u iletime geçirecek gerilim düşmeyeceğinden, devre bildiğimiz gerilim regulatoru gibi çalışacaktır.Bu durumdayken çıkış gerilimi uygun seçilen R1, R2, R3 dirençleri ile ( devrede 560 ohm ve 15K, ) 4,2 volt a getirilmelidir. Bu yapıldıktan sonra bir ampermetre ile 2,2 ohm 1 watt direnç üzerinden çıkış kısadevre akımı ölçülecektir. Çıkış kısa devre akımı, Ra = 1 ohm için yaklaşık 650 mA olacaktır.
Batarya üzerinden akan şarj akımı aynı zamanda Ra direnci üzerinden de aktığından, Ra üzerinde düşen gerilim, BC639 u iletime geçirecek seviyeye ( 650mV) ulaştığında LM317 nin 1 nolu ucunu ( ADJ -ayar-) toprağa çekecek ve çıkış gerilimini düşürerek batarya ve Ra üzerinden sabit akım akmasına neden olacaktır.
Sonuç olarak batarya, gerilimi 4,2 volta ulaşana kadar sabit I akımı ile dolacaktır. Batarya dolduğunda 4,2 volta ulaşılmış demektir ve doldurma akımı giderek en az değerine inecektir. Denemelerde bu değerin 2mA ila 8mA arasında olduğunu gördüm. Yani bataryanızı şarja bağlayın ve istediğiniz zaman alın !
Şarj işlemi boyunca kırmızı led yanacaktır. Ölçümlerde led, 160 mA den büyük şarj akımlarında eşit parlaklıkta ışık vermektedir. 100 mA den düşük şarj akımlarında ise tamamen sönmektedir. Rb direnci 10 ohm yapıdığında led daha düşük akımda sönecektir…keyfinize göre ayarlayın.
Yayım tarihi: 2012/05/01 Etiketler: 3.6v charge, lithium ion charger, lm317, lm317 şarj, pil şarj devresi, şarj devresi
arkadaşlar ben bu devreyi yaptım..
pil voltajı 4.30 lara cıktı laptop bataryasını sarj ediyorum 24 saattir sarjda devre halen sarj etmeye devam ediyor bende çektim fişi ya devredeki lamba neden sönmüyor. yardımcı olabilirmsiniz..
hocam elinize sağlık ben bişey sormak istiyordum
elimde 3.7v 2200ma laptop pili var
bu pili devrenizle şarj edebilirmiyim akımı arttırmam gerekiyorsa nasıl yapabilirim
Devreyi kurduk.12v ile çalıştırdık. Çıkış boşta 4.2V 600-650ma ancak 3.7V 2200mah pili çıkışa bağladığımızda lm317 aşırı ısınıyor bıraksak yanacak o derece. Çözümü nedir acaba ?
sogutucu kullan ve 9v adaptör kullansan regülatör daha az ısınır giriş voltajın ne kadar fazla olursa ısı o kadar artacaktır
eğer lamba sönmüyorsa boşta gerilimi 4,2 volt değildir.paralel dirençlerle 4.2 volt olana kadar arttırıp azaltarak ayarlanmalıdır. akım en fazla 1 amper olabilir akımın nasıl ayarlanacağı zaten makalede vardır.
şarj akımı
I=650/Ra olduğuna göre Ra=1 ohm ise 650 mA Ra=0,650 ohm ise 1000 mA akım verir soğutucu bağlanması şart yoksa aşırı ısınır. dikkat edin çıkış gerilimi boşta iken 4.2 volt olacak eğer değilse paralel dirençler arttırılıp azaltılarak 4.2 volta ayarlanacak.
hocam bu devreyle 12v 18v nicd pil şarj etmek mümkünmüdür
Bc 639- 640 yerine muadili hangi transistorler kullanilabilir sayin Gevv ?
Harhangi bir genel amaçlı pnp ve npn transistör olur. Değerleri çok önemli değil.
Şemada ledin eksisi şaseye bağlanmış ama baskı devrede bataryanın eksi ucuna bağlanmış. Hangisi doğrudur ?
şemada şase sembol ile gösterilir. Şase sembolü gördüysen eksiye bağlandığını anlarsın. İkisi de doğru netice olarak. İyi çalışmalar:)
8,4 v için ne gibi bir değişiklik yapılması gerekir ?
hocam buldum, 220 yerine 95 ohm takarsam 8,36 volt oluyor sitedeki hesaba göre.. yarın yapıyorum inşallah ellerine sağlık 🙂
hocam devreyi yaptım ama sıkıntı var çıkış voltajı 10volt
639 collektorü ile 220ohm ve r1 r2lerin birleştigi yeri atlama yapınca 4,3e düşüyor sıkıntı transistörde mi ?
SORUNU BULDUM.. 220 OHM UN üstünde bi kesik yer var yani atlama yapınca çalışıyor direk plakete bakıp yaptım şemayı incelemeden yapınca bole oluyomuŞ:) ayrıca 8,34 v için 2 adet 47 ohm direnci seri bağladım
biz tek hücreyi şarj edecek devreyi yaparız, ama bizim chargerı mesela 150 volt girişine baglıyoruz oradan şarj ediyo, bunu nasıl yapıyo, akımı balanslı olarak hücrelere dağıtan BMS mi? 150 volt lityum iyon batarya şarjı için charger nasıl yaparım ? yardımcı olabilecek var mı
selam. aynı devreyle 3.7v lityum fakat 3 4 tane paralel bağlı pil bağlasam sadece şarj süresi uzar değilmi? yoksa değişiklik gerekirmi devrede?
Şemada led şaseye bağlanmış ama baskı devrede B- ye bağlanmış hangisi doğru? Led çıkış akımını takip ettiğine göre B- ye bağlanacak diye düşünüyorum. Ama emin değilim.
İki türlü de bağlanabilir, Ama doğrusu ledin eksisinin grounda bağlı olmasıdır.
Çok kritik bir şey değil,iki türlü de sorunsuz çalışır.