Projenin amacı, mum ışığının simülasyonunu oluşturmaktır. Mum ışığı genellikle sıcaktır ve çevredeki ortamdan akan havanın neden olduğu rastgele salınımlarla yavaşça dalgalanır. LED veya ampul gibi bir ışık yayıcıyı modüle etmek için rastgele bir sayı üreteci kullanarak muma çok benzer bir etki yaratmak mümkündür.
Devre LED hem de küçük akkor ampuller ile test edilmiş ve LED’ler aynı miktarda ışık üretmek için daha az akım gerektirse de, ampuller daha yumuşak bir etki yaratma eğiliminde olduğu belirtilmiş.
LED’in parlaklığı , mikro denetleyici tarafından üretilen Darbe Genişlik Modülasyonu (pwm) kullanılarak dijital olarak kontrol edilir. Parlaklık miktarı ve salınımları, Doğrusal Geri Besleme Kaydırma Kaydına dayanan rastgele bir sayı üreticisi tarafından yönetilir.
LED Mum simülatör devresin de Microchip PIC12F629 hem de PIC12F675 mikro denetleyicileri kullanılabilir. Mikro denetleyici çıkış pimleri 25mA güç verebilir 5mm’lik LED için yeterlidir, ancak bir ampul veya daha güçlü LED kullanılacaksa çıkışın transistör ile güçlendirilmesi gerekir.
Yazılım HI-TECH PICC derleyicisi ile hazırlanmış kaynak c, hex kodları var 2 sürüm; Düzenli hız efekti ile LED mum yazılımı (rüzgar etkisini çoğaltır) Parlayan köz gibi yumuşak parlaklık varyasyonlarına sahip lED mum yazılımı. Ayrıca Direkt LED ve Mosfet transistörlü PCB çizimleride bulunuyor.
Led Mum ışığı Devre Şeması
Yazılım, PWM’yi çalıştırmak için bir PWM jeneratörü ve rastgele bir bit jeneratörü uygular PWM, herhangi bir klasik PWM jeneratörü gibi iki zamanlayıcı kullanılarak uygulanır. Rasgele bit üreteci, 16 bit kaydırma yazmacı ve doğrusal geri besleme fonksiyonu olarak polinom fonksiyonu 1 + X 10 + X 11 ile uygulanır .
PWM kesinti ile çalışır ve uygulaması kesinti rutininin içindedir; Zamanlayıcı 0 dalganın 10ms (100Hz) periyodunu tanımlamak için kullanılır; Zamanlayıcı 1, geçerli döngünün başlamasından bu yana geçen süreyi sayar.
PWM şu şekilde üretilir: zamanlayıcı 0 çıkışı açar ve zamanlayıcı 1’i periyodik olarak başlatır; zamanlayıcı 1, çalışırken, çıkışın ne kadar süre sonra kapatılması gerektiğini sayar. Zaman bittiğinde çıktıyı ve kendini kapatır.
Rastgele bitler: doğrusal geri besleme fonksiyonunun her bir yinelemesi rastgele bir bit döndürür ve kaydırma yazmacı içindeki değeri günceller.
Ana döngü: bir döngü çalıştırır, rastgele bir bit okur, alınan bite göre mevcut parlaklık seviyesini günceller ve kendini tekrar etmeden önce birkaç milisaniyeyi geciktirir.
PIC mikro denetleyiciyi programlamak için gereken onaltılık dosyalar , indirilebilir.
Alternatif olarak ve nasıl yapıldığını görmek isterseniz , C ile yazılmış kaynak kodu indirilebilir. Bu demo sürümü ile derlenmiş olabilir PICC derleyicisi gelen HI-TECH .
Yazılımdaki efektin değiştirilmesi: Efektin davranışını değiştiren 3 parametre vardır.
Artış değerini değiştirirseniz, LED’in sonraki yoğunlukları arasındaki değişiklikler daha belirgin hale gelir. İyi değerler 3 ile 5 arasındadır. Bunların üzerinde çok düzensiz hale gelecektir.
Kırpma IF değerlerini değiştirirseniz , LED’in elde edeceği en düşük ve en yüksek parlaklığı değiştirirsiniz . İyi bir mum efekti için, rüzgar esiyorsa, LED hala çok parlak kalırsa en düşük değeri 30’a hatta 20’ye düşürmeye çalışın. En yüksek kırpma değeri genellikle 80’de iyidir, ancak rastgele bit üreteci uzun bir dizi ürettiğinde, loop’un LED’i maksimum seviyeye kadar aydınlatmasını sağlamak için 100’e değiştirebilirsiniz.
Son ve muhtemelen en önemli parametre duraklamadır. Devrenin bir parlaklık değerinden diğerine ne kadar hızlı değiştiğini kontrol eder. 2000’den 6000’e kadar olan değerleri deneyebilirsiniz, değer ne kadar yüksek olursa o kadar yumuşak olur.
Kaynak: enide.net
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/05/08 Etiketler: led uygulamaları, microchip pic projeleri, PIC12F629 Örnekleri, PIC12F675 Örnekleri