Lamba Mosfet Karışımı Class A Kulaklık Anfisi

| Haziran 11, 2023 Tarihinde güncellendi
Lamba Mosfet Karışımı Class A Kulaklık Anfisi

Devrenin sade bir tasarımı var hatta ilk olarak tek mosfetli olarak tasarım başlıyor sonrasında 2 mosfet kullanılıyor ve 6n6p ecc99 lamba ekleniyor lambanın çalışma voltajı 70…80v arası ek olarak mosfetler için 18…20v arası voltaj gerekiyor. Anfinin ikinci kutusunun da oldukca iyi tasarlanmış. Hibrit anfiye ait şema, pcb malzeme listesi var.

hybrid-headphone-amplifier-class-a-interest-to-electronic-engineers

A Sınıfı Hibrit Kulaklık Amplifikatörü

Elektroakustik amplifikatörler yıllardır elektronik üreticilerinin ilgisini çekmektedir. Bariz nedenlerden dolayı, çoğu zaman hoparlörlere güç sağlamak için kullanılabilen güç amplifikatörleri yapılır. Kulaklık amplifikatörleri biraz daha az popülerdir, ancak birçok elektronik, hem yarı iletken tabanlı hem de tüp yapıları olan yapılarıyla ilgilenir.

Çok sayıda ses yükseltici sınıfı arasında, çoğu ses yükseltici, nispeten yüksek verimlilik ve düşük bozulma ile karakterize edilen AB sınıfında çalışır.
A Sınıfı maalesef düşük verimlilikle karakterize edilir, çünkü güç aşaması elemanları (tüp, transistör) aracılığıyla, bir sinyalin sağlanıp sağlanmadığına bakılmaksızın, her zaman yüksek bir durgun akım akar ve bu da büyük güç kayıplarına neden olur. Muhafazanın dışına dağıtılması gereken büyük miktarda ısı üretilir.

A Sınıfı amplifikatör, dezavantajlarına rağmen, birçok avantajı nedeniyle tanınmış müzik severler veya müzik tutkunları arasında büyük ilgi görüyor: daha yumuşak ses, iyi dinamikler ve iletimin doğruluğu.

Kulaklık amplifikatörleri, tipik bir ses amplifikatöründen çok daha az güce sahiptir, bu nedenle daha basit bir tasarıma sahip olabilirler. Tipik 32 ohm kulaklıklara güç sağlamak için 100-200 milivatlık bir amplifikatör yeterlidir, bu sayede A sınıfında çalışmasına rağmen ısı dağılımında önemli bir sorun yoktur.
Her amplifikatör gibi, kulaklık amplifikatörü de birkaç temel bloktan oluşur: güç kaynağı, ön amplifikatörlü giriş devresi ve güç amplifikatörü.
Daha gelişmiş amplifikatörlerde, giriş seçici, ton kontrolleri, uzaktan kumanda vb. gibi başka modüller de vardır.

Kulaklık amplifikatörünün amplifikasyonunun yüksek olması gerekmez – kulaklıkları bir kayıt cihazından veya çok yüksek olmayan bir sinyal seviyesine sahip başka bir kaynaktan çalıştırmak için 2-5x yeterlidir.

CD veya DVD oynatıcılar yüksek düzeyde çıkış sinyaline (2-3V) sahiptir, bu nedenle kulaklıkları 1 kazançlı (yani amplifikasyon olmadan) bir amplifikatörle çalıştırmak mümkündür. Bu özelliği, tek bir aktif elemandan (transistör veya tüp) oluşan en basit amplifikatörü oluşturmak için kullanacağız.
En basit amplifikatörlerde, yeterli akım verimi ve düşük çıkış empedansı sağlamak için çıkış elemanı olarak bir transistör veya tekrarlayıcı devrede çalışan bir tüp kullanılır. Follower sistemi amplifikasyon olmadan çalışır.

sluchawkowiecMOSF1-sch

Bu, tek bir MOSFET güç alanı etkili transistör üzerine kurulu en basit amplifikatördür. Herhangi bir alan etkili güç transistörü kullanılabilir, ancak IRF 530-540, IRF 630-640 ve hatta BUZ10, BUZ11 gibi ucuz ve kolayca bulunabilen transistörler kanıtlanmıştır.
R1 ve R2 dirençlerinden oluşan bir voltaj bölücü kullanılarak, transistörün G kapısının doğru polarizasyonu elde edilir. Ön gerilim voltajı 10V civarında olmalıdır.

Transistörden akan önyargı akımı, direnç R4 tarafından ayarlanır. Popüler 100mW kulaklıklara güç sağlamak için yeterli öngerilim akımı 100mA civarında olmalıdır. Önyargı akımının değeri, örneğin 150-300 mA’ya yükseltilebilir, ancak akımın artmasıyla hem transistör T1’de hem de R4 direncinde güç kayıplarının arttığını hatırlayın.

R4 direnci üzerinde çok fazla ısı üretileceğinden, en az 5W’lık bir güce sahip olmalıdır. Direnç değeri deneysel olarak seçilmelidir. Besleme voltajına ve elde etmek istediğimiz öngerilim akımının değerine bağlı olacaktır, genellikle 30 ohm’dan az olacaktır.

Amplifikatörün 12-15V DC voltaj ile beslenmesi yeterlidir. Örneğin, dengeleyici 7812, 7815 veya ayarlı dengeleyici LM317 (artı besleme voltajını belirlemek için 2 direnç) ile dengelenmelidirler. Her iki kanala da tek bir güç kaynağından güç sağlanabilir.

Transistörlerin yanı sıra dengeleyici üzerine, örneğin alüminyum levhadan yapılmış küçük ısı emiciler yerleştirilmelidir. Daha yüksek bir önyargı akımı, daha büyük bir soğutucu gerektirir.

Amplifikatörün parametrelerini iyileştirmek için, güç transistörü T1’in devresine bir akım kaynağı, yani basitçe bir akım dengeleyici eklemeye değer. Akım kaynağı, transistörün içinden akan sabit bir ön akım sağlar, bu da onu transistörün çalışma sıcaklığından bağımsız kılar ve doğrusal olmayan bozulmalar da azalır.
Akım kaynağı, voltaj dengeleyici LM317 (soldaki Şek.) ile uygun şekilde açılabilir. Önyargı akımını R4 o wa direncini kullanarak ayarlıyoruz birkaç ohm. Öngerilim akımının istenilen değerini elde edecek şekilde seçilmelidir.

Önyargı akımını stabilize etmenin daha uygun (bazıları daha iyi diyor) bir yolu, T1’e benzer ikinci bir alan etkili transistör kullanmaktır (sağdaki Şekil).
Pano akımının regülasyonu, transistör T2’nin G kapısının ön gerilimi değiştirilerek, yani P2 potansiyometresi ayarlanarak yapılır.
T1 ve T2 transistörlerinin ısı emicilerinde meydana gelen farklı potansiyeller nedeniyle, yalıtımlı rondelalar ve vidalar kullanmadığımız sürece ortak bir ısı emici üzerine yerleştirilmemeleri gerekir.

Tabii ki, amplifikatöre 12-15V’luk stabilize bir voltajla güç verilmelidir. Gördüğümüz gibi, basit bir kulaklık amplifikatörü oluşturmak için çok fazla öğeye ihtiyacınız yok. Böyle bir amplifikatör, evrensel bir baskılı devre kartı üzerine veya hatta uzamsal montaj ile oluşturulabilir.

headphone-amplifier-ecc99-russian-power-triode-6n6p-class-a

lambali-kulaklik-anfisi-tube-amplifier

lamba-mosfet-karisimi-class-a-kulaklik-anfisi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2011/12/04 Etiketler: , , , , , ,



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir