Akü şarj cihazı Kısa devreye ve ters bağlantıya karşı korumalıdır. Otomatik sıcaklık telafisine sahiptir. Bakım şarjı, yüzdürme şarjıdır. Bu, şarj cihazının sabit voltaj ürettiği anlamına gelir, örn. Aküye sürekli olarak uygulanan 13,8V. Bu, akünün sürekli dolu olduğu anlamına gelir. En azından teoride bölye, fakat kontrolsüz olursa istenmeyen bazı kaynamalara neden olabilir.
Bu şarj cihazı, akü voltajı 13,8 V’a ulaştığında şarjı durdurur. Şarj, voltaj 12,6V’a düştüğünde başlar. Bu, akünün her zaman donmasını ve sülfatlanmasını önleyecek kadar dolu olmasını sağlar. Bu voltaj geçiş noktaları sıcaklık kompanzasyonludur. 0ºC’de anahtar noktaları ve 14,3 ve 13,1V’dir.
Şarj devresini kullanmadan önce voltaj eşiğinin ayarlanması gerekir. TP1’den voltajı ölçün ve RT1 ile ayarlayın. Şarj LED’i yanmıyorsa voltajı 2,1V olarak ayarlayın. Ortam sıcaklığı +20ºC’den farklıysa, bu okumayı -4 mV/ºC kompanze edin. Örneğin ayar 0ºC’de yapılmışsa TP1 voltajını 2,18 V’a ayarlayın. Şarj cihazını dolu bir aküye bağlarsanız veya çıkış terminallerine yeterince büyük kapasitör bağlarsanız ayar daha kolay olur.
Aksi takdirde, şarj LED’i yalnızca çok kısa bir süre söner. Ayarlama prosedürü şematik diyagramda ve kartın altında da açıklanmıştır. Başka bir ipucu, ayarlamadan önce şarj cihazını muhafaza kapalıyken bir süre açık tutmaktır. Bu, şarj cihazının kendiliğinden ısınmasını hesaba katar.
Şarj cihazını kullanmak basittir. Şarj cihazını aküye bağlayın. Yeşil ‘PİL TAMAM’ LED’inin yandığından emin olun. Ardından şebeke kablosunu bağlayın. Sarı ‘GÜÇ’ LED’inin yandığından emin olun. Her şey hazır! Kırmızı ‘CHARGE’ LED’i akünün şarj edildiğini gösterir.
Hem sarı hem de yeşil LED’lerin sürekli yandığını. Her şeyin yolunda olduğunu gösterir. Sarı LED kapalıysa, şarj cihazına güç gelmiyordur. Yeşil LED yanıp sönüyorsa, akü bağlantısının iyi olmadığını gösterir.
Akü Bakım Şarj Devre Şeması
Yazar bu devreyi bahçesin kullandığı araçlar ve yazlık arabası için kullanmış kış aylarında araçlar yattığı için bu devre ile akülerin sağlını korumuş. Yazarın açıklaması aşağı da;
Elektor Electronics’in 1998 yaz sayısında, kurşun-asit aküler için bir bakım şarj cihazı yayınlandı. Bu şarj cihazlarından 4 adet yaptım ve birkaç yıl sonra 3 adet daha yaptım. Kış aylarında traktörlerimizde, biçerdöverlerimizde ve yazlık araba akülerimizde kullandım. Bundan önce, her yıl en az bir traktörün yeni bir aküye ihtiyacı vardı. Artık bir kaç yıl hiçbirinin yenilenmesi gerekmedi. Şarj cihazını sonbaharda takıyorum. İlkbaharda ekim için makinelere ihtiyaç duyulduğunda şarj cihazını çıkarıyorum ve makineler kullanıma hazır. 20 yıldan fazla hizmetten sonra, tüm şarj cihazları hala çalışıyor.
Son zamanlarda bir şarj aletine daha ihtiyacım oldu. Devre kurmayı kolaylaştırmak ve orijinal tasarımdaki bazı sorunları gidermek için devrenin kısmi yeniden tasarımını yapmaya karar verdim.
Şarj devresinde orijinale kıyasla değişiklikler:
Hazır kutuya sığacak şekilde tasarlanmıştır (PCB, Cadsoft Eagle ile tasarlanmıştır.)
Aynı kartta PCB trafosu. Bir olası kötü bağlantıyı ortadan kaldırır
Kontak aşınma sorunlarını ortadan kaldırmak için röle transistörle değiştirildi (yine de röle 20+ yıldır hiç sorun çıkartmadı!)
Akım limiti kısa devreye karşı koruma sağlar
Sesli uyarı ile ters akü bağlantı koruması
Kullanım sırasında şebeke kablosu çıkarsa, şarj cihazı aküyü boşaltmaz (0,1 mA akım tüketimi akü TAMAM LED akımı hariç)
Kaynak: kair.us/projects/maintenance_charger/index.html
12V Akü bakım şarj devresine ait Eagle pcb, şema ve gerber dosyaları;
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2023/02/03 Etiketler: 12v akü şarj, akü şarj cihazı
Şurada basit ve güzel bir alternatif paylaştım, isteyen bakabilir: https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,9445.msg82378/topicseen.html#msg82378