Laboratuar güç kaynağı devresi klasik transistörlü güç kaynaklarına benzer bir yapıda güç transistörü olarak mosfet irfp150 kullanılmış yazar devreyi pc güç kaynağı kutusuna yerleştirmiş ek olrak volt metre modülü eklemiş devrede toroid trafo kullanılıyor normal sac trafoda kullanılabilir
Bir elektronik atölyesindeki temel cihaz, stabilize edilmiş bir güç kaynağıdır. 8 yıl basit bir 2 voltajlı güç kaynağı (12V ve 5V) kullandıktan sonra, değişim zamanının geldiğine karar verdim. İnşaat sırasında şu ilkeye rehberlik ettim: “ne kadar basitse o kadar iyi”, çünkü güç kaynağı sürekli onarım için değil, iş için kullanılıyor.
– güç kaynağı 230V AC (tolerans +%10 -%20),
– lineer stabilizasyon,
– çıkış voltajı sorunsuz ayarlanabilir 2,5 – 27,5 V (lineer düzenleme, stabilizasyon hassasiyeti %1),
– 0,2A ve 2A olmak üzere 2 aralıkta mevcut düzenleme (doğruluk %10),
– “mevcut modda” çalışmanın sinyalizasyonu,
– dijital voltmetre,
– en kötü koşullarda bile sürekli çalışma imkanı (2,5V 2A),
– düşük voltajlarda güç kayıplarını azaltmak için anahtarlamalı trafo kademesi,
– iki kutuplu ana şalter,
– sadece sıfırlama pimine bağlı ve sistemin herhangi bir potansiyelinden izole edilmiş şasi toprağı,
– sabit masaüstü muhafazası (metal).
Şebeke gerilimi, çift kutuplu bir anahtar (%100 bağlantı kesme kesinliği, kapatılan güç kaynağından uğultu yok) ve bir polimer sigorta aracılığıyla ana transformatörün birincil sargısına gider. 50W gücünde bir toroidal transformatör (yüksek verimli) kullanıldı. Güç dengesi, tüketilen maksimum gücün yaklaşık 70 W olduğunu gösterir, ancak zorlamalı soğutma daha sürekli güç tüketimi sağlar. 2x15V bölünmüş ikincil sargı, bir doğrultucu köprü aracılığıyla 3 kapasitörlü 1000u / 63V’luk bir pil sağlar (maks. 6A – PC güç kaynağından gelen ısı alıcıda).
Daha yüksek voltaj için 3 kondansatör kullanılması ömürlerini önemli ölçüde artırır – akım 3 kondansatöre dağıtılır ve daha yüksek voltajlı kondansatörler daha düşük ESR’ye sahiptir – iç direnç, dolayısıyla daha az ısı yayarlar. Öndeki anahtar, redresörün konfigürasyonunu yarım dalgadan (düşük voltaj) köprüye (yüksek voltaj) değiştirir – bu, düşük (14V’a kadar) voltajlarla çalışırken güç kayıplarını azaltmanıza olanak tanır. Bu anahtarın her iki bölümü de daha uzun ömür için köprülenmiştir. Yürütme öğesi, MOSFET transistörü IRFP150’dir (100V, 40A). Bu kadar büyük bir transistörün kullanılması, TO26… mahfazanın düşük termal direncinin yanı sıra mümkün olan en yüksek dayanıklılık ve güvenilirliği sağlama arzusuyla ilgiliydi.
Voltaj stabilizasyonu, hassas ayarlanabilir zener diyot D3 (LM431) kullanılarak gerçekleştirilir. Doğru çalışmasının koşulu, maksimum kayıp gücü korurken ona 1 – 100 mA’lık bir akım sağlamaktır. D1 ve D2 diyotları (ve MO1 köprüsünden iki diyot) üzerindeki ek bir doğrultucu, D3 diyotuna güç sağlamak için yeterince yüksek bir voltaj (kademe anahtarının konumundan bağımsız olarak) sağlar. D3 diyodunun kontrol girişi, ayarlanabilir bir voltaj bölücü aracılığıyla çıkışa (çıkış terminallerine mümkün olduğunca yakın) bağlanır – üst dalda tam olarak doğrusal bir düzenleme sağlayan (tam olarak 2,5V / 10) hassas bir potansiyometre bulunur. döner). Yürütme transistörünün ortak bir tahliye (takipçi) sisteminde çalıştığı ve tamamen açılması için kaynak voltajından yaklaşık 4V daha yüksek bir geçit voltajına ihtiyaç duyduğu unutulmamalıdır.
Bu transistörün kaynağında aşırı yük akımını (mevcut çalışma) düzenlemek için kullanılan anahtarlamalı dirençler vardır. Üzerlerindeki düşüş, T2 transistörünün açma gerilimini aşarsa, transistörün kontrolünü sınırlayacak ve böylece çıkış akımını sınırlayacaktır (stabilize edecektir). Gördüğünüz gibi, bu düzenlemenin doğruluğu büyük ölçüde iki kutuplu transistörün anahtarlama voltajına (yaklaşık 0,65V) bağlıdır ve çok doğru değildir (diğerlerinin yanı sıra sıcaklığa bağlı olarak). Daha yüksek akım aralığında (R5, R6, R7 ekli) çıkış akımı anahtardan akar ve üzerindeki voltaj düşüşü akımın stabilizasyonunu etkiler, böylece her iki bölüm paralel bağlanır. Ancak sistemin tasarlandığı uygulamalarda (akü şarjı, sistem açılışında koruma) kontrol hassasiyeti sorun teşkil etmez. Sadelik ve dolayısıyla operasyonel güvenilirlik de burada odak noktasıdır. Çıkışta, ters yönde açılmış bir diyot D7 (3A) vardır ve bu, harici güç kaynağına ters kutuplu bir harici voltaj sağlanmasına karşı koruma sağlar.
Transformatör çekirdeğinde, fana güç sağlamak için bir doğrultucu, filtre ve 12V dengeleyici aracılığıyla kullanılan 3 sargı (15V), voltmetre (güç kaynağı ölçüm devresinden galvanik olarak ayrılmalıdır) ve güç kaynağının çalıştığını gösteren diyotlar vardır. (gerilim/akım). Durum diyotunu kontrol etmek için, akım sınırlama devresine dahil olan bir optokuplör dolaylı olarak kullanıldı – diyotunun yanması, durum diyotunun rengini yeşilden (voltaj) kırmızıya (akım) değiştirir.
Tamamı, bir PC güç kaynağından sonra bir mahfaza içine alındı, sadece farı kendim yaptım. ekli çizim. İnşaat için güç kaynağı soketi, fan ve ısı emiciler kullanıldı.
Önerilen yapı, literatürde önerilen karmaşık yapılarla ilgili deneyimin sonucudur (çoğunlukla, özellikle benim için olmayan mevcut stabilizasyon döngüsüyle ilgili hatalarla birlikte).
Kaynak: sq2ahr.sp-qrp.pl/zasilacz_1/zasilacz_1_pl.html (kapalı)
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/10/23 Etiketler: güç kaynağı yapımı, irfp150, laboratuar güç kaynağı, power supply
merhaba:
arkadaşlar 2x45v simetrik 200va torodial trafo kendim saracağım.kendi yaptığım bi makine ile…elinizde işime yarayacak bilgiler varsa paylaşmanızı istiyorum.öncelikle hesaplama programı olabilir.kendim bi formülle yapıyorum yanlış çıkıyor.bunun dışında tüm işe yarayacak dökümanlar olabilir..tşk ler