IR2153 yeniden 2x50v smps ilk test TDA7294

| Mayıs 23, 2016 Tarihinde güncellendi
IR2153 yeniden 2x50v smps ilk test TDA7294

Bu sıralar biraz kafa dağıtmak kendime gelmek için 🙂 küçük ama büyük işler yapan ir2153 ile yeni bir smps devresi yaptım.

Hatırlarsanız aha öncede ir2153 ile smps çalışmam olmuştu “IR2153 ve ATX Trafo ile Simetrik Voltaj Çıkışlı SMPS

Sistem yine aynı pc güç kaynağı trafosundan faydalandım ama bu sefer tek sürücü devrede 2 adet kullandım kaba taslak devreyi kurup test ettim devre çok sade oldu çıkış, giriş filtresi yetersiz olmasına rağmen sonuç oldukca iyi

ir2153-smps-devresi-kaba-duzen ir2153-smps-atx-trafo 220v-310v-dc-smps-ir2153 15v-dc-7815-ir2153-beslemesi bred-board-ir2153-devre-smps-kontrol irf840-mosfetler-ir2153-surucu-driver 2x50volt-smps-ir2153-switch mode power supply tda7294-anfi-test-smps-ir2153

DİKKAT Devre yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

TDA7294 ile ilk testler

Aslında smps çıkış voltajı tda7294 için fazla normalde +-40 volt öneriliyor ama en yüksek çalışma voltaj +-50 volt olarak belirtilmiş elimde uygun başka yük olmadığı için mecbur testler 2 adet tda7294 devresi ile yapıldı devreleri uzun süre önce yapmıştım smps devresi ile çalıştırma imkanıda bulmuş oldum

Smps 220v şebeke girişinde EMI filtre kullanılmadı elimde malzeme olmadığı için çıkışında durum daha kötü filtre kondansatörü için 470uf 63v kullandım bobininde değeri düşüktü yinede performans oldukca iyi birde özenli titiz bir tasarım yapılsa neler olur.

İleride çok daha kaliteli bir tasarımı uygulamayı düşünüyorum ama uzun sürer bu yüzden ilk devreyi paylaşmak istedim denemek isteyen kişiler olabilir.

İlk uygulamada trafoyu sarmadan hazır kullandığımız için çıkış voltajında belli bir sınırı geçemiyorduk ayrıca alınabilecek güçte sınırlıydı bu devrede bir trafo daha ekledim trafolar atx güç kaynağından söküldü 12v çıkışlarına köprü diyot bağlanıp çıkışlarda seri bağlantı yapıldı bu sayede hem daha yüksek voltaj ve güç elde ettim.

Smps trafolarında da normal sac trafolarda olduğu gibi 2x olayı var normalde pc güç kaynaklarında 12v çıkışı trafoda 2 sarım ve iki diyot ile dc çevirim yapılıyor şase sarımların ortak noktasından alınıyor ortak noktayı kullanmadan direkt 2 12v ucuna küprü diyot bağladığımızda daha yüksek voltaj elde edebiliyoruz. Bakınız: “13-15Volt 10Amper smps 30volt çıkış için modifiye

Piyasadaki  p3, p4 atx pc güç kaynaklarında bulunan trafoları kullanabilirsiniz ama güç kaynağının devresinde tl494 kullanılmış olmasına dikkat edin. Detaylar şemayı incelediğinizde daha kolay anlaşılır.

IR2153 2X50V TDA7294 İle test edilen devre

ir2153-2x50v-atx-irf840-smps-devresi-v1

Dediğim gibi bu ilk devre sadece test amaçlı ayrıca malzeme eksikliği nedeniyle bazı bölümler yeterli değil mesela ir2153 beslemesini doğrultulan şebeke voltajından transistörlü regüle devresi ile alacaktım ama daha pratik olduğu için trafo ve 7815 kullandım normalde buna gerek yok.

Şunu söylemek isterim böylesine basit bir sistemin performansı gerçekten çok iyiydi tda7294 ile yaptığım testlerde hoparlörlerin güçeri düşük olduğu için sesi %50 civarında açabildim uzun süre test ettim.

Henüz tasarım aşamasında olan devre

ir2153-2x50v-atx-irfp460-smps-devresi-v2-denenmedi

Bu devrede bir çok yeni bölüm ekledim entegre beslemesi transistörlü regüleden alınıyor trafo kullanılmayacak ayrıca şebeke girişinde EMI filtre olacak ve “soft start” yavaş başlama devreside eklendi aşırı yük, kısa devre için akım trafosu kullanıldı çıkış filtresi düzenlendi sürücü mosfetler güçlendirildi (irfp460) ama dediğim gibi daha test etmedim eksik yada hatalı bölümler olabilir ileride devrede değişiklik çeşitli değişiklikler yapılabilir.

Eğer fırsat olursa devrenin ikinci versiyonunu sağlam güçlü bir anfi devresinde deneyeceğim.

Devre hakkında önerileriniz ya da hatalı bulduğunuz bölümler var ise lütfen yorum yaparak bildirin

V2 için yararlanılan bazı kaynaklar

Entegre beslemesi http://www.trifolium.de/netzteil/kap13.html
Soft start devresi  http://www.radiokot.ru/circuit/power/supply/05/

Yayım tarihi: 2010/08/19 Etiketler: , , , ,



23 Yorum “IR2153 yeniden 2x50v smps ilk test TDA7294

  1. poyrazorucpoyrazoruc

    Tasarım aşamasında olan devrenizden testleri alıp paylaşabilirseniz pcb konusunda herkesi tatmin edecek düzeyde katkıda bulunmak isterim.
    Saygılarımla,
    Üstad

    CEVAPLA
  2. whylivingwhyliving

    teşekkür ederim arkadaş. entegre ilgimi çekmişti ama zamanla unuttum. gerçekten hoş.
    datasheetini incelemek istiyorum. belki sizlerinde yardımlarıyla bizlerde üretebiliriz.

    CEVAPLA
  3. MustafaMustafa

    Size helal olsun diyorum böyle bir şemayı burda paylaştığınız içinde Allah razı olsun herkes saklıyor nedense böyle şemaları siz açık açık her şeyi anlatmışsınız vallahi bravo inşallah çalışmalarınız başarıyla devam eder. İyi günler kolay gelsin

    CEVAPLA
  4. elektrosenolelektrosenol

    Evet yapacak arkadaşlara tavsiye ederim bu minik smps devresini. IR2153 ‘ün anahtarlama frekansı iyi denilebilecek düzeyde. Benim yaptığım ilk versiyonda, şebeke gerilimi doğrultulduktan sonra sonra wattlı direnç ile IR2153 beslenmişti. 2. versiyonda gevv arkadaşın yaptığı üzere benzer transistörlü bir regüle kaynak kullandım böylece kayıp ısı problemi ortadan kalktı. Yapacak arkadaşlara öneririm, basit ve güzel bir devre.

    CEVAPLA
  5. fahrifahri

    selamlar

    hocam bu aralar güç elektroniği ne takmış durumdayım daha önce yapmış olduğunuz 0-30v 0-10 amper ayarlı pc güç kaynağı modifiyesinden sonra şimdilerde simetrik ayarlı güç kaynağına takmış durumdayım

    acaba bu yepmış olduğunuz devreyi akım ve voltaj ayrlı simetrik hale getirebilirmiyiz? mesela bu devrede çıkışlardan sonra lm 317hvk ve 337 hvk ayarlı ragületörlerle ve yüksek akım çekebilmek ve yükü azaltmak istediğimiz zaman yükü trlerde bırakmak için transistör ekleyerek akım ve voltaj ayarlı yapabilirmiyiz ?

    acaba beslemede sorun olurmu mesela çok ısı oluşurmu yada sürücü devrede problem olurmu yada vb gibi

    CEVAPLA
  6. Seyit Ali Yiğit(ZoRRo2083)Seyit Ali Yiğit(ZoRRo2083)

    EI33`ün bacakları birleştirilmiş fakat hangi bacaklar olduğu yazılmamış. Galiba 5V çıkışının biri ile 12v çıkışı birleştirilmiş. Ama problem olmasın diye yinede bir sorayım dedim. Eğer yazarsanız çok sevinirim.

    CEVAPLA
  7. gevvgevv

    pc güç kaynağında ei33 5v çıkış bacakları birleşiktir 12v bacakları ayrı aynı bağlantı kullanıldı

    ir2153-ei33

    12v çıkışları köprü diyota gidiyor 5v bacakları resimdeki gibi birleştirilip boş bırakılıyor

    CEVAPLA
  8. Seyit Ali Yiğit(ZoRRo2083)Seyit Ali Yiğit(ZoRRo2083)

    Teşekkür ederim. Peki L1 ve L2 filtre bobinlerini takmasak sorun çıkartabilir mi? Bir soru daha soracağım. Mosfetleri güçlendirip 4 mosfet kullanıp ve 4 trafo kullanıp devreyi daha yüksek güçlü bir hale getirebilir miyiz?

    CEVAPLA
  9. gevvgevv

    filtresiz olanıda gördüm hatta geçenlerde yamahanın mx5000 mixer servis şemasını paylaşmıştım onda da ir2153 kullanılmış hatırladığım kadarı ile çıkışda filtre bobini yoktu 🙂 bana göre ilginç bir durum ama vardır bir bildikleri

    sanırım anfi çalıştıracaksınız filtresiz deneyin sorun yaşamazsanız kullanırsınız

    4 trafo konusunda bir şey söyleyemem denemedim

    CEVAPLA
  10. Seyit Ali Yiğit(ZoRRo2083)Seyit Ali Yiğit(ZoRRo2083)

    Teşekkür ederim. Trafoları değilde mosları güçlendirsek güç artışı olabilir mi?

    CEVAPLA
  11. tahirtahir

    devreyi tek trafolu olarak denedim +48 Volt aldım gayet başarılı, fazla güç çekildiğinde akım trafosundan çıkan gerilim tristörü tetikleyip ir2153 ün beslemesini kesiyor…

    CEVAPLA
  12. ibrahimibrahim

    Henüz tasarım aşamasında olan devrenin akım trafosu hakkında bilgi verebilecek biri varmı ?

    CEVAPLA
  13. ömerömer

    bu entegre hayat kurtarır
    tanıdığım en basit half entegresi
    bu entegre sayesinde istediğimiz volt ve güçteki smps leri yapabiliriz
    ben 2×30 volt 5A simetrik yaptım regülesiz
    tüm filitreleri uyguladım çok güzel sonuç aldım
    test esnasında ırf840 lar yandı elimde mosfet kalmadığı için testlere devam edemedim en kısa zamanda regülatör devresini de ekleyip testlere devam edeceğim.

    CEVAPLA
    1. oktay kandemiroktay kandemir

      irfz260 nedir , özellikleri nedir?
      Google irfp260 olmasın o diyor.
      Şebeke geriliminin Vmax değerine dayanmalı. 230 x 1.4142 = 325V
      Kolay gelsin.

      CEVAPLA
  14. Ramazan AlptekinRamazan Alptekin

    Ne Zaman IR2153 Ü Kullansan Sadece Birinden Kare sinyal alıyorum Diğer Pinden Sinyal Çıkmıyor Yardımcı Olunursa Çok Sevinirim [email protected]

    CEVAPLA
  15. şuaybşuayb

    aynı sorunu bende yaşıyorum IR2153 5 nolu pin de kare dalga var 7 nolu pinde kare dalga yok

    CEVAPLA
  16. MüştakMüştak

    Güzel çalışma, elinize sağlık. 7 nolu bacaktan sağlıklı çıkış alınmamasının nedeni 6 nolu bacak ile 4 eksi bacağının birleştririlmemesi.

    CEVAPLA
    1. MüştakMüştak

      Test devrelerinde 4-6 birleştirilince 6 ve 7 den çıkış alınabiliyor.

      CEVAPLA
    1. gevvgevv

      Merhaba, eski nesil atx bilgisayar güç kaynağınada ki (tl494 entegreli cihazlar) trafoyu kullandım hurdalardan sökebilirsiniz. İyi çalışmalar.

      CEVAPLA
  17. aliali

    bu devrelerle ilgili kafama takılan bir soru var. cevaplarsanız çok memnun olurum. neden switch mod güç kaynakları için özel olarak üretilmiş IR2153 gibi entegreler kullanmak gerekiyor. mesela 555 entegresi de osilasyon üretir. neden bir switc mod güç kaynağı 555 entegreli olmuyor.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir