Karanlıkta Çalışan PIR Sensörlü LED Lamba HC-SR501 LDR

| Ocak 20, 2022 Tarihinde güncellendi
Karanlıkta Çalışan PIR Sensörlü LED Lamba HC-SR501 LDR

HC-SR501 PIR hareket sensör modülünün nasıl çalıştığı HC-SR501 Özellikleri ve LDR ile kullanımı hakkında bilgi vereceğim. HC-SR501 PIR sensör modülü sadece güvenlik için değil, otomatik olarak devreye giren çoğu aydınlatma sistemi, endüstriyel otomasyon, kontrol alanlarında kullanılabilir.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

Bir kaç ay önce Akü Onarımı Desülfator Devresi yazısında desülfatör ile kurtardığım akülerden birini sensörlü led aydınlatma için kullandım. Sensör devresi hazırdı 220v tavan lambasından çıkan daha sonra değerlendiririm diye bir köşede duruyordu.. 12v DC ile çalışması için bir kaç düzenleme yapıp kullandım. Güzel çalışıyor. Devre PIR sensörü LM324 opamp ile kontrol ediyor eski bir tasarım..

Bu sistemden bir tane daha kurmam gerekti HC-SR501 kullanımı PCB boyutları ve fiyat açısından uygun.. HC-SRR501 datasheet dosyaları farklı üreticiler olduğu için bir birinden farklı bilgiler içeriyor bir kaçını kontrol edip toparladım.

HC-SR501 PIR Hareket Sensör Modülü, hareket algılamasını kontrol etmek için LHI778 (veya RE200B) PIR (pasif kızılötesi) sensörü ve BISS0001 (PIR hareket dedektörü kontrol entegresi ) kullanıyor. Modül, 3 metreden 7 metreye kadar hareket algılayabiliyor ve ayarlanabilir hassasiyete sahiptir. HC-SR501 Modülün ayrıca zaman geçikmesi için ayarı ve tetik modları seçimi var.

HC-SR501 İnceleme, Uygulama Videosu

hc-sr501-application

hc-sr501-board-pcb-biss0001-7533-1-3.3v

hc-sr501-pir-ldr-connection

HC-SR501 Devre Şeması

hc-sr501-circuit-schematic-hc-sr501-devre-semasi

HC-SR501 Özellikleri

  • Çalışma Gerilimi: 5~20Vdc.
  • Güç Tüketimi: 50..65mA.
  • TTL Çıkışı: H 3.3V/ L 0V.
  • Gecikme Süresi Ayarı: 3sn 5dak.
  • Tetikleme: L tek tetik / H tekrarlayan tetik
  • Algılama Aralığı: 7 metre içinde < 110°.
  • Çalışma sıcaklığı: -15°C ~ +70°C.
  • PCB Boyutları: 32 x 23 mm.
  • Fresnel lens boyutu: Ø23mm.

HC-SR501 Algılama : HC-SR501 modülü , 3 ila 7 metre aralığında 110 derecelik bir koni içindeki hareketi algılar. PIR Menzil (Hassasiyet) ayarlanabilir aralık yaklaşık 3 ila 7 metredir.

Zaman Gecikmesi: Algılama hareketinden sonra HC-SR501 PIR sensör modülünün çıkışının ne kadar süreyle yüksek (H 3.3V) kalacağını belirler. Zaman aralığı yaklaşık 3 saniye ile 5 dakika arasındadır.

hc-sr501-cihaz-algilama-mesafe-hc-sr501-modul-7-metre

HC-SR501 Pinout ve Ek Özellikler

hc-sr501-pin-out-diagram-plan

HC-SR501 Kartın arkasında, Mesafe, zamanlama ayarı için kullanabileceğiniz iki trimpot ve Tetik modu için Atlama (jumper) var.

Hassasiyet ayarı: HC-SR501, 7 metrelik bir maksimum algılama mesafesine (algılama aralığı) sahiptir. Hassasiyet trimpotunu sağa veya sola çevirerek algılama mesafesini ayarlayabilirsiniz. Trimpotu saat yönünde döndürmek, algılama mesafesini maksimum 7 metreye çıkarır. Saat yönünün tersine döndürmek algılama mesafesini minimum 3 metreye düşürür.

Zaman gecikmesi ayarı: Bu trimpot, hareket algılandıktan sonra çıkışın yüksek kalacağı süreyi ayarlamak için kullanılır. En düşük gecikme süresi 3 saniye ve maksimum 5 dakikadır. Gecikmeyi artırmak için Trimpotu saat yönünde gecikmeyi azaltmak için saat yönünün tersine çevrilmeli.

hc-sr501-hassasiyet-ayari-trimpot-ayarlanmasi-pir-sensor-mesafe

hc-sr501-zaman-ayari-trimpot-ayarlanmasi-pir-sensor-zaman

Tetik seçimi H-L ayarı: Atlama teli (Sarı soket), iki tetik modundan birini seçmek için kullanılabilir. L (tek tetik) H (tekrarlayan tetik) olarak ayarlanabilir.

L Tek tetik: Hareket algılanır algılanmaz çıkış yüksek olacaktır. Trimpot tarafından ayarlanan süre boyunca çıkış yüksek kalacaktır. Bu süre boyunca herhangi bir hareket algılanmaz ve zamanlayıcıyı saymaya devam eder. Yani, Ayarlanan süre içinde başka hareket algılamaları meydana gelirse, bunların zamanlamaya hiçbir etkisi olmaz. Çıkış düşük (0V) olduğu zaman hareket algılanınca tekrar çalışır.

H Tekrar eden tetik: Algılanan her hareket zaman gecikmesini sıfırlar. Böylece zaman gecikmesi, algılanan son hareketle başlar. Örneğin H modunda süreyi 20sn. ayarladınız hareket aldılandı çıkış yüksek oldu 20sn. doldu ama hareket algılanırsa tekrar 20sn. zamanlama olacak hareket olduğu sürece modül yüksek çıkış verecek.

HC-SR501 çıkışı, gecikme süresini tamamlayıp veya hareket algılamayıp kapandıktan sonra yaklaşık 3 saniye gecikmeli çalışır. Başka bir deyişle, bu üç saniyelik süre boyunca hareket algılama engellenir.

Örneğin: Tek tetik modunda zaman gecikmenizin 10 saniyeye ayarlandı.

HC-SR501 hareketi algılayacak ve 10 saniyeliğine çıkışı yüksek olacaktır. 10 saniye sonra, çıkışını yaklaşık 3 saniyeliğine düşük olarak ayarlayacaktır. 3 saniye boyunca, PIR hareketi algılamayacaktır. (3 saniye gecikme tekrarlanan tetik içinde geçerli)

Üç saniye sonra, PIR hareketi tekrar algılayacak ve algılanan hareket bir kez daha çıkışı yüksek olarak ayarlayacak ve Çıkış, Zaman Gecikmesi ayarı ve tetik modu seçimi tarafından belirtildiği gibi açık kalacaktır. Aşağıda ki resim durumu daha net anlatıyor zamanlamayı 3 saniye olarak ayarladığınız zaman gerçekleşecek senaryo..

hc-sr501-pir-sensor-modulu-3-saniye-otomatik-gecikme

HC-SR501 Modül Termistör LDR Kullanımı

HC-SR501 Pinout resiminde görünen boş pinler ‘RL’ LDR sensörü ile dedektörün yalnızca algılama alanı yeterince karanlık olduğunda çalışmasını sağlar.

‘RT’ Termistör bağlantısı içindir 10K NTC kullanılabilir fakat üretici dökümanlarında NTC değeri hakkında detay verilmemiş zaten sıcaklık değişiminde kullanmak için değil.

Şöyle bir açıklama var; Sıcaklık kompanzasyonu : Yaz aylarında ortam sıcaklığı 30°C ila 32°C’ye yükseldiğinde, PIR sensörün algılama mesafesi biraz kısalır, NTC Termistör performans kompanzasyonu için kullanılabilir.

HC-SR501 Modül İle DC AC Yük Kontrolü

Ben modülün çıkışını transistör bağlayarak güçlendirip beyaz şerit led kullandım aşağıda ki şemalar röle, triyak, transistör, mosfet kullanmak için işinize yarayacaktır.

Not: Ben 12v akü kullandığım için gerekmedi ama modül besleme gerilimi üzerinden yüksek güç çekilmeyecekse direkt 220v üzerinden regüle devresini kullanabilirsiniz. Örneğin röle, triyak kontrolü yapılacaksa

Röle ve triyak için düşük akımlı güç kaynağını direk 220v üzerinden regüle yaparak sağlayabilirsiniz. Aşağıda ki devre 30ma çeken 12v röle ile test edildi elimde 2w zener olmadığı için 1w kullandım ısınma olmadı zaten devre yaklaşık 7 yıldır kullandığım sensörlü tavan lambasından alındı

hc-sr501-transistor-led-strip-lights-2n2222-2sc4106

hc-sr501-mosfet-transistor-led-strip-lights

DİKKAT Trafosuz güç kaynağı devresi yüksek voltaj ile çalışmaktadır dikkatli olun kondansatör bağlantılarına dikkat edin + – kutupları ters bağlarsanız yüksek voltajda büyük patlamalar olabilir devreyi çalıştırmadan önce Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın

hc-sr501-transformerless-power-supply-12vdc

hc-sr501-relay-bulb

hc-sr501-triac-bulb-moc3020-bt137

Yayım tarihi: 2022/01/03 Etiketler:



8 Yorum “Karanlıkta Çalışan PIR Sensörlü LED Lamba HC-SR501 LDR

  1. seronseron

    Şemalar ve anlatımlar harika olmuş emeğine sağlık.

    CEVAPLA
  2. Uğur YILMAZUğur YILMAZ

    Çok teşekkürler ,

    Faydalanması bilenler için mükemmel bir anlatım.

    CEVAPLA
  3. berat12berat12

    mükemmel bir anlatım olmuş hcsr modülü kullanmıştım tetikleme olayını bilmiyordum jampırı değiştirmeye çekindim bozulur diye baya uğraştım çözdük ama zaman aldı 3 saniye olayınıdan hiç haberim yok şimdi ögrendim bu yazı çok kişinin işine yarar sağol üstat

    CEVAPLA
  4. HüseyinHüseyin

    Emeğinize sağlık. Triyakı optokuplörsüz tetiklemeyi denedinizmi ? Birde triyak çıkışlı opto yerine bilindik bir opto ile tetikleme için (817) şema ne şekilde olurdu ?

    CEVAPLA
    1. gevvgevv

      Sağ olun. Triyakı optokuplörsüz sürmeyi denemedim güvenli değil. PC817 ile triyak tetikleyebilirsiniz ama biraz fazla malzeme kullanılıyor.

      pc817-triac-driver-optocoupler-triac-interfacing

      CEVAPLA
  5. emreemre

    mükemmel bir insansın teşekkürler emek ve bilgiler için:…..

    CEVAPLA
  6. BindvoriBindvori

    Hocam 2n2222 ve 4106 lı ilk devreye birden fazla sensör takabilir miyiz ? Sensörler paralel şekilde yani

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir