Elektro Manyetik Fırlatıcı Projesi

| Mayıs 18, 2023 Tarihinde güncellendi
Elektro Manyetik Fırlatıcı Projesi

Hazırlayanlar: Ömür AKYAZI ve Adem Sefa AKPINAR Bu çalısmada, Elektromanyetik Fırlatıcılar konusu ele alınmaktadır. Elektromanyetik fırlatıcıların günümüze kadar geçirmis oldugu evrelere kısaca göz atılmakta, elektromanyetik fırlatıcıların temel çalısma ilkeleri, çesitleri, kullanım alanları anlatılmaktadır. Çalısmamızda, herhangi bir mekanik itici kullanılmadan sargının olusturdugu manyetik alanın etkisiyle elektromanyetik fırlatıcıyla cismin fırlatılması gerçeklestirilmistir.

Bu amaçla bir kumanda devresi, ivmelendirici sargılar ve bu sargıları besleyen güç katı tasarlanmıs ve cismin yatay (dogrusal) olarak fırlatılması saglanmıstır. Bir elektromanyetik fırlatıcı tasarlanırken göz önünde bulundurulması gereken hususlar incelenmis, hem teorik hem de pratik olarak izlenmesi gereken yollar belirtilmistir. Diger taraftan pratikte gerçeklestirdigimiz fırlatıcının daha yüksek verimli nasıl çalısacagı bu çalısmada yine anlatılmıstır. Elektromanyetik fırlatıcı çesitlerinden Hibrit (Karma: sargılı ve raylı) fırlatıcı ve Sargılı fırlatıcı deneysel olarak gerçeklestirilmistir.

Elektromanyetik Fırlatıcılar Kuramı

Elektromanyetik fırlatıcıların çalısmasının temel ilkesi, elektromanyetik teoriye dayanır. Gerçeklestirilmek istenen durum, degisen ya da hareket eden güçlü bir elektromanyetik alan yaratarak, hareket ettirilecek ya da fırlatılacak nesnenin bu elektromanyetik alanı takip etmesini saglamaktır.

Kuramsal olarak elektromanyetik alanın hareket etme hızında bir sınır olmadıgı için, itici kuvvetin hızına ulasması beklenen durumda, hızlandırılan nesne için de bir hız limiti yoktur. Bu tip uygulamaları bu denli ilginç kılan özellik de gelismeye açık olmasıdır.

2n3773-coil-gun-schema-coilgun-circuit-elektro-manyetik-firlatici-lm317-lm555

Elektromanyetik Fırlatıcıların Çesitleri

• Raylı elektromanyetik fırlatıcılar
• Sargılı elektromanyetik fırlatıcılar
• Karma elektromanyetik fırlatıcılar
• Dogrusal hareketli fırlatıcılar

Elektromanyetik Fırlatıcıların Kullanım Alanları: Son yıllarda özellikle ABD’de, elektromanyetik fırlatıcı bilimi ve teknolojisi yeni bir ilerlemenin esigindedir. Bu ilerleme yüksek ve çok yüksek hızlı elektromanyetik fırlatıcılardaki yeni gelismelere paralel olarak, gelismis elektromanyetik silah sistemleri için önemli bir adım olmustur.

Elektromanyetik fırlatıcıların kullanıldıgı elektromanyetik silah sistemleri, uçak gemilerinden uçakların kaldırılması (fırlatılması), güdümlü silah sistemlerine karsı koruma saglanması, mermilerin olaganüstü menzillerde fırlatılması, askeri araçlara uygulanabilen elektromanyetik zırh koruma sistemlerin gelistirilmesi, denizaltı ve gemilerden torpido fırlatılması, zırh delme yolu ile zırhlı sistemlerin bozguna ugratılması vb. birçok uygulama alanına sahiptir.

Projenin pdf dosyası web.firat.edu.tr/ffmu/20-1/12_%20akyazi.pdf

elektro-manyetik-firlatici-projesi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/07/21 Etiketler: , , , , , , ,



6 Yorum “Elektro Manyetik Fırlatıcı Projesi

  1. yücelyücel

    Bu konuyu bende bitirme tezi olarak aldım yardımlarınızı bekliyorum

    CEVAPLA
  2. rumeysarumeysa

    8)ya bunu yapan kimse ALLAH razı olsunda nasıl yapıcaz malzemelari neler onuda bi yazsanız iyi olurdu aslında

    CEVAPLA
  3. ismail kayacanismail kayacan

    Benim merek etiğim acaba bu proje çalışıyormu ? ve benim bir başka önerimde olacak gördüğüm kadarıyla burada bir liner hızlandırıcı var ve aynı yöntemle elektronlarda hızlandırılıyor fakat elektronlar hızlandırılırken arkadaşta burada yapmış her bobin arasını birincinin iki katı yapmış ama elektron hızlandırıcıda bu iki bobin arasını değğlde bobinin genişligini artırmışlar ve orada 4017 gibi bir devre kulanılmamış kararsız mulivator devresi kurulmuş ve bobinleri birinci bobin enrjili iken ikinci enerjisiz ve üçüncü enerjli dördüncü enejisiz diye sıralanıyor yani ikili flip dlop devresi kullanılmış bu kombinasyon uzadıkca hızıda artıyor

    CEVAPLA
  4. yeşimyeşim

    kullanılan ivmelendirici sargıların tasarımı başka bi makalede sunulacaktır. diye yazılmış makalede acaba sargı tasarımını anlatan makaleyi de bizlerle paylaşırmısınız? bobin üzerine yardımlarınızı alabilrmiyiz!

    CEVAPLA
  5. Kutalmış GündüzKutalmış Gündüz

    Bu Tübitak proje yarışmasında da vardı. Finale nası çıkardılar yapılmış bu proje??

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir