Uzun süre önce yaşadığım bir sorun çözümü bulup uygulamıştım fakat evdeki tesisat işlerinde hazırladığım aparat kayboldu bir süre idare ettim geçenlerde bir okurumuz derin dondurucu çalıştığı zaman televizyonun ekranının gidip gelmesi ile ilgili soru sorunca uygulamayı tekrar yapıp paylaşmak istedim.
Buz dolabı veya derin dondurucunun yakınlarında ki elektrik hattından çalışan LCD TV, Monitörlerde soğutucu devreye girdiği zaman siyahlaşıp ekran gidip geliyor.
Bir çok kişi bu sorunu yaşamış mutfak da kullandığımız samsung monitör de derin dondurucudan etkileniyordu çözümü basit sayılır 1…2uf 250…275v AC sabit kondansatöre paralel TVR14561 varistör bağlayıp ekranın 220v girişine de aynı şekilde paralel bağlayınca sorun çözülüyor.
1.5uf 250VAC Kondansatörü ATX güç kaynağı kartından söktüm TVR14561 varistörü ise hurda USP kartından söktüm.
Paralel bağlantıyı yapıp elektrik bantı ile sardım aslında ısı ile daralan makaron daha iyi olur ama büyük boyutlar elimde yok neyse.. sonrasında monitör 220v giriş kablosunun uçlarına kabloları yerleştirip bağlantıyı yaptım. Kablo ince olmalı yoksa soket geçmez.
Not: Aslında monitörü açıp direkt kart üzerine monte etmek çok daha sağlıklı ama üşendim. Ayrıca sadece LCD ekranlar değil farklı cihazlar da dondurucu çalıştığında sorun yapıyorsa bu uygulamayı deneyebilirsiniz örneğin modem, ses sistemi vb..
TVR14561 Varistör Özellikleri
DİKKAT Şebeke elektriği, 220v tehlikelidir bağlantıyı elektrik hattını kesip yapın. Sigortalı Elektrik Hattı,koruyucu gözlük kullanın
Yayım tarihi: 2020/11/14
Çok değerli bilgiler teşekkürler.
Hiç karşılaşmadım veya sorunu olan bana gelmedi, yine de teşekkürler bu kıymetli bilgi için bilgi heybeme attım. 🙂
.Malzemeleri kolaylıkla bulunabilecek ve yapılacak pratik uygulama.Birçok cihazın besleme devresinde benzer filitre devreleri mevcut olduğu için şebeke üzerindeki dalgalanma ve parazitten etkilenmez.Bilgilendirme için teşekkürler.
abi aynısı benimde başımda dün gösterdiğin gibi yaptım işe yaradı ama biraz düzeldi yani tam siyah olmadan hızlı gidip geliyor 220nf 275v kullandım varistor aynısı
daha yüksek değer de kondansatör kullanın
abi hallettim arızalı karttan 470nf buldum onu takınca kararma daha hızlı geçti arkadaşa gittim resimdeki atx kartındaki kondansatörüde bağlayınca kararma olmadı atx kartdaki 105 yani 1uf ama sorunu çözdük sağol hayırlı işler
Merhaba Gevv, merhaba arkadaşlar.
Kaliteli akım korumalı priz de deneyebilirsiniz.
Ayrıca bir yolu daha var; Eski dolaplarda motor açıkta oluyordu şimdi nasıl bilmiyorum. Derin dondurucunuzun arkasında motor görünüyorsa (sadece anlayan yapsın) bir bağlantı kutusu olur. O kutunun içindeki klemensten direkt de bağlasanız oluyor. Paraziti tüm tesisata dağıtıp monitörden uğraşmaktansa direkt dalgalanma kaynağını yaratan şeyin ağzına vurun odunu! 🙂
İlaveten aynı teknik pır pır yapan tasarruflu ve LED lambalarda da işe yaramaktadır bilginiz olsun. Anahtar kapalı iken kendi kendine anlık flaş yapan lamba sorununuz varsa duyu 220 girişinden söküp bağlantı klemensine bir adet 100nF-400V veya 1000V kutupsuz bağlayın şrak! diye çözülecek sorununuz.
İyi çalışmalar kolay gelsin.
1uf kutupsuz kondansatör şebekeden 14w güç harcar. bunu sürekli bağlı tutarsanız faturalarınız kabarabilir.
Sağ olun @Nazmi hocam şimdiye kadar işin bu taraflarını hiç düşünmedim basit bir hesapla 500uf kutupsuz 7w güç tüketiyor diyebilirmiyiz yoksa durum farklımı
Fatura kismini dusunmeden guvenlik acisindan bakiyorumda dogrudan uzerinde 14W harcanan kondansator bu harcanan yukle isinip bir sure sonra bozulmayacak mi acaba? Bu is icin yapilmis tas direncler bile asiri isiniyor bu kadar yuk ile.
Kondansatoru 2 saniye sonra devreden cikaracak bir devre ile sorun cozulur diye dusunmekteyim. Surekli yukte kalmasi anlamsiz olur. Hemde tehlikeli.
There is no active power (heat loss) on the capacitor, which is connected to AC voltage.
Nonsense. You do not know the basics of electrical engineering. On a condenser, electrical energy does not change to thermal energy, they do not heat up and have no power dissipation. The capacitor does not consume any energy.
O zaman devre cihaz içerisine yerleştirmeli ki gereksiz yere sayaç yazmasın. Anahtardan sonra konulsun demek istiyor @Nazmi Hocamız :).
Gevv doğru.
1uF 220V 50Hz’de 69mA çekiyor. 14Watt yapar.
500nF 34mA demektir. Yani yarısı. 34mA.220V=7,45Watt. (cos. olayını ihmal ettik)
Arkadaşlar şuradan yararlanabilirler:
https://elektronikprojeler.com/index.php/topic,8834.0.html
Benim de evde gece lambası olarak kullandığım, lamba elektrik anahtarı kapalı konumda iken çok az da olsa ışık veriyor bunun nedeni nedir.Kullandığım lamba E27 duy armut lamba tipinde içi led mi yoksa tungsten mi bilmiyorum.
Şalteri indirip duyun içindeki faz-nötrü değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Hiç anlamıyorsanız ellemeyin.
Benim aklımda aynı durum geldi.Fazı direk lambaya verilmiş olabilir.Yarın bakarım artık