Hazırlayan:Uğur TASKIRAN Eğer bir düğüme yalnızca iki adet devre elemanı bağlanmıs ise bu elemanlara seri bağlanmıs denir. Düğüme bağlı olan bu iki eleman üzerinden geçen akımlar Kirchoff’un akım kanununa göre esittir. Çünkü akımın dağılacağı bir başka bağlantı bulunmamaktadır. Asağıdaki seri bağlı devre elemanlarının şekillerine bakarak Kirchoff’un akım kanunu yazarsak; Giren akımların toplamı = Çıkan akımların toplamı
Buradan çıkan sonuç seri bağlı kollar üzerinden geçen akımlar birbirine eşittir. Sağ taraftaki eşitlik bunu açıkça göstermiyorsa bu devrede akım yönünü gerçek hayatta olana göre ters alısımızdandır. Bu da i1 ve i2’den herhangi birinin kabul edilen yöne ters olduğunu dolayısıyla ikisinin de aynı yönde geçtiğini göstermektedir. Bu sonuçlar devre elemanının çesidinden bağımsız olduğu gibi seri bağlı elemanların sayısının artması elemanlar üzerinden geçen akımların hepsinin esit olduğunu gösterir.
Wheatstone köprüsü hassas direnç ölçümlerinde kullanılan bir yapıdır. Köprü genellikle bir pilden olusan DC gerilim kaynağı ile beslenir. Köprünün orta bağlantı noktalarına yerlestirilen ölçü aleti bir ampermetre olup + (pozitif) ve – (negatif) yönde akım ölçebilir. Bu tip ampermetreler galvanometre olarak adlandırılır. Köprü R3’ü ayarlanarak dengeye getirilir yani galvanometre sıfırı gösterecek sekilde ayarlanır.
Direnç devrelerinin hesabında bazen seri ve paralel bağlı direnç seklinde hesap edilemeyecek bazı devrelerle karsılasılabilir.
Devre elemanlarının seri bağlanması
Dirençlerin Seri Bağlanması
Devre elemanlarının paralel bağlanması
Dirençlerin Paralel Bağlanması
Dirençlerin Paralel Bağlandağı Çeşitli Devreler.
Gerilim ve akım bölücü
Gerilim Bölücü Devresi
Akım Bölücü Devresi
y (delta-ye) / p – t (pd-te) ( yıldız üçgen) dönüşümleri
D, Y, P, ve T bağlantı şekilleri
D-Y ve Y-D dönüsümleri
Wheatstone (veston) köprüsü
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2008/06/30 Etiketler: analiz, dc, devre, direnc, direnç devreleri, direnc hesaplama, paralel direnc, seri direnç, wheatstone köprüsü
Çok karışık 🙁 daha kolayı yok mu?
dc devre analizi nerelerde kullanılır