Bir mühendis ve mühendis adayının en büyük yardımcılarından, silahlarından biri bilgisinin yanında bu bilgiyi hızlıca işler hale getirebilecek kullanışlı bir hesap makinesidir. Özellikle elektrik ya da elektronik mühendisi iseniz ceketinizin cebinde yanınızdan ayırmamanız gereken güçlü bir hesap makinesi bulundurmanız şarttır. Bahsettiğimiz makine, bakkalınızın kullandığı dört işlem hesap yapan bir makineden çok ötesi elbette.
Ben de bu hususla iki yıldır kullandığım Casio fx-5500LA‘yi yeni hesap makinesi alacaklar, mühendis adayları ve ilgisi olanlar için anlatmak istedim.
Casio fx-5500LA‘yin resmi (resmin üstüne tıklarsanız büyük halini görebilirsiniz) yanda görülebilir. Fiyatlarına internette baktığınızda rakamların 75 ile 150 TL arasında gidip geldiğini görebilirsiniz. Ben ise İzmir’de bu makineyi yanında yedek pilleri ile birlikte 65 TL‘ye aldım.
Makinenin özellikleri ise aşağıdaki gibidir;
Ekran : 2×16 Karakterlik LCD, Arka Işıksız
– Fonksiyonları : Matriks, Denklem, Diferansiyel, Kompleks, Taban ve İstatiksel İşlemler
– Hafıza : 1095 Karakterlik Formül Hafızası
– Güç Tüketimi : Üç Adet CR2032 Tipi 3V Pil
Hesap makinesi ile 5×5 boyutunda matriksle çarpma, ters alma, detarminantını bulma, toplama ve çıkarma gibi işlemler bir iki tuşa basılarak yapılabilmektedir ki bu mühendislik uygulamaları yapanlar için oldukça yararlı bir özelliktir. Makinenin matris işlemleri yapabiliyor olması onun ayrıca 4 bilinmeyenli denklemleri kolaylıkla çözmesini de kolaylaştırmaktadır.
Bu özellik makinenin F2 fonksiyonunun içinde bulunmaktadır. Ayrıca yine aynı fonksiyon içinde “Ax^2+Bx+C=0” denklemindeki A, B, C katsayılarını girerek, iki bilinmeyenli denklemin köklerini bulmak da oldukça kolay.
Ayrıca hesap makinesi ile belirli integral almak da oldukça basit. Alt ve üst sınırlar tanımlandıktan sonra verilen formüle göre tek bilinmeyenli integral almak, makineyi biraz kassa da, mümkün.
Mühendislik uygulamalarında özellikle sinyal ve sistem, elektriksel güç hesapları ve buna benzer uygulamalarda çalışıyorsanız önünüze çıkacak en büyük zorluklardan biri karmaşık sayı işlemleri olacaktır. Bir kaç karmaşık sayının tersini, açısını, işlemlerini yapmak kolay olabilir. Yalnız aşağıdaki gibi bir karmaşık sayı işleminin sonucuna ulaşmak, eğer hesap makineniz bir işe yaramıyorsa epey bir bilek gücü harcamanıza ve saç dökümüne neden olur.
Sonuç: 0.155+0.0695i yani 0.170’e 24.096 derecedir. Bu makinenin verdiği direk sonuçtur.
Özellikle alışkın olmayanlar için taban çevirmeleri oldukça zordur. Elektronik mühendisliği okuyan arkadaşlar, Dijital Sistemler gibi derslerde üç dört basamaklı sayıların ikilik (binary) ve on altılık (hexadecimal) karşılıklarını bulmakta zorlanabilirler. Makinenin sahip olduğu taban değiştirme işlemi ise bu çevirmeyi F5 fonksiyonu sayesinde kolayca yapmaktadır.
Ayrıca makine ile, artık her gelişmiş hesap makinesinde bulunan derece, radyan, gradyant dönüşümleri ile trigonometrik ve mantıksal hesaplamalar yapmak da mümkündür. Özellikle makinenin programsal ayarlanabilen kontrast ayarı sayesinde düşük ya da yüksek ışık bulunduran ortamlarda, yazılanlar rahatça okunabilmekte, gerektiğinde pilden tasarruf yapılabilmektedir.
Makinenin en ilginç özelliklerinden biri ise elinize ilk aldığınızda mutlaka ‘Low Battery’ uyarısı ile karşılaşacak olmanızdır. Fakat makinenizin pillerini değiştirmediğiniz halde 1-2 sene çalıştığını göreceksiniz.
Bu konuda internette yaptığım araştırmalarda bunun bir fabrikasyon hatası olduğunu keşfettim. Bu yüzden pillerinizin bittiğini en güzel makinenin kontrastı azaldığında fark edebilirsiniz. Ben makineyi ilk aldığımdan bu yana neredeyse 2 sene geçmesine karşın pilleri değiştirmediğim halde makinem hâlâ çalışmakta.
Makinenin arkasında da bir adet reset tuşu bulunmakta. Herhangi bir kitlenme durumunda bu tuşu kullanıp makinenizi tekrar çalışır hale getirebilirsiniz.
Boyutları 7cmx14cm olan makinenin dışı kendine has kapağı ile gayet korunaklı. Tuşlarına gayet kolay basılabiliyor.
Sonuç itibari ile beni Modern Fizik, EMT, Lineer Matematik gibi dersleri geçmemde oldukça faydası dokunan, hala yararlandığım Casio’nun klasik haline gelmiş, fiyat/performansı oldukça yüksek hesap makinesini herkese gönül rahatlığı ile önerebilirim.
Casio fx-5500LA kullanım kılavuzu (ingilizce):
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/02/19 Etiketler: casio fx-5500, Casio fx-5500LA, determinant, hesap makinesi, İnceleme, integral, kompleks, matriks
Casio fx5500LA da bir tek çoklu dereceden üs alamıyorum. Diğer özellikleri tamam da bir o özelliğini bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirin. Teşekkür ederim..
Sağ üstten üçüncü sırada (resimde de görebilirsiniz) ‘xy’ şeklinde bir tuş var.
Örneğin 2^16 yapmak için öncelikle 2+xy+16=2xy16 yazmanız yeterlidir.
Sene 1993,
Bu makineye 400.000 TL vermiştim.
Benim aylık öğrenci giderim de yaklaşık 800.000 TL idi.
Teknoloji çok ucuzladı.
Zamanında bende böyle bir hesap makinası alacaktım. Casio nun iki modelini inceledim. Biri 25 diğeri 40 civarı birşeydi. Casionun 40 lık makinasının muadili FACIT markayı 16.5 e aldım. Aldukça da iyi. Param cebimde kaldı.
‘Keşke onu alsaymışım’ demek kullandığım makine için haksızlık olur. Bana en az 3-4 ders geçirtti kendileri 🙂
Peki bu hesap makinesinde dijital sayı sistemleri arasında dönüşümler mevcutmudur hex=decimal gibi? Ayrıca or not gibi dijital işlemleride yaptırabileceğimiz bir üst veya başka modeli var mıdır?
Evet taban çevrimleri ve OR NOT gibi tüm mantıksal işlemleri yapabiliyor. Bir üst seviyeye ihtiyacınız olacağını sanmıyorum pek 😉
Casio FX-5500 hesap makinasında contrast ayarını nasıl yapabilir ve kaydedebilirim?
İlginiz için teşekkürler.
Yanılmıyorsam shift+6 tuşuna basmak gerekiyordu.
Sayı kısmında yazıyor.
Casio Fx-5500 hesap makinesinde komplex bir sayının açısını nasıl bulabilirim? Teşekkürler şimdiden.
@Elif: Sırasıyla yapın,
Shift+F4
3+4i
EXE
PRE
F2
Bu kadar.
FX-5500 kullanmayı çok severdim. Bütün fonksiyonlarını kullandıktan sonra yetersiz kaldığını gördüm; 4×16 dotmatrix ekranı olan FX-4800P modelini aldım, bu makinenin kendine özgü komut seti vardı ve programlanabiliyordu. Bilgisayar programlama derslerini geçmemde çok yardımcı oldu.
@Gökhan: Size birşey sormak istiyorum. Acaba FX-4800P ile FX-5500LA’ların programlama mantığı aynı mı yoksa 3650 lerdeki gibi mi? Ufak bir sorum daha olacaktı. Çok araştırmama rağmen FX-4800p satılan bir yer bulamadım. Siz nasıl temin ettiniz acaba? Teşekkürler.
@Gökhan: Birşey daha sormak istiyorum, çok araştırdım hatta Casio distirbitörünü aradım fakat FX-4800p’nin artık üretilmediği için ellerinden bulunmadığını söylediler. Acaba bu hesap makinesinden nerede bulabilirim? Teşekkürler.
Öncelikle verdiğiniz bilgilerden ötürü teşekkürler. İki sorum olacak size.
Birincisi bu hesap makinasının Türkçe kullanım klavuzu mevcut mudur?
İkincisi bu hesap makinası eğim alabilmekte midir?(nasıl?)
Türkçe kullanım klavuzu mevcut, nette bulamadım ama.
Eğim almak nedir orasını anlamadım.
Mesela elimizde X ve Y değerleri var. Bunlardan oluşacak olan grafiğin eğimini nasıl bulabiliriz? fx-82 de bunu kolay bir şekilde yapabiliyoruz. fakat fx-5500la için bunu başaramadım.
örnek olarak:
y=A+Bx denleminin X ve Y değerleri biliniyor. B değeri aranıyor. (X ve Y üçer tane değer mesela)
Formül yazma kısmından yapılıyordu yanlış hatırlamıyorsam bu özelliğini kullanma ihtiyacı hissetmedim hiç. Kullanma kitapçığına bakmanızı öneririm.
Cevaplarınız için teşekkür ederim.
Selam bu hesap makineleri nasıl 16 lık tabanda çarpım yapıyor hangi tuşlara basmak gerek?
Yanılmıyorsam hesap makinesinin 16lık tabanda çarpım gibi bir özelliği yoktu. Sadece çevrim yapabiliyor.
Bu makinaya formül kaydedildiğini duydum ama araştırmama rağmen nasıl bulamadim. Kendi yazacağım formuller nasıl kaydedebilirim?
Ekrandaki sayılar oldukça silik görünüyor. Bu ayarları nerden yapabilirim? Daha koyu renk olmasını istiyorum?
@Miray: Merhabalar, ekrandaki yazıların silik olmasının iki nedeni var; birincisi LCD ve dolayısıyla kontrast için gerekli pilin bitiyor olması. İkincisinde ise ayarı düşük seviyededir. Yükseltmek için shift+cont ibarelerine birlikte basmanız gerekmektedir. Yanılmıyorsam cont. tuşu 5 ya da 2 olmalı.
Casio fx5500L de hafızaya nasıl kaydediliyor ve bu kaydedilene sonra nasıl bakılıyor lütfen yardımcı olun.
Selamlar,
Hesap makinesinin karmaşık sayı özellikleri kullanımını tam açıklayabilirsen on numara olur FxDev.
Mesela Elif’in sorduğu açı değerini bulmanın tersi işlemi yapılabilir mi?
Örnek: 5(53.33) = 3+4i
Daha açık bir soru bu makinede karmaşık işlemlerde açı değeri girebiliyor mu?
Acil cevap verirsen memnun olacağım
Saygılar.