Baskı devre delme makinası atmel at89c2051 üzerine kurulu mikrodenetleyicinin açık yazılımı yok hex kodu verilmiş fakat ücretsiz bilgisayar kontrol programı devrenin diğer bölümleri (motor sürücüler, seri haberleşme vb.) baskı devre çizimi işinize yarayabilir.
CNC MAKİNE NASIL ÇALIŞIR?
Devre bu tipteki diğer makineler gibi çalışıyor. IBM uyumlu kişisel bilgisayarın seri portuna bağlanır ve MS Windows® işletim sistemi için yazılmış program tarafından kontrol edilir. Program, verileri PC’den makineye iletir ve yanıt verip vermediğini kontrol eder. Makine, işlem bittiğinde veya bilgisayar açılıp açılmadığını sorduğunda yanıt verir.
Program önce X eksenleri için, sonra Y eksenleri için ve son olarak Z eksenleri için koordinat gönderir. Son koordinat gönderildikten sonra makineye delme kafası ile ne yapacağını söyleyen komut da gönderilir. Bu komut, kafayı PCB’ye doğru gönderebilir, belirli bir derinlikte bir delik açabilir, bu da başın belirli bir mesafe kadar aşağı ineceği ve sonra tekrar yukarı hareket edeceği anlamına gelir. Ayrıca başını yukarı hareket ettirebilir veya başlatabilir.
Makinenin çekirdeği, tamamen Bascom-8051 ile yazılmış programla dolu basit mikro denetleyici AT89C2051’dir. (Bu arada, harika programı için Bay Mark Alberts’a teşekkürler) Mcu’nun yapacak çok işi var. Verilerin, motor yönünün ve motor kontrol cihazının ihtiyaç duyduğu darbelerin, motorlardan geçen akımın ve delici gücünün alınması ve gönderilmesiyle ilgilenir. Ayrıca bilgisayar tarafından gönderilen mutlak koordinatlardan göreli koordinatlarını da hesaplar.
DEVRE AÇIKLAMASI
Devremizin özü, iyi bilinen mikro denetleyici AT89C2951’dir. Baud hızı üreteci için ideal olmayan 12 MHz’de çalışır, ancak iyi çalışır. Motor sargılarından akım akışını kontrol etmek için kullanılan P1.1 hariç, G/Ç pinlerinin çoğu harici pull-up’lara sahiptir. Bunun nedeni, motor akım kontrolü tarafından üretilen parazitlerdir. C13, 18 ve 23 kondansatörleri bu nedenle aynı nedendendir. PC iletişimi için P3.1 ve P3.2 kullanılır.
C24 (470n), mikro denetleyicide zaten bulunan çekme direnci olan sıfırlama kondansatörü olarak kullanılır. Bu gibi durumlarda harici elektrolitik kondansatör ve pull down direnci koymanın bir anlamı olmadığını düşündüm. MAX232 ayrıca iyi bilinen bir RS232 seviye dönüştürücüsüdür. Bu iki devre +36V hattan 15V zener diyot ve 78L05 voltaj regülatörü ile beslenir. Buna karar verdim çünkü L297 çevirmenleri güç hatlarında çok fazla gürültü üretiyor. L297 için +5V güç kaynağı harici olarak bağlanmalıdır.
Delme makinesinin güç kaynağını da devreme dahil ettim. 12V motor için yapılandırılmıştır. Diğer motor voltajlarını kullanıyorsanız, bu devredeki bileşenleri, özellikle RE1, C1 ve güç trafosunu ayarlamalısınız.
Sonunda, ST’nin veri sayfalarında iyi tanımlanmış motor kontrolörleri vardır. JP1, JP3 ve JP4’ün motorların adım modunu ayarlamak için kullanıldığını belirtmeliyim; yarım adım veya tam adım. Yarım adım ile motorun çözünürlüğünü iki katına çıkarır ve sahte rezonansı ortadan kaldırırız, ancak aynı zamanda bir miktar tork da kaybederiz. Ayrıca SP1 ve SP2 ile işaretlenmiş iki nokta vardır. Bunlar yedek bağlantılar olup henüz kullanılmamaktadır.
Mikro denetleyici ayrıca motor akımıyla da ilgilenir. Voltaj bölücü, direnç 2k2 ve düzeltici 470R ile yapılır. P1.1 düşük olduğunda, bölücü ek olarak 180R direnci aracılığıyla aşağıya çekilir. Bu şekilde bekleme akımını tam akımın 1/3’üne düşürürüz. Bu şekilde, makine kullanılmadığında motorlar soğuk kalır. Her motordan geçen akım, TP1, TP2 ve TP3 470R trimmer potansiyometreleri ile kontrol edilir. Çıkış çiplerindeki güç kaybı, motor akımlarına ve kıyıcı frekansına bağlıdır. Muhtemelen daha küçük bir soğutucuya ve belki de üstüne küçük bir fana ihtiyacınız olacak.
Devremizin ihtiyaç duyduğu güç kaynağının gücü kullandığımız motorlara bağlıdır. Çoğu durumda 36V/2A ve 5V/0,3A PS iyi sonuç verir. PC ve delici arasındaki kablo, erkek ve dişi olmak üzere iki DB9 konnektörü ile olağandır. Başlatma anahtarları normal mekaniktir. Öyle karar verdim, çünkü IR gibi ışığa veya toza duyarlı değiller.
Kaynak: arnes.si/~sspslavr/cnc_eng/cnc_eng.html (sorunlu)
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/03/07 Etiketler: atmel avr projeleri, baskı devre delme, cnc, cnc drilling machine, cnc yapımı, pcb delme, pcb delme makinası
merhaba ben üniversite öğrencisiyim.
acaba bu baskı devre cnc için nasıl çıktı alabiliyoruz yardımcı olabilir msiniz?
teşekkürler