Bu devrede sıra ile yanan üç adet LED lambası vardır. Devredeki dirençler ve kondansatörler LED’ lerin yanıp sönme zamanını ayarlarlar. Bunlar değiştirilerek yanıp sönme zamabı isteğe göre düzenlenebilir.
3 Kanal Yürüyen Işık
Açık Devre Testi
Açık devre testi olarak açıklanacak bu devre çok amaçlı bir devredir. Devre temel olarak astable (kararsız) mültivibratör devresidir. A, B uçları kısa devre edilecek olursa hoperlörden ikaz sesi duyulur. Bir tesisat devresindeki kablonun bir ucunu A noktasına, diğer ucunu B noktasına bağladığımızda kablo sağlam ise ikaz sesi alınır. Kopuk ise ses çıkmaz.
Bir baskı devrede kısa devre olarak ta kullanılabilir. Eğer kısa devre var ise ikaz sesi alınır. Bu devre diod testinde de kullanılabilir. Eğer diodun anaduna A ucuna, katadunu b ucuna bağlarsak ikaz sesi alınır. Diodu ters bağladığımızda ikaz sesi alınmaz.
Transistörlü Bistable Multivibratör
Bistable (iki kararlı) mültivibratör devresi girişe bir sinyal uygulanmadığı sürece durum değişmez. Ancak girişe sinyal uygulandığında durum değiştirir. Bu devre dijital devrelerde çok kullanılmaktadır.
Elektronik Termometre
Bu devre ile 40 C’den 100 C’ye kadar olan sıcaklıkları ölçebiliriz.(örneğin araba Yağı banyo suyu bebek maması,…v.s.gibi sıvıların sıcaklığını).Bu işlem KTY 10 NTC termistörü ile R1…R3 dirençleri ve RT ısı duyucusu elektronik termometrenin köprü devresini oluşturur.D1 zener diodu köprü gerilimini sabit tutar.köprü çıkışı bir op-amp. İle sürülür.Isı değişimi nedeni ile köprü dengesi bozulacak olursa,fark gerilimi entegre ile kuvvetlendirilerek transistöre beslenir.Transistör RL yük devresinde akan akımın miktarını sınırlar. Yük olarak Maximum 400 ohma olan yükler kullanılabilir. Yük devresi sıcaklığı gösterir. Burada dijital ve analog mütimetre kullanılabilir.
Optik Kontrol
Optik kontrol a devresinde T1-R1ve P1op-amp girişinde köprü devresi teşkil ederler. Normal durumda P1 ile köprü dengeye getirilir. P2 ilea geri besleme oranı ayarlanır. Eğer foto transistöre ışık gelecek olursa köprü dengesi bozulur ve o/p-amp. Çıkış verir.Op-amp.çıkışı bir transistörle kuvvetlendirilerek röle kumanda edilir.
Hazırlayanlar: Ufuk ve Halil – Emeği geçen Kişilere Teşekkürler
Yayım tarihi: 2008/11/10 Etiketler: devre, ışık, led uygulamaları, transistör
1.devre 3 Kanal Yürüyen Işık de hersey tmm da 3 bacaklılar tristör mü 🙁
Evet 3 adet NPN Transistör 2SC945 kullanabilirsiniz
evet onlar taransistör.bc237 kullanabilirsin
bu işte daha yeniyim teşşekkür ederim yardımlarınız için
yardımlarınız için çok teşekkür ederim🙂
Sağolasın
ben yürüyen ışık devresini yaptım ama bütün ledler sabit yanıyor acaba kondansötörlerden mi kaynaklanıyor. Ben 100uf 10v kullandım, daha yüksek voltajlı kondansatör mü kullanmalıyım?
İlk devre için BC237-BC547 kullanılabilir mi?
3 kanal yürüyen ışık devresinde, devreye 3V mu vericeğiz ?