Devre atmel attiny2313 mikrodenetleyicisi üzerine kurulu uzaktan kumanda ile ileri/geri kontrolü yapılabiliyor süreyi led display üzerinde görüntülüyor. Belirlenen süreye göre attiny2313 9 numaralı pd5 pinine bağlı olan röle çalışıyor oluyor.
Uzaktan kumanda için RC5 protokolü kullanılan her hangi bir kumanda kullanılabilir devrenin kaynak c kodları sigota ayarları hex, pcb, şema, kuru ölçüleri vb. dosyaları var.
Uzaktan Kumandalı Dijital Yukarı/Aşağı Zamanlayıcı
Bu uzaktan kumandalı dijital zamanlayıcı, 20 mm yüksekliğinde parlak 7 segmentli kırmızı LED ekrana sahiptir ve 1 saniyelik adımlarla bir saniyeden 100 saate kadar yukarı veya aşağı sayabilir. Zamanlama periyodu uzaktan kumanda kullanılarak ayarlanıp kontrol edilebilir veya harici tetikleme/reset girişleri ile otomatik olarak kontrol edilebilir. Ünite zaman aşımına uğradığında dahili bir röle ve buzzer etkinleşir.
Bu yeni dijital zamanlayıcı çok esnek bir projedir. Bunun için pek çok kullanım alanı düşünebiliriz, ancak dikkate almadığımız çok daha fazlası olduğundan eminiz.
Daha önce birçok zamanlayıcı yaptık, ancak bu uzaktan kumanda kolaylığına sahip. Zamanlama periyodu, uzaktan kumandadaki sayısal tuş takımı düğmesi kullanılarak programlanabilirken, uzaktan kumandanın Güç/Bekleme düğmesi bir Sıfırlama işlevi sağlar.
Bunu kullanmanın en basit yolu mutfak zamanlayıcısı gibidir. Bu modda, uzaktan kumandadaki tuş takımı aracılığıyla girildiği gibi, zamanlama süresi için yukarı veya aşağı sayabilir. Uzaktan kumandanın Kanal Yukarı düğmesine basmak, ünitenin programlanan süreye kadar saymasını sağlarken, Kanal Aşağı düğmesine basmak geri sayım yapar.
Süre dolduğunda, LED ekran yanıp söner ve önceden ayarlanmış bir süre boyunca (varsayılan bir dakikadır) veya sıfırlama düğmesine basılana kadar bir uyarı sesi duyulur. Üniteyi sıfırlamak için uzaktan kumandadaki Güç/Bekleme düğmesini veya harici bir sıfırlama düğmesini kullanabilirsiniz.
Dahili röle de zamanlama aralığının sonunda anahtarlanır. Bu röle doğrudan bir DC cihazını (30V DC veya 24V AC maks.) kontrol edebilir veya şebekeden güç alan bir cihazı ayrı bir harici şebeke derecelendirme rölesi aracılığıyla dolaylı olarak kontrol edebilir (panele bakın). Bununla birlikte, bu ünitenin kesinlikle şebeke cihazlarını doğrudan değiştirmek için DEĞERLENDİRİLMEDİĞİNE dikkat edin.
Varsayılan olarak, zamanlayıcı çalışırken röleye enerji verilir. Bu nedenle zamanlayıcı, programlanan zamanlama süresi boyunca bir fırını çalıştırmak, bir PC kartını UV ışığına maruz bırakmak veya sabit bir süre için bir fanı veya ışığı çalıştırmak vb. için kullanılabilir.
Tetikleme ve sıfırlama girişleri, örneğin bir kapı açıldığında, harici bir düğmeye basıldığında veya bir PIR (pasif kızılötesi) sensörün hareketle tetiklenmesi vb. gibi belirli olaylar meydana geldiğinde zamanlayıcıyı otomatik olarak başlatmak ve durdurmak için kullanılabilir. bir kapı açıldığında ışığı veya vantilatörü açacak ve ardından kapı kapatıldığında veya programlanan süre geçtikten sonra cihazı kapatacak şekilde ayarlayabilirsiniz.
Hatta çok basit bir alarm sisteminin temeli olarak kullanılabilir. Tek yapmanız gereken tetik girişine PIR sensörü, reset girişine anahtarlı şalter ve röleye siren bağlamak. Daha sonra zamanlayıcıyı kısa bir süreye (örneğin 30 saniye) ve alarm süresini varsayılandan daha uzun bir değere (üç dakika diyelim) ayarlarsınız ve işte! . . . tuş devre dışı bırakma ile hareketle tetiklenen temel bir alarmınız var.
Bu arada, ünite, Philips RC5 kodlarını iletebilen (neredeyse tümü yapar) neredeyse tüm evrensel uzaktan kumandalarla çalışacaktır. Bu nedenle, yedek bir evrensel uzaktan kumandanız varsa, bu işi oldukça güzel bir şekilde yapacaktır.
Tüm devre detayları için şimdi Şekil 1’e bakın. Mikrodenetleyici IC1 artı üç çift 7 segmentli LED okumasına dayanır. Ancak, diğer birçok projede olduğu gibi bir PIC mikro kullanmak yerine, bu sefer 2048 bayt flash belleğe sahip bir Atmel ATTiny2313’ü seçtik.
Mikro, dahili bir 8MHz osilatör ve kristal X1 tarafından ayarlandığı gibi normalde 8MHz’de çalışır. Mikro bekleme modundayken bu saat frekansı 1MHz’e (bir saat bölücü aracılığıyla) düşürülür.
Mikronun aslında dahili bir 8MHz osilatörü olmasına rağmen, doğru zaman işleyişi için kristalin gerekli olduğunu unutmayın. Tipik kristal hatası 100 ppm’den veya %0,01’den azdır ve normalde bunun yarısının oldukça altında olmasına rağmen, maksimum zamanlama hatası üç saatte bir saniyedir.
Bu devrenin alışılmadık kısmı, altı adet 7-segment LED hanesinin (DISP1-3) sürülme şeklidir. IC1’in 20 pininden sadece 10’u 48 segmenti (rakam başına yedi artı altı ondalık nokta) sürmek için kullanılır. Ayrıca, LED sürücü devresinde herhangi bir ayrı transistör veya akım sınırlayıcı direnç kullanmadık. Bu, projeyi daha küçük, daha ucuz ve yapımı daha kolay hale getirir, ancak bundan nasıl kurtuluruz?
İlk olarak, LED’leri sürmek için gereken pin sayısını azaltan bir “charlieplexing” sistemi (Maxim’de Charlie Allen tarafından popüler hale getirildi) kullanıyoruz. Bu, çoklamanın özel bir şeklidir ve nasıl çalıştığını anlamak için önce DISP1’i görüntülemeyi düşünün. Bu, basamaklardan ikisini içerir ve 10 pime sahiptir – iki ortak anot ve sekiz paylaşılan katot.
Kaynak: http://www.siliconchip.com.au/cms/A_112071/article.html
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2010/11/29 Etiketler: atmel avr projeleri, ATTINY2313, dijital zamanlayıcı, rc5 protokolü, remote timer circuit
Bunu yapmayı gerçekten istiyorum. Babama süpriz olacak. Uzaktan kumanda yerine telsiz ile iletişim kurmak mümkün müdür? İşi gerçekleştireceğimiz uzaklık 4 – 5 km bulunduğu için. Yardımlarınızı bekliyorum.