ATtiny13 ile Diseqc Test Devresi

| Mayıs 17, 2023 Tarihinde güncellendi
ATtiny13 ile Diseqc Test Devresi

Bu cihaz, 1.0 ve 1.1 işletim protokolleri ve 4 girişe kadar DiSEqC anahtarlarının performansını belirlemeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Cihaz 12V DC voltaj kaynağı ile çalışır. Disk girişlerinin sağlığını kontrol etmek için, disk iyi durumdaysa saniyede bir değişmesi gereken ve herhangi bir zamanda yalnızca bir LED’in yanması gereken LED’ler kullanılır. LED’lerden biri açık veya kapalı kalırsa, bir giriş arızası olduğunu gösterir. Ek olarak, uzun bir besleyici gibi zor koşullarda diskin performansını kontrol etmek için 22kHz patlamaların genliğini 300mV’ye düşürmek mümkündür.

Cihaz parametreleri:

Güç kaynağı – 12V, maksimum 200mA
Kontrollü bağlantı noktası sayısı – 4, yerleşik LED’ler kullanılarak
DiSEqC 1.0 ve DiSEqC 1.1 protokolleri (veya sırasıyla 2.0 ve 2.1) desteği
2 seviyeli pilot ton – 650mV, 300mV
Komut frekansı – 1Hz, 2Hz, bağlantı noktaları bir daire içinde değişir
Komut iletiminin ışıklı ve sesli gösterimi
Işıklı ve sesli uyarı ile kısa devre koruması (akım sınırı)

Protokol desteğinin ve anahtarlama hızının mikrodenetleyicinin ürün yazılımına bağlı olduğunu ve eklenebileceğini veya değiştirilebileceğini söylemeliyim.
Cihazın elemanlarının amacı:

diseqc_test

Bir DiSEqC anahtarı nasıl test edilir? Ona bir cihaz bağlamanız gerekir. Mavi bir kablo üzerinde bir timsahla gövdeye yapışıyoruz, kırmızı kabloyu “Alıcı” F-konnektörüne ve kalan 4 sarı kabloyu DiSEqC anahtarının “LNB A”..”LNB D” bağlantı noktalarına yerleştiriyoruz. . Gerekli protokolü ve pilot tonunun genliğini (yandaki anahtarlar) seçiyoruz, gücü açıyoruz. Saniyede bir, kırmızı LED kısa darbelerle yanıp söner ve karakteristik bir ses sinyali duyulur. Yanıp sönme sırasında, bir daire içindeki bir sonraki (ve bir öncekinin sönmesi gerekir) mavi LED yanmalıdır. DiSEqC anahtarının herhangi bir bağlantı noktası bozulursa mavi LED’lerden biri sürekli olarak yanacaktır. Kural olarak, bu kısa devre olan bağlantı noktalarında olur.

Cihazın kendisi kısa devreden korkmuyor. “Alıcı” girişi toprağa kısa devre yapmışsa (veya kırmızı kablo timsaha bağlıysa), cihaz bunu kırmızı LED’in sürekli yanmasıyla ve kısa devreye kadar 2,3 kHz frekanslı bir ses sinyaliyle gösterecektir. kaldırıldı. Alet çıkış akımını yaklaşık 150 mA ile sınırladığından, alete bağlı bir DiSEqC anahtarının bağlantı noktaları, bağlantı noktalarına zarar verme riski olmadan toprağa kısa devre yapılabilir. Bağlantı noktalarından birinin kısa devre olduğu ortaya çıkarsa, geçiş yaparken, kısa devre bağlantı noktasına ulaştıktan sonra cihaz 1 saniye bip sesi çıkarır (kırmızı LED ile kısa devre gösterir). Bu durumda DiSEqC anahtarı, varsayılan olarak açık olan ilk bağlantı noktasını açarak orijinal durumuna sıfırlayabilir.

Bu nedenle, disk çalışıyorsa, cihazın dört mavi LED’den oluşan “yanan ışıkları” olmalıdır. 1 Hz anahtarlama hızında yaklaşık 8 saniye gözlemlemek yeterlidir – bunlar iki dairedir.

Dikkat! Cihaz, stabilize bir DC voltaj kaynağı 12V’tan güç alır. Bu voltaj aşılmamalıdır, çünkü arttırıldığında kısa devre akımı orantılı olarak artacaktır, yani 150 mA. Teorik olarak cihaz 500 mA’ya kadar kısa devre akımına dayanabilir. Cihaz kısa devre olduğunu düşünebileceğinden besleme voltajını da düşürmemelisiniz.

DiSEqC test cihazının temeli, dahili bir RC osilatöründen 4,8 MHz saat frekansında çalışan ATtiny13-20PI mikrodenetleyicidir. DiSEqC spesifikasyonu, %20’lik taşıyıcı frekans sapmalarına izin verir, dolayısıyla bu jeneratörün kararsızlığı cihazın çalışmasını etkilemez. Bu jeneratörü kalibre ederken hata, kalibrasyon olmadan %3’tür – tüm sıcaklık aralığında %10, bu her durumda spesifikasyon toleranslarının altındadır.

R8 ve R9 dirençlerinin dirençleri, diğer mesaj seviyelerini elde etmek için değiştirilebilir. Direnç R5, XP1 konektörüne bağlı programlayıcının çalışması için gereklidir. Bu direncin yokluğunda, programcı SCK hattının kısa devre yaptığını bildirir. LED HL1, programlamaya müdahale etmez. Transistör VT1, maksimum 500 mA kollektör akımı için tasarlanmıştır. Diyot VD1 gücün tersine çevrilmesine karşı kısmen koruma sağlar ve mesaj darbelerinin mikrodenetleyicinin güç kaynağı devresine girmesini azaltır. Zener diyot VD2, kısa devre sırasında çıkış akımını sınırlamak için tasarlanmıştır ve mikrodenetleyicinin kısa devre gerçeğini algılamasını sağlar.Bu zener diyotun stabilizasyon voltajı ne kadar düşükse, kısa devre akımı o kadar büyük olur, ancak bu voltaj arttığında, kısa devre algılama çalışmıyor. Bu koşullara dayanarak, 7,5 V’luk bir voltaj seçildi.

diseqc-test-dayzek-test-uydu

Kaynak: http://juras-projects.at.tut.by/rus/projects.html

attiny13-ile-diseqc-test-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2008/06/16 Etiketler: , , , , , , , ,



2 Yorum “ATtiny13 ile Diseqc Test Devresi

  1. EntegreerhanEntegreerhan

    Gevv Hocam Kaynak Sitede Hata Var Galiba Bir Kontrol Edermisin..
    Yada Hocam Devrenin Kaynak Dosyaları Elinde Varsa Rapide Yüklermisin

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir