Müzisyenlerin kullandığı bir çeşitli ses üreten cihaz “Synthesizer” ayarları iyi yapılınca çok kaliteli işler çıkartıyor. Projede AT89S52 ve AT89S53 kullanılmış Synthesizer üzerinde LFO, ENV FILTER, OSC, MIXER vb. bir çok kontrol var ayrıca 4×40 karakter LCD HD44780 üzerinde çeşitli bilgileride görüntülüyor. Synthesizer devresine ait pcb, şema çizimleri kaynak kod dosyaları var..
Muzykant 13, kendinden montaj için tasarlanmış özel bir Waldorf Blofeld sentezleyici denetleyicisidir. Sistem on dört kodlayıcı, on altı düğme ve geniş bir ekran ile donatılmıştır.
Denetleyici, popüler 51 ailesinden iki Atmel 89S8253 mikrodenetleyiciden oluşur.İlk işlemci, kodlayıcıları işlemekten, ikincisi – diğer görevler için sorumludur. Düşük kaliteli kodlayıcılar kullanıldığında gri öğeler gerekir. Soldaki işlemci, 89S52 sembollü daha ucuz bir çip olabilir.
Aktif enkoder çıkışları şemada gösterildiği gibi işlemciye çiftler halinde ve ortak çıkışlar toprağa bağlanır. Bu bağlantı organizasyonu, bir matriste bağlanamayan yüksek kaliteli optik kodlayıcıların kullanımına da izin verir. Sağ mikrodenetleyicinin ikinci portuna bağlı blok seçim klavyesi, tipik bir matris sisteminde çalışır. Kontakların şekli ve formu yalnızca kontrolörün kurucusuna bağlıdır.
Sağ mikroişlemcinin sıfır bağlantı noktasına, HD44780 denetleyiciyle uyumlu, 4×40 karakter düzenine sahip alfanümerik bir ekran bağlanır. Potansiyometre, kontrastı ayarlamak için kullanılır ve dışarıdan, örneğin kontrolör mahfazasının arkasından erişilebilir olmalıdır.
Yüksek kaliteli hassas enkoderler kullanırsak, sağ mikroişlemcinin 07 girişinde bulunan anahtarı kısa devre yapmak onların daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Aksi takdirde anahtarı açık bırakın. Kodlayıcıların çalışması biraz daha yavaş olacaktır, ancak ayarların kesinliği artacaktır (değerler birden fazla birim atlamaz).
Sistem 4,5-5,5 V aralığında bir voltajla çalıştırılmalıdır, akım tüketimi esas olarak ekran arka aydınlatma teknolojisi tarafından belirlenir. Bütününde 200mA’yı geçmemesi gerektiği varsayılabilir. Bir çift 89S8253 çip kullanarak, 220Ω dirençlerin değerini düşürerek ve uygun ekranı seçerek, sisteme 2,7V’tan düşük olmayan bir voltajla güç sağlanabilir. → Burada mikroişlemci güç kaynağı hakkında daha fazla bilgi bulabilirsiniz.
Denetleyici, evrensel bir pano kullanılarak oluşturulabilir, ancak kullanımı daha kolay olacaktır → hazır bir proje. Orada şu formatlarda veriler bulacağız: Baskı devre kartları üreten şirketler tarafından kabul edilen Gerber, Autotrax ve PDF. Güvenilmez olmaları ve bu projede kullanmanın çok az anlamı olması nedeniyle mikrodenetleyiciler için standların kullanılmasını önermiyorum. Montaj çizimi aşağıdadır.
Cihaz, sekiz kodlayıcı simetrik olarak ekranın altına yerleştirilecek şekilde inşa edilmelidir (sırayla: E4, E3, E2, E1, E12, E11, E10, E9) ve üstü – altı (E13, E8, E7, E6) , E5, çift boşluk, E14), resimdeki gibi), çünkü ekranda görünen veriler kodlayıcılarla yakından ilgilidir. Seçilen sentezleyici bloğuna bağlı olarak, ekran sonraki kodlayıcıların fonksiyonlarının ve değerlerinin kısa bir tanımını gösterecektir. Sentezleyicinin bireysel bloklarını etkinleştiren düğmelerin düzeni artık o kadar önemli değildir ve bunların tanımlanması aşağıda açıklanmaktadır.
Aşağıda, bir prototip cihazda çalışan örnek bir ön yüz tasarımı bulunmaktadır. Resme tıklandığında yazdırılabilecek büyük bir grafik (21×21,4cm, 254dpi) açılır.
Denetleyiciyi bir midi kablosuyla enstrümana bağladıktan sonra, on altı düğmeden biriyle sentezleyicinin işlevsel bloklarından birini seçmeniz yeterlidir ve kodlayıcıları kullanarak ayrı ayrı parametreleri değiştirebilirsiniz. Değişiklikler enstrüman menüsünden kaydedilebilir. Geçerli blok, ekranın sağ tarafında üstte açıklanır ve bunlar:
- birinci osilatör [OSC 1], P1-P7
- ikinci osilatör [OSC 2], P1-P8
- üçüncü osilatör [OSC 3], P2-P8
- Osilatör karıştırıcı, halka modülatör, gürültü, gürültü filtresi ve global modülatör [MIXER/PITCH], P2-P7
- birinci filtre [FILTER 1], P2-P6
- ikinci filtre [FILTER 2], P3-P8
- filtre zarfı [ENV FILTER], P3-P6
- sinyal düzeyi zarfı [ENV AMP/AMP], P3-P7
- üçüncü zarf ve osilatör polifoni yönetimi [ENV 3/UNISONO], P3-P5
- dördüncü zarf ve portament yönetimi [ENV 4/GLIDE], P4-P5
- ilk etki [EFFECT 1], P4-P7
- ikinci etki [EFFECT 2], P4-P8
- ilk yavaş dalga formu osilatörü ve ilk değiştirici [LFO 1/MODIFIER 1], P1-P5
- ikinci yavaş dalga osilatörü ve ikinci değiştirici [LFO 2/MODIFIER 2], P1-P6
- üçüncü yavaş dalga formu osilatörü ve üçüncü değiştirici [LFO 3/MODIFIER 3], P2-P5
- modülasyon matrisi (dört konumla sınırlıdır) [MATRIX MODULATION], P4-P6
Bazı bloklar on üç kodlayıcının tümünü kullanmaz (son, on dördüncü kodlayıcının işlevselliği daha sonraki bir tarihte programlanacaktır). Bu gibi durumlarda, kullanılmayan öğenin yerine açıklama yoktur. Toplamda, kontrolör 197 parametreyi kontrol etmenize izin verir. Parametre kısaltmaları ve aralıkları (bazen basit grafikler biçiminde) çoğu durumda orijinaline karşılık gelir. Başlangıçta, enstrümanın ekranında görünen verilerle yüzleşmek iyidir.
Kaynak: as.elte-s.com/zrob/muzykant_13.htm
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2012/05/22 Etiketler: AT89S52, AT89S53, atmel avr projeleri, synthesizer