Daha evvelki yazılarda şarjlı piller, kurşunlu aküler, lityum piller hakkında genişçe bilgi verildi. Her pil ya da bataryanın üreticisi tarafından belirlenmiş spesifik özellikleri bulunmaktadır. Bu özelliklerin yanında pilin ya da bataryanın kapasitesi de önemlidir.
Devremiz hakkında anlatımımız geçmeden önce kapasitenin ne olduğunu tüm okurlarımız için örnekle hatırlayalım. Kapasite birimi mAh veya Ah’dir . “Miliampersaat, Ampersaat” şeklinde okunur.
Herhangi bir Li-iyon hücresine baktığımızı, üzerinde 2600 mAh gibi örnek bir değer belirtildiğini varsayalım. Bunun anlamı, 2.6Amper akım çeken bir yük bağlarsak, bu pil bir saatte bitecek demektir. Benzer şekilde, 1000 mAh pilimiz varsa ve yük 2A çekiyorsa, o zaman 30 dakikada bitecek demektir; İşte bu, mAh ve Ah terimlerini anlamanıza yardımcı olacaktır.
Piyasada çeşitli marka ve modellerde pil test cihazları satılmaktadır. Özellikle uzakdoğu pazarından bu ürünlere ulaşmak çok kolay. Son zamanlarda yurtiçinde de bu test cihazlarından alabiliyoruz. Ayrıca birçok pil şarj cihazının pil kapsite test özelliği de bulunmakta.
İşte bu projede Atmega328P denetleyicisi içeren Arduino Nano V3.0 ve bir takım kolay bulunabilen parçalar ile nasıl pil kapasite test cihazı yapılabildiğine bakacağız. Yazımızın içeriği hakkında gereken tüm teknik detaylar ve anlatımda bahsedilen özel dosyalar yazımızın sonundaki zip arşivindedir.
Kapasite ile ilgili olarak yukarıda bahsettiğimiz hesap gerçekte uygulanamaz. Çünkü varsayımsal olarak bu hesap, yük sabit ve pil gerilimi tutarlı olduğunda geçerlidir. Oysa pil kullanım süreci boyunca gerilimi sabit kalmayıp giderek düşer. Akım da giderek zayıflar.
Bu nedenle yukarıda bahsettiğimiz yöntemle bir pilin kapasitesini tam ve doğru olarak hesaplamak neredeyse mümkün değildir bu da işimizi çok zorlaştırıyor.
Tüm bu hesaplamaları doğru ve kesin yapmak pratik olarak mümkün değil, bu yüzden burada şimdiki zamana göre ve voltajı ölçecek, bilgileri işleyecek ve sonunda bize kapasite verecek bir Arduino kullanacağız. Böylelikle kesine daha yakın sonuçlara ulaşmamız mümkün olacak.
Arduino Lityum-iyon Pil Kapasite Ölçer Devre Şeması
Hemen projemz için gereken mazlemelere bir geçelim:
1) Yük Direnci 10-ohm 10w
2) 10k Direnç
3) OLED ekran
4) Arduino Nano V3.0
4) Buzzer
6) Vidalı Terminal
7) Dişi pin header
8) IRFZ44N (N Kanal Mosfet)
Gördüğünüz gibi listedeki malzemeler bulunması çok zor malzemeler değil. Ufak bir araştırma ile siz de gayet rahatlıkla bu malzemeleri edinebilirsiniz. Bugün hem yurtiçinden hem de yurtdışı pazarından istediğiniz her ürünü alabiliyorsunuz. Projede kullanılacak ürünler de zaten kolay erişilebilecek ürünler olduğundan sorun yaşamazsınız. Bu nedenle keyifli bir proje olacağını umuyoruz.
Kaynak: instructables
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/06/04 Etiketler: arduino nano projeleri, arduino projeleri