Bir zamanlar bilen bilir bir kuşağın ömrünü çalan atari salonları vardı. Okul çıkışında, tatil günlerinde bu atari salonlarına koşar, harçlığımız yettiğince jeton satın alır, çocukluğumuzun en güzel günlerini yaşardık. Bilgisayar teknolojileri gelişip yaygınlaştıkça zamanla ateri salonları tek tek kapandılar ve yerlerini bilgisayarlar ve yeni ekol bilgisayar oyunları aldı. O eski günlerin ise sadece anıları kaldı.
Bu yazımızda arcade jetonlu oyun makinelerinin joystiklerinde kullanılan “arcade butonlar” ve arduino modülleri kullanarak nasıl basit bir org yapılacağını inceleyeceğiz. Orgumuzda ilginç ses efektleri oluşturabilme özelliği de var(videodan izleyebilirsiniz). Projenin asıl yapımcısı bu devrenin ikinci sürüm olduğunu yani daha evvelki denemesinden biraz daha gelişmişi olduğunu söylüyor. Arduino ile midi programlama örneğine güzel bir örnek olacak bu uygulama umarız hoşunuza gidecektir.
Devam etmeden önce kullanılacak malzemeleri açıklayalım:
15 adet büyük tip atari (arcade) düğmesi BEYAZ,
10 adet küçük tip atari düğmesi SİYAH,
2 adet Arduino pro-mimi modülü,
2 adet Arduino için 16 kanal analog multiplexer modülü,
1 adet neo-pixel LED aydınlatma modülü (hoş ışık ambiansı için)
6 adet 10k potansiyometre ses efektleri için (plastik başlıkları ile beraber olursa daha iyi olur)
İletim için hookup kablolar, lehimleme gereçleri, ve düğmelerin yerleştirilmesi için MDF tabla.
Arduino ORG Devre Şeması
Bağlantıların yapılması projenin en çok zaman alan kısımdır. O yüzden bu projeyi bir “iş” olarak değil, vakit geçirmek için bir uğraş olarak değerlendirirseniz sıkılmazsınız. Oldukça fazla kablo karmaşasının üstesinden gelmek biraz kafa karıştırıcı gelebilir, yine de cırcır kelepçe ile biraz daha toparlanmış düzgün bir bağlantı seti ayarlamanız mümkün.
Yazar, bağlantılar için önemli bir adım olarak, “önce kodu yazıp daha sonra kabloların nereye gideceğini kestirin” diye öneride bulunmuş. Devamında notaların belirlenmesi ve tuş gecikmeleri ile ilgili şöyle diyor:
“Klavyeyi en düşük nota’dan en yüksek nota mux1 olacak ve 1 no’lu mux2 olacak şekilde notalarla oluşturdum ve mux kurulumuyla gecikmede hafif bir artış olabilir, ancak 16mhz işlemci bunu yeterince hızlı bir şekilde telafi ettiğinden aradaki farkı şahsen farkedemiyorum bile.”
Bazı teknik sorunlarla karşılaşırsanız çözümü için de bazı öneriler var:
1. Her şeyin topraklandığından emin olun.
2. Kısa devrelere karşı dikkatli olun.
3. Potansiyometreler 5V’ye gidiyor.
4. Her şeyin topraklandığını bir kez daha kontrol edin 🙂 (yazar bu hatayı sık yapmış) “Neopixels Led’i MIDI kullanarak önceki bir projede kullandım ve MIDI’nin işini yapmak için özel bir boarda ihtiyacı olduğunu fark ettim, bu yüzden 1. boardda çalışan 5v güç için “RAW” girişini kullanarak başka bir Pro Micro bağladım. Fantezi bir şey programlamıyordum, Adafruit kütüphanesinden en karmaşık örnek taslağından bir program buldum.”
Yazılımın Yüklenmesi:
1. Midi_Controller.h kütüphanesini indirdiğinizden emin olun.
2. Kart türünden “Arduino Leonardo” yu seçin.
3. Port menüsünden borad’ı seçin
4. Derleyin ve yükleyin.
Bir midi izleme uygulaması ile yükleyip test ettikten sonra, her şey planlandığı gibi çalışıyorsa şimdi biraz müzik yapma zamanı geldi demektir…
Kaynak: instructables
Şifre-Pass: 320volt.com
Yayım tarihi: 2020/06/01 Etiketler: arduino pro mini, arduino projeleri, midi
merhaba drumpad yapmak istiyorum fakat yeterli mühendislik bilgisine sahip değilim bu devre üzerinden yola cıkarak dediğim projeye yol gösterebilirmi acaba
merhaba,
instructables.com/MIDI-Arduino-Drums/
googlede “arduino drumpad” araması yapın bir çok örnek var.
iyi çalışmalar