Akü Deşarj Koruma Devresi Voltaj Kesici

| Haziran 26, 2023 Tarihinde güncellendi
Akü Deşarj Koruma Devresi Voltaj Kesici

Aküden çıkan voltajının ayarlanan seviyeye geldiğinde kesilmesini sağlayan basit bir devre. Trimpot ile ayarlama yapılabiliyor 8 ampere kadar yük bağlanabilir paralel mosfet bağlanarak güç arttırılabilir.

Yazar P0903BDG mosfeti hurda bilgisayar ana kartı üzerinden söküp kullanmış. P0903BDG yerine N-Kanal farklı mosfet kullanılabilir. Devrenin çalışma voltajı 10,8v…18v akım tüketimi 7ma

Akü voltaj kesici deşarj koruma devresi LM358 Opamp üzerine kurulmuş devre şemasında DA2.1 ve DA2.2 LM358 şematik sembolüdür.

DA1, DA2.1, C1, R1..R3 elemanları ile referans voltaj kaynağı yapılmıştır. Paralel stabilizatör olarak bağlanan DA1 (TL431), katoda bağlı olan DA2.1 opampdan R1 direnci ile beslenir. Stabilizasyon voltajı, dahili referans voltajı DA1’e eşittir, yani. 2.5V.

Akü Deşarj Koruma Devre Şeması

aku-desarj-koruma-devre-semasi-battery-discharge-protection-circuit-diagram

Gerilim bölücü dirençler (R2, R3) tarafından DA2.1 üzerindeki voltaj eşitliğini korur. Opamp çıkışında 5 V’luk bir voltajın ayarlandığı ve sabit voltajın (DA1) stabilizatörden aktığı için, besleme voltajının bir bütün olarak referans voltaj kaynağı üzerindeki etkisini ortadan kaldırır.

Ayrıca, referans voltaj, karşılaştırıcı olarak kullanılan op-amp DA2.2’nin evirici girişine bağlıdır. Gerilim bölücü R7, R5, R4 üzerinden akü voltajı, evirmeyen girişe bağlanır. Pim üzerindeki voltaj olduğu sürece. opamp DA2.2 pimdeki referans voltajı aşar.

Karşılaştırıcının girişlerindeki voltajdaki yumuşak değişikliklerle, belirli bir seviye yerine, VT1 transistörünü anahtardan lineer çalışmaya getirebilen aşırı ısınma ve arızaya neden olabilecek bir “sıçrama” veya yumuşak bir şekilde değişen voltaj oluşur. Ek olarak, bir yük çıkarıldığında, bataryanın nihai iç direnci ve bağlantı kabloları nedeniyle, cihazın tekrar tekrar açılıp kapanmasına neden olacak küçük bir voltaj atlaması vardır. Bu süreçlerden kaçınmak için, karşılaştırıcı, açma ve kapatma eşiklerini değiştiren pozitif bir geri besleme direnci R6 kullanılmıştır.

Bu durumda yaklaşık 700 mV’lik bir histerezis döngüsü sağlar. SB1 düğmesi cihazın çalışmasını kontrol etmek için kullanılır. Basıldığında, pim üzerindeki voltaj referans voltajdan belirgin şekilde daha az olur. Transistör VT1’in kapanmasına ve yükün ayrılmasına yol açacaktır. HL1 LED’inin yanması, yükün aküye bağlı olduğunu gösterir.

C4 kondansatörü endüktif bir yük bağlanması durumunda voltaj dalgalanmalarını yumuşatır ve VD1 diyotu, transistörün dahili diyotu ile birlikte, yük anahtarına bağlı cihazı aküye bağlandığında ters polariteye karşı korur, bu durumda Fu1 sigortası atar.

aku-desarj-koruma-devre-semasi-battery-discharge-protection-board

Kaynak: nickhome.ru

PCB, şema, yerleşim planı, malzeme listesi;

aku-desarj-koruma-devresi-voltaj-kesici

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2020/06/17



Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir