555 Zamanlayıcı Entegresi ile Ayarlanabilir Siren Devresi

| Haziran 22, 2023 Tarihinde güncellendi
555 Zamanlayıcı Entegresi ile Ayarlanabilir Siren Devresi

İki adet ne555 zamanlayıcı entegresi kullanılan siren devresi oldukca iyi sonuç vermiş ilk ne555 entegresinin frekansı 20 … 75 Hz aralığında ikinci ne555 entegrenin osilatör frekansı ise 110 … 2150 Hz siren devresin de frekans, deep, pitch, volume, speed rate, mic modul vb.. ayarları yapılabiliyor. Örnek siren seslerinde uygulamanın çalışmasını dinleyebilirsiniz.

Siren devresi Siren devresinin PCB çizimi eagle cad ile hazırlanmış kaynak çizimi var. Siren devresi baskı devresi tek katlı ve DIP malzemeler kullanılmış.

Resimde ki gibi bir kutuya monte etmek isterseniz trimpot yerine kablo ile potansiyometre kullanmanız daha iyi olur. Ek olarak yüksek ses için siren çıkışına (Wy yazan bölüm) basit transistörlü veya entegre anfi devresi bağlamak gerekli bakınız; 1W 2.5W Amfi Devreleri TDA7052 LM386 LM380N

Ayarlı siren devre şeması

ne555-siren-circuit-schematic-siren-circuit

Elektrik şeması üç bloktan oluşmaktadır. İlk blok, yavaş dalga üreteci görevi gören NE555 zamanlama çipi üzerine inşa edilmiştir. VR1 potansiyometresi ve C1 kondansatörü ve VR3 logaritmik potansiyometresi ve C2 kondansatörü “dönme” hızından sorumludur. Potansiyometre VR3 maksimum dirençte dönüş hızını artırır.

Dönüş hızı 20…75 Hz arasında değişir. Bu değer yaklaşıktır ve kapasitör toleranslarından kaynaklanmaktadır. VR3 potansiyometresini direnci sıfıra düşecek şekilde çevirdiğimizde dönüş hızı süresi azalır, ardından 0,02 … 3 Hz aralığında bir dönüş hızı elde ederiz.

LFO üretecinden gelen sinyalin derinliği, potansiyometrenin direncini US3 osilatörüyle eşleştirmek için kullanılan US2 işlemsel yükseltici üzerine inşa edilmiş voltaj izleyiciye bağlı olan VR2 potansiyometresi tarafından kontrol edilir.

US3 osilatörün frekansı 110…2150 Hz aralığındadır. C5 kondansatörünün C3 ve C4 toplam kapasitanslarına bağlanmasıyla, frekans aralığı 30…300 Hz’dir. Frekans aralığının ayarlanması VR5 potansiyometresi tarafından desteklenir. Ek olarak, VR5 potansiyometresi ile C5 kondansatörünün bağlantısını kesmek için kullanılabilen bu potansiyometreye seri olarak bir geçiş anahtarı SW2 bağlanmıştır.

US3 çıkışına, harici pimlerin “çapraz” bağlandığı bir diyotun lehimlendiği ve iki orta pimin voltaj kontrol girişine (bacak 5) ve NE555’in çıkışına bağlandığı bir SW4 çift devre geçiş anahtarı eklendi. sistem (bacak 3).

Geri besleme döngüsüne bir LED eklenmesi, diyotun ileri voltaj eşiği aşılır aşılmaz voltajların toplanmasına neden olur. Bu kombinasyon, “dub siren”imizin orijinal, “çılgın” sesini almanızı sağlayan bir kademeli modülasyon voltaj aralığı ile sonuçlanır. Ayrıca R6 direncinin arkasında siren sesinin türünü seçen SW5 anahtarı açılır.

Sistem sözde ile donatılmıştır Durmak. Basılı tutulduğunda her iki jeneratörü de kapatan ve serbest bırakıldığında onları açan SW1 düğmesi tarafından kontrol edilir.

Jeneratör, 1N4007 diyot ile güç kaynağının ters polaritesine karşı korunmaktadır. 9 VDC stabilize güç kaynağından beslenmelidir. Ayar gerektirmez ve montaj ve güç açıldıktan hemen sonra çalışır.

Örnek siren sesi

ext-link

555-zamanlayici-entegresi-ile-ayarlanabilir-siren-devresi

Şifre-Pass: 320volt.com

Yayım tarihi: 2018/01/11 Etiketler: ,



1 Yorum “555 Zamanlayıcı Entegresi ile Ayarlanabilir Siren Devresi

  1. BAKİ UZUNBAKİ UZUN

    Selam
    555 ZAMANLAYICI ENTEGRESİ İLE AYARLANABİLİR SİREN DEVRESİ bu devrenin hazır pcb kartı varmı. Benim acil bu tip bir siren devresine ihtiyacım var. Gördüğüm ve incelediğim kadarı ile profesyonel bir sirend evresi. Bu ko nuda bana ayrdcımcı olurmusunuz.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir