555 Timer Entegresi Hakkında Türkçe Bilgiler

| Kasım 29, 2020 Tarihinde güncellendi
555 Timer Entegresi Hakkında Türkçe Bilgiler

555 Timer Entegresi Nedir, nasıl kullanılır. 555 Zaman Entegre Devresi monastable multivibratör (asimetrik kare dalga osilatör), astab- le multivibratör (simetrik kare dalga osilatör) olarak kullanılabilmektedir basit uygulama devreleri ile çalışma mantığını daha iyi anlayacaksınız.

PCBway Türkiye PCB Manufacturer PCB Assembly

555 zamanlayıcı entegresi adını, iki karşılaştırıcı referans voltajını oluşturmak için kullandığı dahili olarak bağlı üç adet 5kΩ dirençden alır. 555 zamanlayıcı entegre, tek darbeler veya uzun zaman gecikmeleri oluşturmak için basit bir zamanlayıcı olarak veya 50 ila %100 arasında değişen görev döngülerinde bir dizi stabilize dalga formu üreten bir osilatör olarak çalışabilen edebilen çok ucuz, popüler ve kullanışlı bir hassas zamanlama entegresidir.

555 zamanlayıcı, tek adımlı veya gecikmeli zamanlayıcılar, darbe üretimi, LED ve lamba flaşörleri gibi çeşitli uygulamalar üretmek için çok hassas Monostable, Bistable veya Astable Multivibrator olarak çalıştırılabilen son derece sağlam ve kararlı 8 pinli bir entegredir. Alarmlar, ses tonu üretimi, mantık saatleri, frekans bölümü, güç kaynakları ve dönüştürücüler, vs., aslında liste sonsuz olduğu için bir çeşit zaman kontrolü gerektiren herhangi bir devre için kullanılabilir.

555 Zamanlayıcı entegresi, iki karşılaştırıcı, bir flip-flop ve bir flip-flop oluşturmak üzere düzenlenmiş yaklaşık 25 transistör, 2 diyot ve yaklaşık 16 dirençten oluşan bir Bipolar 8-pin DIP (Dual-in-line Paket) dir. aşağıda gösterildiği gibi yüksek akım çıkış aşaması. 555 Zamanlayıcının yanı sıra, iki bireysel 555’i tek bir 14 pimli DIP paketi içinde birleştiren NE556 Zamanlayıcı Osilatörü ve bunun yerine MOSFET transistörlerini kullanan 7555 ve LMC555 gibi tek 555 zamanlayıcının düşük güçlü CMOS sürümlerini birleştiren NE556 Zamanlayıcı Osilatör versiyonuda mevcuttur.

555 zamanlayıcının iç devresini temsil eden basitleştirilmiş bir “blok diyagramı” , nasıl çalıştığının daha net bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olmak için bağlantı pimlerinin her birinin kısa bir açıklamasıyla aşağıda verilmiştir.

555 Entegresinin İç Yapısı, Blok Şeması

555-timer-ic-integrated-internal-structure

5555-astable.jpg

Bu dverede frekansı R1 R2 ve R3 belirler. 3 nolu pin ise frekans çıkış ucudur.

Devrenin Peryodu
T=0,693*(R1+2.R2).C1 dir.

Buradan bildiğiniz gibi frekans ise;
T=1/F den bulunur.

Birimler
T = Peryot (Saniye)
F = Frekans (1/Saniye) (yada saykıl/saniye)
R1= Direnç (OHM)
R2= Direnç (OHM)
C1=kondansatör (Farad)

555 Monostable Astable Multivibratör Devreleri

ne555-astable-circuit-animation

555-ne555-monostable-circuit-animation

555 Girişine tetikleme sinyali uygulandığında konum değiştirip zamanlama elemanlarının belirledikleri süre boyunca çıkış verir ve süre sonunda tekrar ilk konumlarına döner

Entegrenin detaylı İç yapısı

555-devre.gif

ne555-work-animation-555-tmer-ic-2021

555 entegre devresi bacak (pin) bağlantıları

1-Ground: Toprak ayağı

2-Trigger: Bu bacak monostable uygulamalarında tetikleme ayağı olarak kullanılır. Alttaki karşılaştırıcının – girişine bağlanmış olan bu ayakta 1/3 Vcc altında bir gerilim olunca flip-flop un set bacağı lojik 1 olur ve dolayısıyla flip-flop un Q çıkışı lojik 1 olur.

3-Output: Çıkış ayağı

4-Reset: Bu ayak lojik 0 olunca devre reset yapar ve Q çıkışı lojik 0 olur. Reset ayağı diğer pinlere bağlı değildir.

5-Control: 2/3 Vcc gerilim alan noktaya bağlanmış olan bu ayaktaki gerilim değiştirilerek arzu edilirse zamanlama periyodu değiştirilebilir. Normalde küçük bir kapasite ile toprak hattına bağlanır.

6-Threshold: 2/3 Vcc üzerinde gerilim olduğunda flip-flop reset atar.

7-Discharge: npn transistörün kolektör ayağına bağlanmıştır. Transistör iletimde olunca (beyz gerilimi pozitif olunca) bu ayak toprak hattına bağlanır.
8-Vcc: +4.5V ile +16V arasında bir gerilim verilir.

Yayım tarihi: 2008/01/11 Etiketler: , ,



28 Yorum “555 Timer Entegresi Hakkında Türkçe Bilgiler

  1. felektronikfelektronik

    yazı çok faydalı bu yüzden teşekkür ederim. ancak yazıda küçük bir eksik var, bende bunu ekleyerek faydalı olacağımı düşündüm.

    555 zamanlayıcısı ile kare dalga (kara dalga simetrik olur !) osilatör yapmak için 3 nolu çıkış ucunu 7 nolu DC ucu ile kısa devre etmek gerekir. böylece dijital sinyalin 0 ve 1 seviyelerinin zamanları aynı olur(simetrik).

    fakat boyle bir kare dalga ürettiğimizde arkadasımızın yukarıda vermiş olduğu formülü kullanamayız.

    bu formülü kullanarak kare dalga üretmek istersek astable multiplatör bağlantısını yapmalı ,direnç seçiminde r2/r1=5 oranını kullanmalıyz.böylece istediğimz f de yaklaşık bir kare dalga elde ederiz.

    CEVAPLA
    1. Hasan tamirciHasan tamirci

      3 nolu uçla 7 numaralı ucu birleştirirsen 555 yanar ! biri out ucu diğeri open collectör – çıkış ucu

      CEVAPLA
  2. felektronikfelektronik

    arkadaşlar bahsettiğim kare dalga osilatörün peryodunu hesapladım.

    T=2*R2*C/1.49

    bu devre ve formülün ispatı için blgi edinmek isteyen olursa yardımcı olurum.

    CEVAPLA
  3. asmaasma

    felektronik eklemen güzel olmuş, her nekadar eşit onn/off oranı olmazsa o sinyale kare dalga denmez (dikdörtgen dalga olur) şeklinde açıklamana katılmasamda 😀 dikkat çektiğin konu önemli.

    555 li temel astable osilatör çıkışı R1, R2 ve C ne olursa olsun simetrit periyota sahip olmaz. Her zaman (1) zamanı (0) zamanından uzun olur.
    Benim bildiğim iki yöntem daha var bunu sağlamak için biri benziyor. 8 besleme 7 boş 6-2 birleşik bu noktadan şaseye kondansatör ve çıkışa (pin3) direnç bağlarsak simetrik kare dalga elde ederiz.

    Formülü: F=1/1,4xRxC

    Diğeri temel devredeki R2 ye paralel diyot bağlayarak oluyor (anod R1 e dönük olacak) bu şekilde simetrik değil her iki periyotta ayar yapıp istersek simetri elde edebileceğimiz bir bağlantı şeklidir. Çıkış periyodu eşit veya pozitif oranın az olduğu durumlarda tercih edilir. Ton=0,7xR1xC Toff= 0,7xR2xC olarak kullanılabilir.(diyot üzerindeki kayıplar önemsiz)

    Not: sabit sayı olarak 0,7 ve 1,4 kullandım siz 0,69 veya 0,693 kullanabilirsiniz. Ben kolayına kaçtım.
    Kolay gelsin.

    CEVAPLA
  4. felektronikfelektronik

    evet kare dalga konusunda haklı olabilirsin asma.
    senin eklemelerin için teşekkür ederim fakat bu kare dalga konusuna bi açıklık getirelim.
    benim kastettiğim sinyale clk mu desek?
    yoksa senin bahsettiğin sinyale(dikdörtgen ❓ ) kare dalga gibi bi özel form getirmeyip dijital sinyal mi desek?

    bence bunları bi araştıralım sağlam kaynaklardan ve hem kendimizi hem de okurları aydınlatalım.

    (yanlış anlama ukalalık olsun diye yazmıyorum bunları, doğru bilgiler paylaşalım ki faydalı olsun)

    KOLAY GELSİN

    CEVAPLA
  5. sinansinan

    merhaba,
    7555 ic entegre yerine 555 entegreyi muadil olarak kullanabilir miyim?
    teşekkürler.

    CEVAPLA
  6. emreemre

    ustatlar hepinizin emeklerine ve ellerine sağlık paylaşımlarınız çok güzel benim de bir sorum olacak bu devreye ben otomatik cam motoru bağlamak istiyorum yanlız bir kere bastığımda motor saga dönecek bir daha bastığımda sola yani bir envi açma kapama yapacak bu devre bu işi görürmü sizce kolay gelsın

    CEVAPLA
  7. felektronikfelektronik

    emre arkadaşım bu devrenin çıkışında jk ya da t tipi ff devresi kullanarak motora yön verebilirsin ancak bu yön verme sırasında motorun hiç durmayacaktır. bastığında sağa diğer basışında sola dönecektir. bu şekilde işini görürse lojik bir tasarımla bu sorunu çözebilirsin. umarım bir fikir vermişimdir. elektronik bilgini bilmediğim için detaya girmedim ama istersen biraz daha açabilirim senin için.
    Kolay Gelsin—-Başarılar.

    CEVAPLA
  8. emreemre

    ustacığım teşekkürler bilgin için bende elektronik işiyle uğraşıyorum ben de biraz daha açık anlatayım ozaman ben elektrikli yani vanalı egsozda kullanacağım ben bu devreyi düğmeye bastığımda motor kapağı açacak bir daha bastığımda kapatacak kullandığımız oto cam motoru bununla ilgili bilgi vereblirsenız çok memnun olurum saygılar teşekkürler
    kolay gelsin…

    CEVAPLA
    1. Hasan tamirciHasan tamirci

      merkezi kilit beyni bağlasana kardeş 555e gerek yok o iş için.
      yeşil maviyi motora bağla kahverengi veya beyaz ucu siyaha deydirirsen açma kapama yapar siyah – kırmızı +

      CEVAPLA
  9. felektronikfelektronik

    emre usta vaktm olmadığı için saan fazla yardımcı olamayacağım bu yüzden kusuruma bakma. fakat bi kaç yol söyleyebilirim. yaptıraçağın iş için bu devre bence pek uygun değil çünkü çok modifiye isteyecek. bunun yerine mikrodenetleyici ile yapılırsa senin için en az meşakatli olacaktır kanısındayım. ha birde buton yerine komitatör anahtar kullanma şansın varsa ve yaptıracağın iş için uygunsa motora direk komitatör anahtar ile yol vererek bu iş yaptırılabilir. tabi dediğim gibi kullanacayım yer için ergonomikse, kabul edilebilirse. verdiğim fikirlerin faydalı olması dileğimle, başarılar dilerim.
    KOLAY GELSİN

    CEVAPLA
  10. emreemre

    bilgileriniz için çok teşekkür ederim usta deneyip size bilgi vereceğim

    kolay gelsin

    CEVAPLA
  11. alikanbakalikanbak

    felektronik gönderdiğin kare dalga devresinin periyodunu nasıl hesapladığını öğrenebilir miyim?

    CEVAPLA
  12. ramazanramazan

    benim yarım çıkarıcı devre yaptım ama çalışmadı 3 entegre kullanıyorum hepsinin vcc ucları girişemi verilcek(+5v) lütfen yardım edin teşekkürler.

    CEVAPLA
  13. ErdoganErdogan

    felektronik merhaba,

    555 ile 1 saniyede, 1,35 saniyede, 2 saniyede ve 4 saniyede bir olmak üzere çalışmasını istediğim led için 4 farklı zamanlama devresi lazım rica etsem bunları nasıl yapacağımı formülize ederek hangi elemanı kullanmak gerektiğini gösterebilirmisiniz?

    Saygılar

    CEVAPLA
    1. MuhammedMuhammed

      4017 ve 555 entegre ile farklı çıkışlar elde edebilirsiniz

      4017-555-entegre-farkli-cikislar-elde-edebilirsiniz

      CEVAPLA
  14. ErgünErgün

    Merhaba, diğer İngilizce sitelerde 555 Osilatör zamanı hesaplanabiliyor.Türkçe kaynak olarak 320volt.com’da da online hesaplama yapılması mümkün mü?

    CEVAPLA
  15. Şaban AliŞaban Ali

    Selamun Aleyküm ben bu 555 Monostable Multivibratör devresini arabada kullanacağım yani o anahtarı uzatıp araba kapısının içine koyacagım ve devrenin çıkışına 12 voltluk ledlerden takacağım kapı acılıp kapandıgı zaman takdığım led’in 20-30 sn yanıp sonra birdahaki kapı açılıp kapanması durumuna kadar durmasını istiyorum bu devre ile mümkün mü bilginizi bekliyorum paylaşırsanız sevinirim …

    CEVAPLA
  16. nskaplannskaplan

    peki ben sırasıyla 23 kHz ,35 kHz , 50 kHz , 65 kHz, 80 kHz 100 kHz ses üretebilen devreyi nasıl yapabilirim. 555 kullanarak bu frekansta seslere ulaşabilirmiyim?

    CEVAPLA
  17. FURKANFURKAN

    PROTEUS da İSİS programında trimpota değer veremiyorum.Yardımcı olabilirseniz sevinirim.İyi çalışmalar…

    CEVAPLA
  18. Özkan EryılmazÖzkan Eryılmaz

    Bu entegreyi SİMETRİK kare dalga osilatörü olarak nasıl kullanabilirim ?

    1 haftadır bu soruya cevap arıyorum neolur yardım edin…

    CEVAPLA
    1. gevvgevv Yazar

      seekic.com/circuit_diagram/555_Circuit/555_Symmetrical_wave_Multi_vibrator.html

      CEVAPLA
  19. mrt eemmrt eem

    arkadaşlar periyot formülündeki 0.69 sabiti tam olarak nerden gelmektedir ve neye bağlı olarak değişir?

    CEVAPLA
  20. aykutaykut

    Yardımıza ihtiyacım var çok acil.Ben bir displayli sayıcı devresi yaptım. bu devrede 555 entegrenin 5 ve 7 numaralı uçları boşta.hoca ise bu devre çalışmaz diyor.havadan manyetik alan almıştır diyor.Ama devre çalışıyor.
    hoca haklımıdır acaba.haksızsa nasıl bir savunma yapmalıyım.haklıysa bu 5 ve 7 numralı uçları nereye bağlamlıyım.
    biran önce bu sorunu halledemezsem dersten kalacağım teşekürler.

    CEVAPLA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir