Güzel bir devre ben yaptım çok memnunum televizyon, bilgisayar, lamba veya bir makkap çalıştırabiliyor.
CD4047 entegresi osilatör olarak kullanıldığı dc-ac konverter. Bu devrede güç sürücü ve çıkış güçü trasistörleri normal bjt trasistördür.çıkış güçü ve trasistörleri,trafo,akü güçlü olduğu için bu devre 400w ac güç yükler.
Bu tip konverterler de akü ile devre arası kabloların kalın ve kısa olması pılaketin güç yollarının lehim ve 6`lık veya 4`lük tel ile kaplanması gerekmektedir.
Büyük yükler kaldırabilir ama dez avantajı konverter de geri besleme ile çıkış gerilimi stabilize edilmediğinden aşırı yüklerde gerilim düşebilir.bu düşüş kabul edilebilir ve ac cihazları çalıştırabilir düzeydedir.
Ups tasarımı bana ait el ile cizdim kağıt yada çizilmiş,bir şeması yok sadece baski devresi var. (yeniden bilgisayar ortamında çizildi )
Elektirik var ken kutu üstündeki pirize şebeke elektiriğini veriyor ve akü’ yü yavaş yavaş şarj ediyor analog göstergede sebeke voltajını görüyoruz,akü bağlı ise akü var ışığı yanıyor.elektirik gittiğinde akü devre ye bağlanıyor şebeke voltajını kesip devre 230 ac voltajını piriz e gönderiyor devre çalışıyor ışığı yanıyor ve analog göstergede devrenizin çıkış voltajını da göre biliyorsunuz
ben devre çalışıyor ledini parlak taktım erektirik gittğinde panele bakmak istediğim de daha net görebilmek için.
Not: ups için ikinci bir trafo gerekiyor iki çikişli 12v-20v o trafonun 220acv girişini şebeke voltajinin geldiği yere bağlayın.
Baskı devre plaket lehim montaj görüntüleri
Akü ve Çıkış Transformatör Görüntüleri
Devre Montaj, malzeme ve metal kasa görüntüleri
Devre Şema Pcb ve diğer çizimler
Yayım tarihi: 2009/01/11 Etiketler: 230 volt, 4047, akü, elektrik, inverter, konverter, otomatik şarj, ups
abi eline sağlık çok iyi gorunuyor yapmayı düsünüyorum bir sorum var geri besleme yok demissin sonradan eklenebilirmi yani geribeslemeli yapabilirmiyiz
Kardeş ellerine sağlık bir sorum olacak osilaskopla çıkış eğrisine bakıldımı acaba? resimleri koyabilirmisin
Arkadaşım ben bu devreyi yapacagım Ama elimde su Bataryanın aynısından var ama hakkında çok fazla bilgim yok bunu baglaya bilirmiyim bir yardımcı olsan
adresi Şu : q-power.com.hk/diyhp/32667/enus/c-47102/p-AAAV+EAAnAAAtC6AAm/Q-power_Brand_Sealed_Lead_Acid_Rechargeable_Battery.html
arkadasım eline saglık cok güsel bir proje ama ögrenmek istedigim bir sey var cizimler neden yarım ve trafo 400 watt olması sartmı bende 200 wattlık var kullansam olur mu cevaplarsan sevinirim işlerinde basarıların devamını dilerim
Güzel bir proje teşekkürler
hasan arkadaşım tabikide 200wattlık trafoyu kullanabilirsin 🙂 Transistör sayısınıda yarıya indir hem maliyetide düşürmüş olursun
merhaba bana da bu devreden lazım yapacağım.yalnız trafo’yu biraz daha açabilirmisiniz.400w lık 220/12v alsam malzemeciden işimi görür mü acaba?
200w bile görür ben maliyet bakımından 150w alabilmiştim küçük makkap televizyon,pc çalıştırıyor .trafonun yüksek olması iyi ama enerji tüketimini arttırır.Cok akım çekebilirsin yük bağlamadan bile 15A yük bağlayınca 60A göre bilirsin
merhaba alper kardeşim!! bir sorunum var; bir ups cihazımım var ve bununla 1 kw lık bir motor çaliştırıyorum 3 kw lik bır akım la ups cihazını besliyorum ama motor çalışınca otomomatık olarak düşük gerilim hatası vererek kendını kapatıyor ve şarz olamıyor acaba bunu nasıl çalışışr duruma getiririm.. bana bır yardımcı olsanız. şimdiden teşekkürler ..
Pelin cevap: Tabiki eklene bilir çok iyi bir düşünce
Xanzel Cavap: Olur ya neden olmasın çok birşey çalıştıramassın ama 150w olan bir devre senin işini daha iyi görür
arkadaşım çok güzel bir devre yapmışsın ama senden bişe isteyeceğim bnde bu devrenin mazemelerini hazırladım plaketi montajını yaptım ama plaketin kablo bağlantılarını bide resmin çekip koyarsan çok sevinirim şimdiden teşekkürler:)
Eline sağlık Alper kardeşim en yakın zamanda yapmayı planlıyorum…
Arkadaşlar küçük bir ekleme yapmak isterim. Devrede trimpot var. 50 HZ almak istiyorsanız Trimput yerine 560K direnç (töleransı max altın olsun) ve kondansatörüde 8,2nF yaparsanız çıkışta 50 hz alırsınız.
kankam helal olsun sana daha patlamadı mı bu ups 🙂 sen banadevreyi verdin yapacaktım ama kaybettim plaketi sen bana tekrar yollarsın kardeşim . arkadaşlar gerçekten güzel bir devre geri besleme ekleniyordu diye hatırlıyorum
Merhaba “Leponex” verdiğin direnç ve kondansatör değerlerini neye göre hesap ettin.
1/2πRC formülüyle mi hesapladın, yalnız bununla 50 hz değererini bulamadım.
Üstat güzel çalışma. Ellerinize sağlık. Bu çalışmanın baskı devresini paylaşma şansınız varmı acaba? O resimlerden çok bir şey anlaşılmıyor…
Sistem analizi desi için bu inverter devresini yapmıştım ,devre gayet basit ve maliyeti bir çok inverter devresine göre ucuz , Okulda devreye trafo bağlamadan devrenin çıkışına osiloskopla baktık gayet düzgün bir sinüs sinyali veriyordu ,hatta o kadar iyiydiki öğretmen şebekenin sinyalinden daha iyi olduğunu söylemişti 😀 . Elimde 1,3 KW inverter trafosu ve 5,5KW regülatör trafosu var ,invertere dokunmayacamda Regülatör trafosunda bir değişiklik yaparak 5Kw regüleli inverter yapmayı düşünüyorum .Aynı devreyi kullanarak. Birde bazı malzemeleri bulabilirsem bir türibün yapmayı düşünüyorum.
Haydi herkese kolay gelsin .Elazığdan selamlar 😀
Evet iyiymiş,inverterim hazırdı,yapmıştım,otomat devresini yeni ilave ettim,çalışıyor.Trafolar dışarıda yaptım daha iyi oldu,tebrik ederim.Bunları paylaşmak istemeyen arkadaşlara ibret olsun.sene 2012 teşekkür ediyorum.
bu devre çalışmıyor diye duyuyorum yaptıgınız calıştımı